Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

9 Νοεμβρίου 2022: Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής | 10 Νοεμβρίου 2022: Παγκόσμια Ημέρα για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους

9 Νοεμβρίου 2022: Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παθολογικής Ανατομικής, στις 9 Νοεμβρίου 2022, η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, Πρόεδρος της οποίας είναι η Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής του ΕΚΠΑ κ. Α. Νόννη, έρχεται για μια ακόμη φορά να μας συστηθεί και να ενημερώσει για τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της στην Ιατρική.

2022 IPD Poster gr

“Κάθε μέρα, οι Παθολογοανατόμοι επηρεάζουν σχεδόν όλες τις πτυχές της φροντίδας των ασθενών, από τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, όπως οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, έως και την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Διαγιγνώσκουν όλους τους τύπους καλοήθων και κακοήθων αλλοιώσεων, όλων των οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού, με μελέτη βιοπτικών (μικρών) ιστικών δειγμάτων από κάποιο όργανο ή χειρουργικών παρασκευασμάτων. Γνωρίζουμε όλοι άλλωστε, ότι οποιαδήποτε αλλοίωση εξαιρεθεί από το σώμα μας, όσο αθώα και να φαίνεται, είναι απαραίτητο να εξετασθεί ιστολογικά.

Θέτουν, λοιπόν, οι Παθολογοανατόμοι την τελική διάγνωση και σε συνεργασία με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, καθοδηγούν τη σωστή εξέταση, τη σωστή στιγμή, για τον κατάλληλο ασθενή, καθορίζοντας, έτσι τον καίριο ρόλο τους στην ιατρική περίθαλψη των ασθενών.

Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής 2022 – Τηλεοπτικό Σποτ

Παράλληλα με την κλασσική Παθολογική Ανατομική, στη σημερινή εποχή της μοριακής επανάστασης, ο Παθολογοανατόμος έχει γίνει ο γιατρός, που είναι υπεύθυνος για την ενσωμάτωση και ερμηνεία των μορφολογικών (ιστολογικών) ευρημάτων, σε συνδυασμό με τις μοριακές πληροφορίες. Είναι ο γιατρός, που έχοντας στα χέρια του και χειριζόμενος κατάλληλα το πολύτιμο ΥΛΙΚΟ του κάθε ασθενούς, παρέχει κρίσιμες απαντήσεις σε διαγνωστικά, προγνωστικά και προβλεπτικά ερωτήματα, κυρίως όταν πρόκειται για κακοήθη νεοπλάσματα, αποκτώντας εξέχουσα θέση στο σενάριο της εξατομικευμένης ιατρικής.

Τα σύγχρονα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια, εκτός από τις μονάδες ανοσοϊστοχημείας εμπλουτίζονται, κατά το δυνατόν, (παρά των ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού), με μονάδες Μοριακής Παθολογικής Ανατομικής, απαραίτητες για την τεκμηριωμένη τελική διάγνωση, αλλά και για την ανεύρεση των μοριακών αλλαγών, που θα προδικάσουν την κατάλληλη θεραπεία ακριβείας. Προοδευτικά, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της ειδικότητας, τα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια θα πρέπει να ενισχυθούν με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστές ιδιαίτερων προδιαγραφών.

Αυξανομένων των αρμοδιοτήτων μας, των ειδικών εξετάσεων που διενεργούμε, αλλά και του πλήθους των υλικών προς εξέταση, αυξάνονται και οι ανάγκες σε ειδικευμένους Παθολογοανατόμους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αντίθετα, ο αριθμός των μάχιμων Παθολογοανατόμων ελαττώνεται, η δε έλλειψη ειδικευομένων γιατρών είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

Με βάση το μέσο όρο των Παθολογοανατόμων / πληθυσμό στον κόσμο, η Ελλάδα χρειάζεται περί τους 450 Παθολογοανατόμους. Σήμερα, εργάζονται σε δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια, λιγότεροι από 340. Η φθίνουσα πορεία των αριθμών δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για το μέλλον της ειδικότητας και απαιτεί την προσοχή της πολιτείας και της ιατρικής κοινότητας.

Παρά των δυσοίωνων στοιχείων για την ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής, όλοι εμείς οι Παθολογοανατόμοι, γιορτάζουμε μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια: Βιολόγους, Τεχνολόγους, Παρασκευαστές και Γραμματείς, καθώς αποτελούμε μια συνεργατική ομάδα, για το καλό του ασθενούς.

Μην διστάζετε να μας συναντήσετε και να συζητήσουμε, ότι σχετικό σας απασχολεί κι αν θέλετε, να μάθετε κάτι παραπάνω για τη σπουδαία αυτή ειδικότητά μας, σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε την Ιστοσελίδα μας (www.pathology.gr), ή και να απευθυνθείτε στο 2106725532.”

10 Νοεμβρίου 2022: Παγκόσμια Ημέρα για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους

315184658 827536888444237 7051528682617229693 n

Η 10η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους και είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για την σπάνια μορφή του καρκίνου γνωστή ως NET (Neuroendocrine cancers). Με αυτόν τον τρόπο, τονίζεται η ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, προσφέροντας ελπίδα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Το ΕΚΠΑ διαθέτει επιστήμονες με σπουδαίο έργο και προσφορά στα θέματα των νευροενδοκρινών όγκων.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN