Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ υποδέχθηκε τους προπτυχιακούς φοιτητές των Πανεπιστημίων Ξένων Γλωσσών της Τιανζίν, της Γκουανγκντόνγκ και του Πεκίνου της Λ.Δ. της Κίνας ακολούθως προς τις γενικές διμερείς συμφωνίες συνεργασίας αλλά και τα ειδικά προγράμματα φοίτησης αλλοδαπών φοιτητών στο ΕΚΠΑ που έχουν υπογραφεί μεταξύ των Πανεπιστημίων.
Ειδικότερα, στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος, στο προπτυχιακό πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής είναι εγγεγραμμένοι 7 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, 11 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών της Τιανζίν και 6 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών της Γκουανγκντόνγκ.
Με βάση το πρόγραμμα σπουδών, οι Κινέζοι φοιτητές παρακολουθούν τα μαθήματα «Εισαγωγή στη Γλωσσολογία» και «Ελληνικός Πολιτισμός» από διδάσκοντες του τμήματος Φιλολογίας, καθώς και το μάθημα «Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία, Ευρωπαϊκή Τέχνη και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» το οποίο διδάσκουν καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας –μάλιστα τα δύο τελευταία σχεδιάστηκαν από τη Φιλοσοφική Σχολή ειδικά για τους φοιτητές από τη Λ.Δ. της Κίνας.
Οι φοιτητές παρακολουθούν επίσης εντατικό πρόγραμμα ελληνικών στο Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ λαμβάνοντας πιστοποίηση στην ελληνική γλώσσα και σημειώνοντας σημαντική πρόοδο. Τέλος, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα επιλογής όποιου άλλου μαθήματος από τη Φιλοσοφική Σχολή επιθυμούν, που να εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις του Πανεπιστημίου τους.
Στην υποδοχή της 18ης Δεκεμβρίου, ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Καθηγητής κ. Δημήτριος Δρόσος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των φοιτητών στον χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής και τους εξέθεσε τις ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν κατά την διάρκεια της φοίτησής τους στο Πανεπιστήμιό μας, τόσο στον χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής και του Διδασκαλείου, όσο και κατά τις επισκέψεις τους σε εμβληματικές τοποθεσίες στην Ελλάδα, αλλά και στην καθημερινότητά τους. Επίσης, τόνισε τη σημασία των μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, που αναδεικνύουν τα κοινά στοιχεία μεταξύ αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και εμβαθύνουν στα θέματα του πολιτισμού που είναι κοινά στην Ελλάδα και την Κίνα.
Στη συνέχεια, πήραν τον λόγο οι Καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής Καθηγήτρια κ. Μαρία Ιακώβου και Επίκουρος Καθηγητής κ. Γεώργιος Κούζας, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άψογη συνεργασία τους με τους φοιτητές από την Κίνα και την εντυπωσιακή ανταπόκριση των φοιτητών στις απαιτήσεις των προσφερόμενων μαθημάτων.
Κατόπιν, οι Διδάσκοντες στο Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας κ.κ. Ευθυμία Καπούλα, Παναγιώτης Μακρόπουλος και Παρασκευή Χριστίνα Τζοβάρα εκφράστηκαν με ενθουσιασμό και συγκίνηση για τις αξιοσημείωτες επιδόσεις των φοιτητών και την ευγενική τους παρουσία.
Οι φοιτητές της Τιανζίν επεφύλασσαν μια μικρή έκπληξη στους καθηγητές τους και στους υπόλοιπους συμμαθητές τους, καθώς παρουσίασαν οπτικοποιημένο ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι στα ελληνικά. Επίσης, προσέφεραν στον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Δημήτριο Δρόσο έναν πίνακα που ζωγράφισαν οι ίδιοι, στον οποίον εξεικονίζονται σύμβολα που αναδεικνύουν τις ομοιότητες και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του κινεζικού και ελληνικού πολιτισμού. Το πρόγραμμα της εν λόγω συνεργασίας αποδεικνύει το ενδιαφέρον για την ελληνική παιδεία μιας ξένης χώρας με μεγάλο επίσης πολιτισμό, όπως είναι η Κίνα, και επιβεβαιώνει τις θετικές συνέπειες που έχει για το πανεπιστήμιό μας ο διεθνής προσανατολισμός του. Οι απόφοιτοι του προγράμματος γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές των σινο-ελληνικών σχέσεων.