Νέα & Ανακοινώσεις

Vint Cerf: «Η ανάγκη για κριτική σκέψη δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη»

Vint Cerf: «Η ανάγκη για κριτική σκέψη δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη»

*Συνέντευξη στη Μαρίνα Ρήγου, επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εφημερίδα «Πανεπιστήμιο Αθηνών», Φύλλο 3, κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» 30 Μαρτίου 2025

Το διαδίκτυο είναι το μέσον που άλλαξε τον κόσμο για πάντα. Εκανε τα πρώτα του δημόσια βήματα στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και σήμερα, 30 χρόνια μετά, σχεδόν 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την υφήλιο κινούνται στο ψηφιακό του περιβάλλον.

Ο Vint Cerf είναι ένας από τους δύο «πατέρες του διαδικτύου», αφού μαζί με τον Bob Kahn ανέπτυξαν το πρώτο σχέδιο του πρωτοκόλλου, το οποίο εφαρμόστηκε σταδιακά, οδηγώντας στη δημιουργία του σύγχρονου διαδικτύου.

Σήμερα ο Vint Cerf υπογραμμίζει ότι «η ανάγκη για κριτική σκέψη δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη».

Vint Cerf 786x1024

Οταν εσείς και ο Bob Kahn αναπτύξατε το πρωτόκολλο TCP/IP, είχατε φανταστεί ποτέ την κλίμακα της επίδρασης που θα είχε το διαδίκτυο στην κοινωνία;

«Δεν το θεωρώ αποκλειστικά δικό μου και του Bob Kahn επίτευγμα, ούτε κατά διάνοια. Είχαμε το προνόμιο να καθοδηγήσουμε τόσο την τεχνολογία όσο και την υποστήριξη της έρευνας και ανάπτυξης για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο, και αυτό είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

Σήμερα βέβαια, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε δυσαρεστημένοι με την επίδραση του διαδικτύου – οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για κακόβουλους σκοπούς. Η τεχνολογία δεν ανιχνεύει αυτόματα τη διαφορά μεταξύ αλήθειας και ψεύδους. Ουσιαστικά, είναι ένα μέσο μεταφοράς.

Φυσικά, ο τομέας εφαρμογών του Παγκόσμιου Ιστού και των έξυπνων τηλεφώνων είναι τεράστιος και έχει διεισδύσει βαθιά στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της υδρογείου. Σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι περισσότερο καλό παρά κακό έχει προκύψει από αυτή την εξέλιξη, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την κατάχρηση. Είναι καιρός να σκεφτούμε περισσότερο την ευθύνη και τη λογοδοσία σε αυτό το επιγραμμικό μέσο».

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του διαδικτύου και ποιο το πιο αρνητικό χαρακτηριστικό του;

«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι είναι τόσο ανοιχτό στην εξέλιξη της υλοποίησης και των εφαρμογών. Εξυπηρετεί πολλά επιχειρηματικά μοντέλα. Υποδέχεται την καινοτομία. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι είναι ευάλωτο σε επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (Denial-of-Service), κακόβουλου λογισμικού (malware) και «λυτρισμικού» (ransomware). Χρειαζόμαστε περισσότερη ανθεκτικότητα και περισσότερη ευθύνη».

Σήμερα, οι πληροφορίες στο διαδίκτυο αμφισβητούνται όλο και περισσότερο ως προς την αξιοπιστία τους. Ποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό;

«Η αυξημένη ροή παραπληροφόρησης, παραπλανητικών πληροφοριών και οι «ψευδαισθήσεις» της τεχνητής νοημοσύνης, διαβρώνουν την εμπιστοσύνη στο διαδικτυακό περιεχόμενο και οδηγούν στην απόρριψή του αλλά και σε περισσότερους περιορισμούς στη χρήση και την πρόσβαση.

Η ασφάλεια και η προστασία στο διαδίκτυο, όπως και ο ηλικιακός περιορισμός στη χρήση έχουν γίνει σημαντικά ζητήματα προς συζήτηση. Η ανάγκη για κριτική σκέψη δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη».

Πώς λοιπόν μπορούμε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στις διαδικτυακές πηγές πληροφόρησης;

«Λοιπόν, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Μπορούμε να ενθαρρύνουμε την κριτική σκέψη και να επιβραβεύουμε τους ανθρώπους που δημοσιεύουν πληροφορίες με έγκυρη προέλευση, δηλαδή όχι ανώνυμες. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε κάποια αντίσταση στη γρήγορη διάδοση πληροφοριών, π.χ., περιορίζοντας τη δυνατότητα για επαναλαμβανόμενη διάδοση και γρήγορη εξάπλωση, όπως το retweeting, κ.λπ.».

Με ποιους τρόπους τα κοινωνικά δίκτυα έχουν αλλοιώσει την αρχική αντίληψη για ένα ανοιχτό, αποκεντρωµένο και δηµοκρατικό διαδίκτυο;

«Κυρίως έχουν χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσουν φωνές που διαφορετικά δεν θα ακούγονταν και για να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή, αλλά μάλλον με κακούς δείκτες όπως τα «likes», τα «views» κ.λπ. Γίνεται όμως και κατάχρηση, αφού χρησιμοποιούνται για την εξάπλωση παραπληροφόρησης, παραπλανητικών πληροφοριών, θεωριών συνωμοσίας, συκοφαντικών δυσφημήσεων, εκφοβισμού κ.λπ.

Οι αρχικές αντιλήψεις για το διαδίκτυο ήταν κατά πολύ λιγότερο τοξικές και βέβαια υπέθεταν ότι θα υπήρχε καλή πρόθεση από τους συμμετέχοντες. Προφανώς, δεν είχαμε υπολογίσει την τάση του ανθρώπου να είναι κακός και απολύτως επιβλαβής».

Τα κοινωνικά δίκτυα παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στον επηρεασμό των εκλογών. Πιστεύετε ότι τα υπάρχοντα πλαίσια διακυβέρνησης του διαδικτύου είναι επαρκή για να αποτρέψουν τη χειραγώγηση και την ξένη παρέμβαση;

«Πιθανόν όχι. Νομίζω ότι η προέλευση και η ευθύνη πρέπει να ενισχυθούν μέσα σε αυτά τα συστήματα. Η απόλυτη ανωνυμία δεν ευνοεί αυτούς τους στόχους».

Ποιες τεχνολογικές ή στρατηγικές λύσεις βλέπετε για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και του λόγου µίσους χωρίς να περιορίζεται η ελευθερία της έκφρασης;

«Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στην κοινωνική μηχανική και την ανάπτυξη καλύτερων κοινωνικών προτύπων. Δεν βλέπω την τεχνολογία και τη στρατηγική επαρκείς για τον στόχο αυτόν».

Πρέπει οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να θεωρούνται ως ουδέτερες πλατφόρμες ή ως εκδότες υπεύθυνοι για το περιεχόμενο που φιλοξενούν;

«Οι πλατφόρμες διευκολύνουν τη διανομή αλλά, τεχνικά, έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τη δημοσίευση από χρήστες. Η κλίμακα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ενα στατιστικό που επαναλαμβάνεται συχνά για το YouTube είναι ότι ανεβαίνουν περισσότερες από 400 ώρες βίντεο στο σύστημα κάθε λεπτό!

Το χειροκίνητο φιλτράρισμα δεν είναι εφικτό. Απαιτείται κάποια αυτοματοποίηση, αλλά δεν είναι ακόμα αξιόπιστη.

Ισως η ΤΝ να βοηθήσει, αλλά δεν είναι ακόμα σε θέση να αναλάβει πλήρως την ευθύνη. Αυτό είναι ένα συνεχές πρόβλημα για όλες τις πλατφόρμες που υποστηρίζουν περιεχόμενο το οποίο δημιουργούν οι χρήστες. Στην πρόκληση αυτή προστίθεται και το περιεχόμενο που δημιουργείται από ΤΝ».

Εργάζεστε σε ένα άλλο ενδιαφέρον έργο, το διαδίκτυο μεταξύ των ειδών («interspecies internet»). Ποιος είναι ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας;

«Ο κύριος στόχος μας είναι να εξερευνήσουμε τις γνωστικές ικανότητες των μη ανθρώπινων ειδών και να διευκολύνουμε την ανθρώπινη/μη ανθρώπινη αλληλεπίδραση μέσω του διαδικτύου όταν τα μέρη δεν βρίσκονται στον ίδιο τόπο.

Ελπίζουμε επίσης ότι η μηχανική μάθηση μπορεί να βοηθήσει στην ερμηνεία και ακόμη και στη μετάφραση σημάτων μεταξύ των ειδών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι σοφό να αναγνωρίσουμε ότι η γνωστική ικανότητα δεν περιορίζεται αποκλειστικά στον homo sapiens».

Τα αρχεία μας, οι φωτογραφίες μας και άλλα ψηφιακά αγαθά αποθηκεύονται σε σκληρούς δίσκους ή στο «cloud». Ομως, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, αυτοί οι θησαυροί κινδυνεύουν να χαθούν στον αδυσώπητο ρυθμό της ψηφιακής εποχής. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα;

«Αυτός είναι ο εφιάλτης μου: οι ψηφιακοί σκοτεινοί αιώνες. Πρέπει να εφεύρουμε ένα είδος «ψηφιακού παπύρου» που θα κρατήσει τις ψηφιακές πληροφορίες ανακαλύψιμες και προσβάσιμες για αιώνες.

Υπάρχουν κάποιες τεχνολογίες υλισμικού υπόσχεσης, όμως θα χρειαστούν στρατηγικές, διατήρηση λογισμικού και σετ εντολών για την προσομοίωση παλαιότερων επεξεργαστών και την εκτέλεση παλαιού λογισμικού. Έχουμε πολύ δρόμο για την «οικονομία της διατήρησης»».

Αν είχατε μια ευχή για το μέλλον, ποια θα ήταν αυτή;

«Να αναγνωρίσουμε συλλογικά τη σημασία ενός ανανεωμένου Κοινωνικού Συμβολαίου που να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές ανάγκες για επωφελή χρήση της τεχνολογίας».

Vint Cerf: «Η ανάγκη για κριτική σκέψη δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη»

 

 

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο