Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συνάντηση εργασίας του Πρέσβη της Γαλλίας κ. Maisonnave με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής και στελέχη του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Τα μέλη του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας  με πρωτοβουλία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Θάνου Δημόπουλου και παρόντος του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη, συναντήθηκαν στην Πρεσβεία της Γαλλίας με τον Πρέσβη, κύριο Patrick Maisonnave, το απόγευμα της 22ας Νοεμβρίου 2021.

image003

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, εκ μέρους του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, ο Σύμβουλος Πολιτιστικών Θεμάτων και Συνεργασίας της Πρεσβείας της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, κ. Nicolas Eybalin, o Ακόλουθος Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας, καθηγητής Mohamed Rochdi, o Aκόλουθος Eκπαιδευτικής Συνεργασίας, κ. Pierre-Yves Turellier, η Ακόλουθος Συνεργασίας για τη γαλλική γλώσσα, κ. Véronique Bruez, και ο Διευθυντής του Τμήματος Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων, κ. Νικόλαος Χριστοδούλου.

Από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, απηύθυνε χαιρετισμό μέσω διαδικτυακής σύνδεσης ο Πρόεδρος κ. Dimitri Roboly και συμμετείχαν στη συζήτηση η Καθ. Ελένη Κονδύλη, η Καθ. Ρέα Δελβερούδη, η Καθ. Δέσποινα Προβατά, η Αν. Καθ. Μαρία-Χριστίνα Αναστασιάδη, η Αν. Καθ. Αργυρώ Μουστάκη, η Αν. Καθ. Ειρήνη Αποστόλου, η Αν. Καθ. Ελένη Τατσοπούλου, ο Επ. Καθ. Νικόλας Μανιτάκης, η Επ. Καθ. Μαρίνα Βήχου, η Επ. Καθ. Ιωάννα Παπασπυρίδου, η Επ. Καθ. Μαβίνα Πανταζάρα, η Επ. Καθ. Ελένη Τζιάφα, η Επ. Καθ. Εύη  Βλάχου, η Επ. Καθ. Ουρανία Βοσκάκη και το μέλος ΕΕΠ Άννυ Καλύβα.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρέσβης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Πρύτανη, τον Κοσμήτορα και το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος για το έργο που επιτελεί το Τμήμα για τη διάδοση της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού καθώς και για την προσφορά του σε διδακτικό και ερευνητικό επίπεδο.

Αναδείχθηκε το ποικίλο έργο που επιτελεί το Τμήμα τόσο όσον αφορά την κατάρτιση των καθηγητών της Γαλλικής όσο και την έρευνα σε τομείς όπως η Γλωσσολογία, η Διδακτική των γλωσσών και η Πολυγλωσσία, η Λογοτεχνία και ο Πολιτισμός της Γαλλίας. Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάπτυξη ενός δυναμικού τομέα Μετάφρασης, ως ένδειξη της προοπτικής του Τμήματος που κατορθώνει να αφουγκράζεται και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που διαμορφώνονται στο ευρύ πεδίο των γαλλικών σπουδών. Παράλληλα, επισημάνθηκε η σημασία των δύο μεταπτυχιακών προγραμμάτων που υποστηρίζει το Τμήμα, εκ των οποίων το ένα κοινό ελληνογαλλικό. Διεπιστημονικά στη σύλληψή τους, παρέχουν κατάρτιση και δεξιότητες στους αποφοίτους τους και παράλληλα διευρύνουν τις γνώσεις τους.

Τονίστηκε από όλους τους παρευρισκομένους η ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της γλωσσομάθειας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως κριτήριο πρόσβασης των υποψηφίων στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και ως προϋπόθεση για τη βελτίωση του επιπέδου των εισακτέων.

Ο Πρέσβης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαρκή κατάρτιση των καθηγητών γαλλικής και για τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του Τμήματος. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν στρατηγικές επιλογές και πιθανές συνεργασίες για την ενίσχυση του Τμήματος και της γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Ο Πρέσβης επιβεβαίωσε, τέλος, τη θέση της Γαλλίας και το πάγιο ενδιαφέρον της για την προώθηση της Γαλλοφωνίας στην Ελλάδα και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα συμπεράσματα της συνάντησης στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN