Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Του Θάνου Δημόπουλου, Καθηγητή Θεραπευτικής Αιματολογίας – Ογκολογία και Πρύτανη ΕΚΠΑ στα ΝΕΑ

Δεκάδες εκατομμύρια ενήλικοι στον δυτικό κόσμοέχουν υψηλή χοληστερόλη. Χειρότερη από όλους τους τύπους χοληστερόλης είναι η LDL, αυτή που συχνά αναφέρουμε ως κακή χοληστερόλη, καθώς είναι εκείνη που αποφράσσει τα αγγεία. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν έτσι τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ορισμένες τροφές, όπως οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια, συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σας υπό έλεγχο. Και δεν είναι όλα τα τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη επιβλαβή για εσάς. Για παράδειγμα, τα αβγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη, αλλά είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά αυτά για τα οποία πρέπει να ανησυχείτε. Ποιες είναι λοιπόν οι χειρότερες τροφές για υψηλή χοληστερόλη; Εδώ παρουσιάζονται 4 κατηγορίες τροφών που πρέπει να αποφεύγετε:

Κόκκινο κρέας. Το αρνί και το βοδινό έχουν γενικά αυξημένα κορεσμένα λιπαρά. Τα κομμάτια κρέατος όπως τα παιδάκια, οι χοιρινές μπριζόλες και ο κιμάς των χάμπουργκερ έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς το κρέας, αλλά να το τρώτε μόνο περιστασιακά. Περιοριστείτε στο προτεινόμενο μέγεθος μερίδας εστιατορίου. Ακόμη καλύτερα, αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με πρωτεΐνες που είναι χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, όπως στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας, ψάρια και όσπρια.

Τηγανητά. Τρόφιμα που έχουν περάσει από το καυτό λάδι είναι από τα χειρότερα όσον αφορά τη χοληστερόλη. Το τηγάνισμα αυξάνει την ενεργειακή πυκνότητα ή τον αριθμό των θερμίδων των τροφίμων. Αν σας αρέσουν τα τηγανητά φαγητά, χρησιμοποιήστε μια φριτέζα αέρα και λίγο ελαιόλαδο. Ακόμη καλύτερα, ψήστε τα φαγητά σας, όπως πατάτες και κοτόπουλο, σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν.

Επεξεργασμένα κρέατα. Τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα και το μπέικον παρασκευάζονται από τα πιο λιπαρά κομμάτια κόκκινου κρέατος και επομένως τείνουν να είναι υψηλά σε χοληστερόλη, κορεσμένα λιπαρά, αλλά και συντηρητικά.

Αρτοσκευάσματα. Τα μπισκότα και τα κέικ παρασκευάζονται συχνά με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και λίπους, γεγονός που τα καθιστά υψηλά σε χοληστερόλη. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τελείως το επιδόρπιο, απλώς κάντε έξυπνες αντικαταστάσεις, όπως με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή φρούτα.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN