O Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας κ. Jung Il Lee επισκέφθηκε τη Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 την Πρυτανεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συναντήθηκε με τον Πρύτανη, Καθηγητή Μ.-Α. Δημόπουλο και στελέχη του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και του Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών του Ε.Κ.Π.Α.
Ο Πρύτανης καλωσορίζοντας τον Πρέσβη τον ενημέρωσε ότι το Ε.Κ.Π.Α. διαχρονικά διατηρεί στενή συνεργασία με Πανεπιστήμια της Δημοκρατίας της Κορέας όπως τα Πανεπιστήμια Hankuk University of Foreign Studies, Sogang University και το University of Seoul. Ειδικότερα, η συμφωνία με το Πανεπιστήμιο της Σεούλ υπογράφτηκε και από τις δύο πλευρές σε τελετή στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Πρύτανη Μ.-Α Δημόπουλου με τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Σεούλ, Dr. Yunhi Won.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι δύο πλευρές συζήτησαν για την επιτυχία του εγχειρήματος “Κορεάτικη Βιβλιοθήκη(Korea Corner)” στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Ε.Κ.Π.Α., η οποία δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε με δαπάνη της Πρεσβείας και εγκαινιάστηκε το Μάιο 2021. Η κορεατική βιβλιοθήκη στεγάζεται στη βιβλιοθήκη ξένων γλωσσών του Διδασκαλείου, που βρίσκεται στο κτήριο επί της οδού Ιπποκράτους 7 στο κέντρο της Αθήνας και προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό με βιβλία όλων των επιπέδων εκμάθησης της γλώσσας, καθώς και με στοιχεία της κουλτούρας και του πολιτισμού της Κορέας, τόσο για τους σπουδαστές του Διδασκαλείου όσο και άλλους ενδιαφερόμενους για τη γνωριμία τους με τη γλώσσα και τον πολιτισμό της φίλης χώρας.
Όπως επισημάνθηκε, στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ η κορεατική γλώσσα διδάσκεται από το ακαδημαϊκό έτος 2010-11 έως σήμερα. Το ενδιαφέρον για την εκμάθησή της ήταν έντονο. Την τελευταία πενταετία έχουν εγγραφεί για την εκμάθηση της κορεατικής γλώσσας 398 άτομα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020, με διδασκαλία εξ αποστάσεως, το σύνολο των σπουδαστών στην κορεατική γλώσσα ήταν 88, ενώ για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 οι εγγραφές των σπουδαστών ανήλθαν σε 107.
Ο Πρέσβης έκανε μια εκτενή αναφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας του και τόνισε την επιθυμία του για ενθάρρυνση της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας, με στόχο την κατάρτιση και εφαρμογή ερευνητικών προγραμμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αλλά και κοινές πολιτιστικές δράσεις. Ενδιαφέρθηκε ιδιαιτέρως για τις δυνατότητες ανταλλαγών φοιτητών και καθηγητών μεταξύ του Ε.Κ.Π.Α. και Πανεπιστημίων της Κορέας και ζήτησε επιπλέον στοιχεία, δίνοντας μεγάλη σημασία στην αναφορά του Πρύτανη ότι στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Ε.Κ.Π.Α., την τελευταία πενταετία έχουν εγγραφεί για την εκμάθηση ελληνικών 24 Κορεάτες. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη δυναμική κοινότητα Ελλήνων επαγγελματιών, στελεχών μεγάλων εταιριών, επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και εισαγωγέων ελληνικών προϊόντων η οποία ζει και εργάζεται στη Ν.Κορέα.
Επιπροσθέτως, σημειώθηκε ότι στο Πανεπιστήμιο Hankuk (Τμήμα Ξένων Σπουδών), λειτουργεί «Τμήμα Ελληνικών και Βουλγαρικών Σπουδών» τετραετούς φοίτησης, στο οποίο διδάσκεται, εκτός από τη νεοελληνική γλώσσα, η ελληνική ιστορία και λογοτεχνία.
Ο Πρύτανης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Πρέσβη για ενθάρρυνση της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, αναφέροντας ότι ο διεθνής προσανατολισμός του Πανεπιστημίου αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στόχο. Το Ε.Κ.Π.Α. συνεργάζεται με Πανεπιστήμια, διεθνή δίκτυα Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, καθώς και εκπαιδευτικές οργανώσεις παγκοσμίως, με στόχο την ενίσχυση της κινητικότητας των φοιτητών και του ακαδημαϊκού προσωπικού, των ερευνητών και του λοιπού ανθρώπινου δυναμικού του. Η σύναψη Διεθνών Συμφωνιών Συνεργασίας έχει εξέχοντα ρόλο, καθώς τέτοιες συμφωνίες με ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού αλλά και ερευνητικά κέντρα, προωθούν τις διαπανεπιστημιακές συνεργασίες μεταξύ των αντιστοίχων χωρών, την ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών και την προαγωγή της γνώσης και της έρευνας.
Η συνάντηση έκλεισε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και ξενάγηση του πρέσβη στους χώρους των Προπυλαίων.