Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ημερίδα Ελληνικής Εταιρίας Υγρής Βιοψίας : “LIQUID BIOPSY: Latest advances and applications in oncology”

Την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» του ΕΚΠΑ Υβριδική Ημερίδα με θέμα: «Liquid Biopsy: Latest Advances & Applications in Oncology». Την Ημερίδα διοργάνωσε η Καθ. Εύη Λιανίδου, Καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας και Κλινικής Χημείας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υγρής Βιοψίας (ΕΕΥΒΙ).

Η Yγρή Bιοψία (liquid biopsy) αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση για την παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο και βασίζεται στην άντληση σημαντικών πληροφοριών για την εξέλιξη της νόσου μέσω ανάλυσης περιφερικού αίματος. Η υγρή βιοψία επιτρέπει τη συνεχή λήψη πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την εξέλιξη του όγκου, την πρόγνωση, την ανίχνευση της ελάχιστα υπολειπόμενης νόσου αλλά και την παρακολούθηση των ασθενών κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η ανίχνευση συγκεκριμένων βιοδεικτών στο περιφερικό αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω της υγρής βιοψίας είναι πολύ σημαντική για την επιλογή της θεραπείας και την παρακολούθηση των ασθενών. Οι αναλύσεις υγρής βιοψίας δίνουν άλλη διάσταση στην εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα χαρακτηρισμού της νεοπλασματικής νόσου σε μοριακό επίπεδο για την εκτίμηση της πρόγνωσης, καθώς και την πρόβλεψη ανταπόκρισης ή της ανάπτυξης αντίστασης σε στοχευμένες θεραπείες, ειδικά όταν η απόκτηση βιοπτικού υλικού από μεταστατικές εστίες δεν είναι πάντοτε εφικτή για πρακτικούς λόγους. Υγρή βιοψία Την τελευταία δεκαετία, η υγρή βιοψία έχει κερδίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας ως ένα ισχυρό εργαλείο για την εξατομικευμένη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο.  Η  προγνωστική σημασία της ανάλυσης των CTCs και του ctDNA έχει ήδη δειχθεί σε πολλές κλινικές μελέτες. Οι αναλύσεις υγρής βιοψίας είναι πολύ σημαντικές για την ανίχνευση της ελάχιστα υπολειπόμενης νόσου, για την επιλογή θεραπείας και για την παρακολούθηση των ασθενών, ενώ είναι ακόμη σε ερευνητικό στάδιο για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου. Οι αναλύσεις υγρής βιοψίας συμπεριλαμβάνονται πλέον σε διεθνείς οδηγίες αλλά και στον σχεδιασμό διαφόρων κλινικών μελετών, οι οποίες διερευνούν την αποτελεσματικότητα της αλλαγής θεραπειών με βάση τα αποτελέσματα της υγρής βιοψίας.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν όλες οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της υγρής βιοψίας, καθώς και οι δυνατότητες και προοπτικές που δίνει η προσέγγιση αυτή στην Κλινική Ογκολογία, και συγκεκριμένα οι κλινικές εφαρμογές της ανάλυσης των CTCs και του ctDNA εστιάζοντας στον καρκίνο του μαστού, μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, κεφαλής και τραχήλου, καρκίνου προστάτη και παχέος εντέρου. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις σχετικά με την ενσωμάτωση της υγρής βιοψίας στην κλινική πράξη μέσω των διαδικασιών ελέγχου ποιότητας και της διαπίστευσης του εργαστηρίου. Αναφέρθηκε ο σημαντικός ρόλος της υγρής βιοψίας στην έγκαιρη ανίχνευση της ελάχιστα υπολειπόμενης νόσου  στον πρώιμο καρκίνο του μαστού και παρουσιάσθηκαν εξαιρετικά ευαίσθητες και εξειδικευμένες  τεχνολογίες για την ανίχνευση μεταλλάξεων σε δείγματα υγρής βιοψίας. Τέλος, επισημάνθηκε ο ρόλος της υγρής βιοψίας στην εποχή της ανοσοθεραπείας με ενδιαφέροντα κλινικά δεδομένα. biopsia Η συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών στην ημερίδα, όπως Κλινικών Ογκολόγων, Καθηγητών και Ερευνητών του ΕΚΠΑ, αλλά και Ερευνητών από σημαντικά ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού με εξαιρετικές ομιλίες συνέβαλλε σε ζωηρές συζητήσεις με τους συμμετέχοντες. Την υβριδική αυτή ημερίδα παρακολούθησαν δια ζώσης 60 άτομα και πολλοί συμμετείχαν διαδικτυακά από όλο τον κόσμο. Σημαντική ήταν η ευγενική χορηγία και στήριξη εταιρειών σχετικών με το αντικείμενο (Interlab, Astra-Zeneca, Bioanalytica, και Sarstedt), τις οποίες και ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Στόχος της Ελληνικής Εταιρείας Υγρής Βιοψίας είναι η ενημέρωση των κλινικών ογκολόγων και της ερευνητικής κοινότητας στην Ελλάδα στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της υγρής βιοψίας σε ερευνητικό, τεχνολογικό και κλινικό επίπεδο καθώς και τη συζήτηση προκλήσεων και ζητημάτων που αφορούν στην ενσωμάτωσή της στην κλινική πράξη.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN