Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο σεμινάριο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «CIVIS-A European Civic University Alliance» και έλαβε χώρα στο Sapienza Università di Roma στις 19 & 20 Σεπτεμβρίου 2022. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η Εκπαίδευση των Εκπαιδευτών (Train the Trainer) σε θέματα που αφορούν τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα [π.χ. Ανοιχτή Επιστήμη (Open Science) σε προγράμματα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), διαχείριση ερευνητικών δεδομένων, πλεονεκτήματα και προκλήσεις από την κοινή χρήση δεδομένων, ηθική και δεοντολογία στην έρευνα, αντίκτυπος των Horizon προγραμμάτων, κ.ά.]. Η Ομάδα Έργου είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε στρογγυλά τραπέζια και παράλληλες συνεδρίες, όπου συζητήθηκαν οι πρακτικές που αξιοποιούνται σε κάθε Πανεπιστήμιο ως προς τον εντοπισμό των προσκλήσεων συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα, τη διάχυσή τους, την παροχή κινήτρων σε ερευνητές για συμμετοχή, την εύρεση εταίρων, τη δημιουργία κοινοπραξίας και τη δικτύωση.
Στο διήμερο σεμινάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι δέκα (10) ευρωπαϊκών πανεπιστημίων:
- Université libre de Bruxelles (ULB)
- Université d’Aix-Marseille (UM)
- National and Kapodistrian University of Athens (NKUA)
- Sapienza Università di Roma
- Universidad Autónoma de Madrid
- Stockholms Universitet
- Paris Lodron University Salzburg (PLUS)
- University of Bucharest
- University of Glasgow
- Universität Tübingen
Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Θωμάς Μπαμπάλης, ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Χρήστος Παπαθεοδώρου και η Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνα Τσώλη, οι οποίοι περιέγραψαν τις δράσεις του Γραφείου Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων που συστάθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ (π.χ. χαρτογράφηση άνω των 130 ερευνητικών ομάδων στο ΕΚΠΑ, οργάνωση 18 σεμιναρίων με συμμετοχή 600 μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ, προετοιμασία άνω των 20 προγραμμάτων, κ.ά.) και παρουσίασαν τους στόχους του (π.χ. ευαισθητοποίηση των μελών ΔΕΠ του ΕΚΠΑ για συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, πληροφόρηση για ευκαιρίες χρηματοδότησης, πρόσβαση σε μηχανισμούς υποστήριξης, εντοπισμός κατάλληλων συνεργατών-ερευνητικών ομάδων, δικτύωση με σημαντικούς εταίρους του εξωτερικού, υποβολή ερευνητικών προτάσεων, απόκτηση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας για θέματα διαχείρισης, οικονομικής παρακολούθησης και θεσμικού πλαισίου).
Το διήμερο σεμινάριο ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση των μελών της Συμμαχίας CIVIS σχετικά με το μέλλον της Ομάδας Έργου του Horizon Europe (HEUR) στη δεύτερη φάση του CIVIS.