Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μια εγγραφή μνήμης για τη Κύπρο από την ποιητική συλλογή του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Δημήτρη Ν. Χρυσοχόου “Πρόφεγγο και άλλα μικρά”

Την 1η Οκτωβρίου, η Κύπρος γιόρτασε τα 63 πλέον χρόνια από την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από τους Βρετανούς (16 Αυγούστου 1960). Και τη φετινή επέτειο, ωστόσο, σκίασε η επί μισό σχεδόν αιώνα βάρβαρη τουρκική εισβολή και κατοχή. Ο κ. Χρυσοχόου μοιράζεται το ποίημα «Αποφεγγιά», μέρος της πρώτης του ποιητικής συλλογής Πρόφεγγο και άλλα μικρά (σύντομα από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης), η οποία φέρει την αφιέρωση: «Στη μάνα Κύπρο· παιδί σου κι εγώ». Στην ενότητα «Πρόλεκτα», σημειώνει, ανάμεσα στα άλλα μέρη που αγάπησε, «τη Λευκωσία (τα μεθυστικά γιασεμιά στο βραδινό αεράκι, την Παναγία τη Χρυσαλινιώτισσα με τις θαυμαστές εικόνες, τα Ενετικά Τείχη με τις τρεις Πύλες, το Άγαλμα της Ελευθερίας, τους κρυφούς περίπατους), την Πάφο (τον Βράχο της Αφροδίτης, το μαγικό λιμάνι, το Αρχαίο Ωδείο, το Κάστρο, την Ι.Μ. του Αγίου Νεφύτου του Εγκλείστου, το Ιερό της Αφροδίτης, την Οικία της Λήδας με τ’ απαράμιλλα ψηφιδωτά), τον Πρωταρά (το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, το σπήλαιο των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων, τη γαλαζοπράσινη ηχώ στη λευκή άμμο) – την κάθε τους γλυκιά ανασαιμιά». Η παρουσίαση των ποιημάτων για την Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου στην Κυπριακή Πρεσβεία (οδός Ξενοφώντος 2Α). Θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση.

Για τα άλλα επτά ποιήματά του για την Κύπρο, επισκεφθείτε:

https://hub.uoa.gr/two-poems-for-cyprus-by-professor-chryssochoou/

https://hub.uoa.gr/ode-to-palaipafos/

https://hub.uoa.gr/four-poems-for-cyprus/

***

Σύντομο βιογραφικό

Φωτογραφία Δ. Χρυσοχόου3

Ο Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου είναι Καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει  Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Reader, Honorary University Fellow και Honorary Senior Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Έξετερ, Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κατάνια και Μακεδονίας, Visiting Research Professor στο Virginia Tech Center for European Union, Transatlantic and Trans-European Space Studies –  A Jean Monnet Center of Excellence, και Επισκέπτης Εταίρος/Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Κέμπριτζ, Οξφόρδης, LSE, Κολούμπια, Όσλο, Γενεύης, CHRIST (Deemed to be University, Ινδία), Γιβάσκιλα, Μάλτας, Λευκωσίας, Νεάπολις Πάφου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πελοποννήσου, Κρήτης και Αιγαίου, στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών. Το 2021, η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης απένειμε Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπου Σχεδιασμού και Υποδειγματικής Γραφής στο έργο του Πολιτειολογία των ενώσεων (Ι. Σιδέρης, 2020). Στις 30 Ιανουαρίου 2022, Ημέρα των Τριών Ιεραρχών, χειροθετήθηκε Άρχων Ρεφερενδάριος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον Ι.Π.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Τoν Μάιο και τον Απρίλιο του ίδιου έτους, του απονεμήθηκαν, αντιστοίχως, το Μετάλλιο του Δήμου Ύδρας για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και το Μετάλλιο Τιμής του Δήμου Ναυπλιέων για τα 200 Χρόνια από την Απελευθέρωση του Ναυπλίου. Τον Φεβρουάριο του 2023, παρασημοφορήθηκε με το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN