Στις 16 Ιουλίου 2025 υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Henan.
Το μνημόνιο υπέγραψαν, εκ μέρους του ΕΚΠΑ, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, και, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Henan, ο Αντιπρόεδρος του ιδρύματος, Καθηγητής Zhang Ligang, στην πόλη Zhengzhou της Κίνας, την έδρα μίας από τις τρεις πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Henan. Το μνημόνιο καθορίζει το στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας, με σκοπό την ενίσχυση των εκπαιδευτικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων στα δύο πανεπιστήμια.
Το Πανεπιστήμιο Henan, το οποίο ιδρύθηκε το 1912, έχει εξελιχθεί σε ένα αναγνωρισμένο, πολυεπιστημονικό και διεθνές ακαδημαϊκό ίδρυμα, ενώ, σύμφωνα με τις διεθνείς κατατάξεις, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων πανεπιστημίων της Κίνας. Στις τρεις πανεπιστημιουπόλεις στις πόλεις Kaifeng και Zhengzhou, προσφέρονται 92 προπτυχιακά, 45 μεταπτυχιακά και 21 διδακτορικά προγράμματα σπουδών σε πάνω από 50.000 φοιτητές πλήρους φοίτησης, ενώ ο αριθμός μελών ΔΕΠ υπερβαίνει τις 4.700.
Η έναρξη των σχέσεων των δύο πανεπιστημίων προέκυψε από το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Σχολή Επιστήμης Υλικών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Henan για συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ, έπειτα από επίσκεψη αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου Henan και της Περιφέρειας Henan (η οποία έχει 99.000.000 κατοίκους) στο ΕΚΠΑ, στις 30 Απριλίου 2024. Ακολούθησε επίσκεψη του Καθηγητή Οργανικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Γεωργίου Βουγιουκαλάκη, στο Πανεπιστήμιο Henan, τον Οκτώβριο του 2024, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, τιμήθηκε με τον τίτλο του Chair Professor του ιδρύματος.
Από 14 έως 18 Ιουλίου 2025, η αντιπροσωπεία του ΕΚΠΑ, αποτελούμενη από την Αντιπρύτανι Καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου και τον Καθηγητή Γεώργιο Βουγιουκαλάκη, επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Henan, ώστε να συζητηθεί η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε επίσης διεθνές συνέδριο στο πεδίο της Νανοτεχνολογίας, όπου η Καθηγήτρια Παπαϊωάννου απηύθυνε χαιρετισμό και ο Καθηγητής Βουγιουκαλάκης παρουσίασε αποτελέσματα της ερευνητικής του δραστηριότητας. Στη συνάντηση συμμετείχαν επιπλέον διακεκριμένοι επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς και ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Κώστας Γαλιώτης.
Κατά τις συζητήσεις μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΕΚΠΑ, της διοίκησης και του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Henan, και του Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας της περιφέρειας της Henan, Καθηγητή Rui Zhang, εξετάστηκαν προτάσεις για κοινούς εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς στόχους, όπως η ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων σπουδών, η ανταλλαγή προσωπικού και φοιτητών, οι συνεργατικές ερευνητικές δράσεις, η κοινή αξιοποίηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών και η συνολική ενίσχυση της ποιότητας στα δύο ιδρύματα. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, καθώς διαπιστώθηκε σημαντική σύγκλιση στους στρατηγικούς στόχους και την προσήλωση στην αριστεία και τη διεθνοποίηση, θέτοντας τις βάσεις για μια γόνιμη και πολυσχιδή ακαδημαϊκή συνεργασία που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας και των δύο πανεπιστημίων.