Νέα & Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ

Ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρακολούθησε μέσω του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος παρακολούθησε την εξέλιξη της κακοκαιρίας Byron και των επιπτώσεών της στην επικράτεια.

Ως γενικό συμπέρασμα, η κακοκαιρία “Byron” ανέδειξε την υψηλή ευπάθεια συγκεκριμένων περιοχών της χώρας σε πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα, ιδίως σε πεδινές ζώνες με έντονη ανθρωπογενή δραστηριότητα, έντονη αστικοποίηση, κάλυψη των πλημμυρικών πεδίων και σε οικισμούς που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με κοίτες του υδρογραφικού ή σε ζώνες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων πλημμυρών. Προκύπτει επίσης ότι κάποια από τα συνήθη αντιπλημμυρικά έργα (όπως οι κλειστοί αγωγοί) δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα από μια ένταση και πάνω, ενώ δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στα ακραία φαινόμενα. Μολονότι οι καταγραφές συνεχίζονται σε μεγαλύτερη ανάλυση, είναι ήδη εμφανής η διασπορά τους σε μεγάλη γεωγραφική έκταση επικράτεια.

Οι επιπτώσεις σε κρίσιμες υποδομές μεταφορών (οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο), σε σχολικές μονάδες, σε υδραυλικά και υδροδοτικά έργα, καθώς και τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια σε περιοχές με πρόσφατο ιστορικό καταστροφών, επιβεβαιώνουν την ανάγκη για συστηματική αξιολόγηση κινδύνου, αναθεώρηση προδιαγραφών αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων και ενίσχυση των μηχανισμών έγκαιρης προειδοποίησης και τοπικού σχεδιασμού αντιμετώπισης.

Συνολικά, 73 οικιστικά σύνολα επηρεάστηκαν ή κατέγραψαν επιπτώσεις από την κακοκαιρία “Byron”, εκ των οποίων σε τουλάχιστον 20 οι επιπτώσεις περιορίστηκαν σε προβλήματα στο οδικό δίκτυο (πρόσβαση, διακοπή κυκλοφορίας), ενώ παρατηρήθηκαν 9 μικρού μεγέθους αστοχίες πρανών (ολισθήσεις εδαφών, ολισθήσεις και καταπτώσεις βραχωδών τεμαχών, λασπορροές κ.ά.). Στην πλειοψηφία τους οι εν λόγω θέσεις υπέστησαν περιορισμένης δριμύτητας επιπτώσεις, όμως περιοχές όπως η Λακωνία, η Θεσσαλία, η Δυτική Αττική και άλλες κατέγραψαν βλάβες οι οποίες μπορούν να καταταχθούν σε μέσης και υψηλής δριμύτητας. Στους Χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται οι περιοχές που υπέστησαν επιπτώσεις (Χάρτης 1) καθώς και η δριμύτητα των επιπτώσεων (Χάρτης 2).

1


Χάρτης 1. Χάρτης που απεικονίζει τις κύριες θέσεις επιπτώσεων της κακοκαιρίας Byron στο διάστημα 4 έως 7 Δεκεμβρίου 2025. Επισημαίνονται θέσεις αστοχιών πρανών (κατολισθήσεων, βραχοπτώσεων κ.α.)

 

2


Χάρτης 2. Χάρτης που απεικονίζει τις κύριες θέσεις επιπτώσεων της κακοκαιρίας Byron στο διάστημα 4 έως 7 Δεκεμβρίου 2025 στον οποίο οριοθετούνται ζώνες υψηλής δριμύτητας των επιπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης και της Δυτικής Αττικής, και μέσης δριμύτητας στην Λακωνία, την Αττική και τη Θεσσαλία.

Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ προχώρησε σε αναλυτική καταγραφή των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων, και ακολουθεί λεπτομερής παρουσίαση των κυριότερων ευρημάτων.

Η κακοκαιρία “Byron” ξεκινώντας από την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου και έως την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου προκάλεσε με πολλαπλά κύματα καταιγίδας εκτεταμένα επεισόδια έντονης και παρατεταμένης βροχόπτωσης σε μεγάλο μέρος της χώρας, με κύριες συνέπειες τις υπερχειλίσεις ποταμών και ρεμάτων και την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων, , την ενεργοποίηση κατολισθητικών διεργασιών, βλάβες σε τεχνικά έργα, εγκλωβισμούς ατόμων, αποκλεισμούς οικισμών και σημαντικές διαταραχές στη λειτουργία του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου. Η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλα ύψη βροχής (μεγαλύτερα των 100mm και σε όρισμένες περιπτώσεις περισσότερο από 250mm σε 24 ώρες) κατά κύριο λόγο στη νότια Πελοπόννησο, την Δυτική Αττική, την Θεσσαλία, την Εύβοια, την Χαλκιδική και τμήματα των Δωδεκανήσων (Καστελλόριζο) (Πηγή: meteo.gr)

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, σημαντικές επιπτώσεις σημειώθηκαν στους Δήμους Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης. Ιδιαίτερα επιβαρυμένη ήταν η περιοχή στους οικισμούς Σκάλα και Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένη κατάκλυση οικιστικών και αγροτικών ζωνών, και διείσδυση υδάτων σε κατοικίες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι στις ίδιες θέσεις είχε καταγραφεί πλημμυρικό φαινόμενο κυρίως από τον Ευρώτα και το Μαριόρεμα το φθινόπωρο του 2016 με έναν νεκρό στον οικισμό Βλαχιώτη και προβλήματα σε πολλά σημεία της Πελοποννήσου. Κατά μήκος της επαρχιακής οδού Σπάρτης–Γυθείου καταγράφηκαν πολλαπλά σημεία κατάκλυσης του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα να τεθεί σε ισχύ προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, ο οικισμός Πλάτανος παρουσίασε πολύ σοβαρές ζημιές, με οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, οχήματα, αγροτικά μηχανήματα και το ζωικό κεφάλαιο να επηρεάζονται. Στην ίδια περιοχή αναφέρθηκαν περιστατικά παράσυρσης οχημάτων και άμεση ανάγκη για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης τόσο σε οδικά σημεία όσο και κοντά στην παράκτια ζώνη (οικισμοί Βαθύ και Μαυροβούνι). Επιπλέον, σε τμήματα του Δήμου Ανατολικής Μάνης (οικισμοί Πετρίνα, Καρβελάς, Κότρωνας, Αιγιές) σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις και βλάβες στο τοπικό οδικό δίκτυο, με προσωρινή απώλεια προσβασιμότητας σε ορισμένους οικισμούς. Στην Πετρίνα, σε σχολική μονάδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατέρρευσε τμήμα παλαιού λιθόκτιστου μαντρότοιχου στην περίφραξη παρακείμενης παιδικής χαράς, με σημαντικό όγκο πετρωμάτων και χωμάτων να καταλήγει στην παρακείμενη οδό, προκαλώντας πλήρη διακοπή κυκλοφορίας στο σημείο.

Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, επιπτώσεις εντοπίστηκαν στο νότιο και το βόρειο τμήμα της (Ζάκυνθος και Κέρκυρα αντίστοιχα). Στο κεντροανατολικό τμήμα της Ζακύνθου, στις Αλυκές και κατά μήκος της επαρχιακής οδού Ζακύνθου–Αλυκών παρατηρήθηκαν πλημμύρες σε οδικούς άξονες και παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις. Σε τμήματα της διαδρομής, όπως στην περιοχή Μαντολάτο και κοντά στο χωριό Καλλιθέα (παλαιότερα Κούκεσι), κρίθηκε απαραίτητο να διακοπεί η κυκλοφορία λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών. Τοπικές, μικρής κλίμακας κατολισθήσεις αναφέρθηκαν επίσης στη Λιθακιά, στο νότιο τμήμα της Ζακύνθου, επιβαρύνοντας επιμέρους τμήματα του οδικού δικτύου.

Στην Κέρκυρα, σε τμήμα της εθνικής οδού Κέρκυρας–Λευκίμμης (Μωραΐτικα), καταγράφηκε ολίσθηση εδαφών και βραχωδών τεμαχών και παράσυρση δέντρων σε σημείο που είχε ήδη παρουσιάσει αστοχία τις προηγούμενες ημέρες. Μετά από παρέμβαση των τοπικών αστυνομικών αρχών, η κίνηση διεξαγόταν με δυσκολία στη μία λωρίδα, ενώ οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας τέθηκαν εκ νέου σε ετοιμότητα λόγω πρόγνωσης νέου επεισοδίου έντονης βροχόπτωσης, ιδίως στο νότιο τμήμα του νησιού.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας , το υδρολογικό καθεστώς του ποταμού Πηνειού και του παραπόταμου του, Ενιπέα, παρουσίασε ιδιαίτερη επιβάρυνση. Στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης του Ενιπέα, όπου στο πρόσφατο παρελθόν (κακοκαιρία Daniel, Σεπτέμβριος 2023) είχαν σημειωθεί σοβαρές καταστροφές, καταγράφηκαν και πάλι επικίνδυνες πλημμύρες, με την κατάκλυση οδικών αξόνων και αγροτικών εκτάσεων να επαναφέρει την περιοχή σε καθεστώς υψηλής τρωτότητας. Στη Λάρισα, οι αρχές Πολιτικής Προστασίας απηύθυναν σύσταση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση κατοίκων από περιοχές κοντά στην κοίτη του Ενιπέα (όπως στην Υπέρεια) προς ασφαλέστερους οικισμούς, ενώ σε οικισμούς όπως Λεύκη, Ορφανά, Αμπελώνας, Φύλλο και Ηλιάς ζητήθηκε αυξημένη ετοιμότητα λόγω επαπειλούμενου κινδύνου νέων υπερχειλίσεων.

Στη Δυτική Θεσσαλία, στον άξονα Τρικάλων–Καρδίτσας, ο Πηνειός παρουσίασε υψηλές παροχές στην περιοχή Βαλομανδρίου και Ρογκίων, με τα πλημμυρικά ύδατα να κατακλύζουν παρακείμενες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ο Ληθαίος ποταμός, εντός του αστικού ιστού των Τρικάλων, προκάλεσε κατακλύσεις σε τεχνικά έργα σε εξέλιξη (π.χ. υπό ανέγερση γέφυρα) και αυξημένη πίεση σε αναχώματα κοντά στα Κουτσομύλια. Στην περιοχή των Μεσαγγάλων στον Δήμο Τεμπών, καταγράφηκε πλημμυρικό επεισόδιο στον παραλιακό οικισμό, με δημιουργία λιμναζόντων υδάτων λόγω συνδυασμού έντονων βροχοπτώσεων και ανέμων που δυσχέραιναν την απορροή προς τη θάλασσα.

Στην Ανατολική Θεσσαλία, στον χώρο του Πηλίου, η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα κατολίσθηση στην επαρχιακή οδό Χανίων–Κισσού, με συσσώρευση φερτών επί του οδοστρώματος, επηρεάζοντας την κυκλοφορία.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πλημμύρες προκλήθηκαν σε περιοχές του Δομοκού και γειτονικών οικισμών, με κατάκλυση αγρών, τοπικών οδών και τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή του Νέου Μοναστηριού. Η σιδηροδρομική σύνδεση Λάρισας–Λειανοκλαδίου διεκόπη λόγω κατάκλυσης των γραμμών από νερό και φερτά υλικά, με συνέπεια πολύωρες καθυστερήσεις στον άξονα Θεσσαλονίκης–Αθηνών και υποχρεωτική μετακίνηση εκατοντάδων επιβατών με λεωφορεία σε συγκεκριμένα τμήματα της διαδρομής. Αντίστοιχα, η σύνδεση Λάρισας–Παλαιοφάρσαλου αποκαταστάθηκε σταδιακά, αλλά τμήματα προς Λειανοκλάδι παρέμειναν εκτός λειτουργίας.

Στο ανατολικό τμήμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ειδικότερα στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας της 7ης Δεκεμβρίου καταγράφηκαν εκτεταμένες κατακλύσεις οδών στη Χαλκίδα και στο Παρθένι, με μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών από τα ανάντη προς τον οικιστικό ιστό. Συνεργεία προχώρησαν σε καθαρισμούς οδών για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Στην Αμάρυνθο, ο Σαρανταπόταμος παρουσίασε έντονη ανύψωση στάθμης, με το νερό να υπερβαίνει το οδόστρωμα σε κρίσιμο σημείο, γεγονός που επέβαλε παρουσία δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και εθελοντών, καθώς και εργασίες καθαρισμού της κοίτης από φερτά υλικά. Πλημμυρικά επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης στην Ερέτρια, με εισροή υδάτων σε επιχειρήσεις και κατοικίες, ενώ στη Χαλκίδα μέρος του οδικού δικτύου κατακλύσθηκε από ύδατα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας ήταν πιο ήπιες στο δυτικό της τμήμα (Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Χαλκιδικής και Ημαθίας). Κατά μήκος σημαντικών τμημάτων του οδικού δικτύου στις παραπάνω περιφερειακές ενότητες, η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν προσωρινά εκτός λειτουργίας αρκετές δημοτικές και επαρχιακές οδοί:

– Στην Πιερία διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Κονταριώτισσας–Δίου, ενώ προβλήματα συνεχίστηκαν σε τμήματα της δημοτικής οδού Νέας Εφέσου–Κονταριώτισσας και σε ιρλανδικές διαβάσεις σε ρέματα όπως η «Ζηλλιάνα», το «Καντίρ» στη Λεπτοκαρυά, καθώς και στο ρέμα Ξηρολάκι, μεταξύ Αγίου Σπυρίδωνα και Κονταριώτισσας.

– Στη Χαλκιδική σημειώθηκαν διακοπές στην επαρχιακή Ορμύλιας–Βραστάμων, στην παραλιακή οδό Καλυβών–Γερακινής και σε δημοτικές οδούς που συνδέουν την επαρχιακή Νέων Μουδανιών–Σιθωνίας με το Δημοτικό Διαμέρισμα Ολύνθου, ενώ προβλήματα εντοπίστηκαν σε ιρλανδικές διαβάσεις σε Μεγάλη Παναγία και Ολυμπιάδα.

– Στην Ημαθία καταγράφηκαν δυσχέρειες ή διακοπές κυκλοφορίας μεταξύ Λαζοχωρίου–Βέροιας, Μακροχωρίου–Ταγαροχωρίου και στη δημοτική οδό Νέας–Παλαιάς Λυκογιάννης.

Στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, επιπτώσεις εντοπίστηκαν στο ανατολικό της τμήμα (Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης):

– Στη Φλώρινα, η παρατεταμένη βροχόπτωση διάρκειας περίπου δύο ημερών είχε ως αποτέλεσμα την οριακή υπερχείλιση κάποιων χειμάρρων με υπέρβαση του ύψους ορισμένων γεφυρών σε λίγες θέσεις και διακοπή της συνέχειας του οδικού δικτύου. Κατολίσθηση πρανούς εντός της Φλώρινας προκάλεσε ολίσθηση μεγάλου όγκου εδαφικού υλικού, με ζημιές σε σταθμευμένο όχημα και σε βοηθητικές κατασκευές. Επιπλέον, λόγω της θολότητας και της επιβάρυνσης των υδατοληψιών, σημειώθηκαν διακοπές και προβλήματα στην υδροδότηση σε τμήματα της πόλης και σε δημοτικές κοινότητες.

– Στην Κοζάνη, η υπερχείλιση του ρέματος Λάφιστας, στο Βελβεντό οδήγησε σε κάλυψη τμημάτων του οδοστρώματος προς Πολύφυτο, ενώ τοπικές οδοί στον κάμπο πλημμύρισαν. Καταγράφηκαν επίσης βλάβες σε ορεινούς δρόμους (Βελβεντό–Καταφύγι), σε δρόμο που διέρχεται κοντά στον Ξερόλακκα και προς την Αγία Κυριακή, με αποτέλεσμα να χρειαστεί συνεχής επέμβαση μηχανημάτων για αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκτάσεις.

Επιπτώσεις σημειώθηκαν και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ιδιαιτέρως στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Στο Καστελλόριζο η παρατεταμένη βροχόπτωση προκάλεσε μεγάλη επιφανειακή απορροή από τις πλαγιές προς τον οικισμό, μεταφέροντας φερτά υλικά, τα οποία συσσωρεύτηκαν στον παραλιακό χώρο και στο λιμάνι. Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ιδίως σε κτίρια κοντά στην προκυμαία, προκάλεσαν διαβρώσεις και υποσκαφές. Ζημιές σημειώθηκαν σε λιθοστρώσεις δρόμων (μεταξύ άλλων στην περιοχή Αγίας Τριάδας), ενώ κατολισθήσεις καταγράφηκαν κατά μήκος της οδού προς το αεροδρόμιο και σε αγροτικούς δρόμους προς τον Άγιο Στέφανο. Σε δύο ρέματα του νησιού συσσωρεύθηκαν σημαντικοί όγκοι φερτών υλικών, δημιουργώντας ανάγκη άμεσης διευθέτησης για την ασφαλή απορροή υδάτων. Παράλληλα, αναφέρθηκαν ζημιές σε σχολικές υποδομές που φιλοξενούν προσωρινά τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στη Λέρο, η διέλευση του συστήματος “Byron” δεν συνδέθηκε με εκτεταμένες επιπτώσεις, ωστόσο καταγράφηκε κατολίσθηση σε μικρό γεφυράκι στον Ξηρόκαμπο, στον δρόμο προς το νταμάρι, η οποία οδήγησε σε τοπική διαταραχή της κυκλοφορίας και σε ανάγκη τεχνικής παρέμβασης. Στη Ρόδο, η κακοκαιρία συνοδεύτηκε από σημαντικές ποσότητες βροχής σχεδόν σε όλη την έκταση του νησιού, με τοπικά πλημμυρικά επεισόδια σε οδικό δίκτυο και ειδικότερα στην περιοχή της Λίνδου, όπου η απορροή δημιούργησε κατάκλυση σε οδούς και μικροζημιές. Ενόψει της συνέχισης των φαινομένων, αποφασίστηκε προληπτική αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων και δημοτικών δομών εκπαίδευσης και αθλητισμού σε όλη τη Ρόδο και στα γύρω νησιά.

Στην Κρήτη στο Ηράκλειο αυτοκίνητο βούλιαξε μετά από καθίζηση όταν υποχώρησε το οδόστρωμα στο κέντρο της Πόλης,
Στην Περιφέρεια Αττικής, στο λεκανοπέδιο Αθηνών παρατηρήθηκαν τόσο γεωτεχνικές όσο και πλημμυρικές επιπτώσεις. Στη Λεωφόρο Αθηνών, στο Χαϊδάρι σημειώθηκε πτώση βράχων στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας σε δύο λωρίδες πριν το Δαφνί και την εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Κατολίσθηση εδαφών και βραχωδών τεμαχών καταγράφηκε και στο 48ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Αθηνών–Σουνίου, στο ρεύμα προς Ανάβυσσο, με αποκλεισμό της δεξιάς λωρίδας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, σε Ελευσίνα, Μάνδρα, Νέα Πέραμο, Μέγαρα και όμορες περιοχές, σημειώθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

– Τμήματα του οδικού δικτύου, π.χ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών–Κορίνθου στη Μάνδρα και οδοί στη Νέα Πέραμο, έκλεισαν λόγω υψηλής στάθμης υδάτων, ενώ στη νέα Εθνική Αθηνών–Κορίνθου η κυκλοφορία διεξαγόταν για μεγάλο διάστημα μόνο από μία λωρίδα σε συγκεκριμένο τμήμα.

– Στη Νέα Πέραμο σημειώθηκαν πλημμυρικές ροές με εισροή υδάτων σε αυλές και κτίρια και ζημιές σε καλλιέργειες τόσο ανάντη της Εθνικής Οδού όσο και κατάντη όπου εντοπίζονται και οι περισσότερες επιπτώσεις.

– Στην Ελευσίνα εκδόθηκε προειδοποίηση για πιθανή υπερχείλιση του Σαρανταποτάμου σε συνοικίες κοντά στην κοίτη.
Στη Μάνδρα πλημμυρικά επεισόδια εκδηλώθηκαν κατά μήκος του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης, με υπερχείλιση του τεχνικού έργου (αγωγού), κατάκλυση της οδού Ρόκα, της οδού Αγίας Αικατερίνης, του κοιμητηρίου και άλλων θέσεων που ερευνώνται αναλυτικότερα. Παράλληλα, σε πολλές οδούς της περιοχής σημειώθηκαν καθιζήσεις, συσσώρευση φερτών υλικών και παρατεταμένη διακοπή κυκλοφορίας.

– Στην περιοχή των Μεγάρων καταγράφηκαν σημαντικές επιβαρύνσεις στο οδικό δίκτυο, λόγω αυξημένων υδάτινων ροών που προκάλεσαν διακοπές κυκλοφορίας και ανάγκη προσωρινών περιορισμών στη διέλευση οχημάτων, ζημιές σε περιουσίες, αγροτικές εκτάσεις και υποδομές, όπως το αεροδρόμιο το οποίο υπέστη κατάκλυση.

 

Στο λεκανοπέδιο Αττικής τα έντονα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν αρχικά στα δυτικά και στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε ευρύτερες περιοχές, προκαλώντας σημαντική επιβάρυνση στο αποχετευτικό και οδικό δίκτυο:

– Στην Καλλιθέα παρατηρήθηκε εκτόνωση υδάτων από καπάκι αγωγού ομβρίων, ένδειξη υπερφόρτισης του συστήματος απορροής.

– Στο Κερατσίνι, η οδός Γρηγορίου Λαμπράκη κατακλύστηκε από νερό, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν οχήματα και να απαιτηθούν παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση του οδικού άξονα.

-Στον Άλιμο καταγράφηκαν τοπικές πλημμυρικές εξάρσεις σε πολλαπλά σημεία

– Στο Παλαιό Φάληρο η πτώση δέντρου προκάλεσε ζημιά σε σταθμευμένο όχημα.

Στο κεντρικό τμήμα της Αθήνας τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα και κατάκλυση τμημάτων του οδικού δικτύου (π.χ. διασταύρωση Πειραιώς και Χαμοστέρνας).

Συνολικά, από το πρωί της Πέμπτης έως το μεσημέρι της Παρασκευής, η περιοχή της Αττικής παρήγαγε μεγάλο αριθμό περιστατικών που απαιτούσαν επιχειρησιακή ανταπόκριση, με εκατοντάδες αιτήματα άντλησης υδάτων.
Σε συγκεκριμένες περιοχές αποφασίστηκε κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για χρονικό διάστημα τριών μηνών, ώστε να καταστεί δυνατή η διαχείριση των επιπτώσεων (πλημμύρες, κατολισθήσεις) που εκδηλώθηκαν κατά το διάστημα 4-7 Δεκεμβρίου. Δημοτικές ενότητες που βρίσκονταν ήδη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω προηγούμενων επεισοδίων, παραμένουν σε αυτό το καθεστώς έως τις ημερομηνίες λήξης που έχουν οριστεί, με δυνατότητα παράτασης εφόσον το απαιτήσει η έκταση των νέων ζημιών.

Πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Μεσογειακό χώρο προσφέρουν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Οι επιπτώσεις από την κακοκαιρία “Byron” όσο και από προηγούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός” το 2020 στα Ιόνια Νησιά και τη Θεσσαλία, η καταιγίδα “Daniel” το 2023 στη Θεσσαλία, και η καταιγίδα DANA το 2024 στη Βαλένθια (Ισπανία) αναδεικνύουν τη σημασία των παραπάνω δράσεων. Ιδιαίτερα υπογραμμίζουν την ανάγκη υιοθέτησης προσεγγίσεων ανάλυσης πολλαπλών κινδύνων, που δεν αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα ως μεμονωμένα, αλλά ως αλληλεξαρτώμενα. Οι αλληλεξαρτήσεις αυτές μεταξύ κινδύνων του ίδιου ή διαφορετικού τύπου μπορούν να εκδηλωθούν και να εξελιχθούν παράλληλα, να δημιουργήσουν αντικρουόμενες απαιτήσεις κατά την άμεση απόκριση και τη διαχείριση των επιπτώσεων, οδηγώντας σε σύνθετες κρίσεις και καταστροφές καθώς και σε αλυσιδωτές επιπτώσεις, που έχουν το δυναμικό να αυξήσουν το χρόνο αποκατάστασης και ανάκαμψης στην πληγείσα περιοχή.

 

Νίκος Καρούζος, 100 χρόνια από τη γέννησή του, «Ο τρυγητός της βαθειάς επιφάνειας»: Όψεις της ποίησης του Νίκου Καρούζου» [16-18 Οκτωβρίου 2026]

Νίκος Καρούζος, 100 χρόνια από τη γέννησή του, «Ο τρυγητός της βαθειάς επιφάνειας»: Όψεις της ποίησης του Νίκου Καρούζου» [16-18 Οκτωβρίου 2026]

Ο Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων, οργανώνει τριήμερη επιστημονική συνάντηση με θέμα: «Ο τρυγητός της βαθειάς επιφάνειας»: Όψεις της ποίησης του Νίκου Καρούζου», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή. Οι εργασίες της επιστημονικής συνάντησης, οι οποίες περιλαμβάνουν 7 συνεδρίες, στρογγυλή τράπεζα, […]

Σεμινάριο στον κώδικα προσομοίωσης Monte Carlo N-Particle (MCNP) στο Εργαστήριο Πυρηνικής & Σωματιδιακής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ

Σεμινάριο στον κώδικα προσομοίωσης Monte Carlo N-Particle (MCNP) στο Εργαστήριο Πυρηνικής & Σωματιδιακής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ

Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Πυρηνικής & Σωματιδιακής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ ένα hands-on σεμινάριο στον κώδικα προσομοίωσης Monte Carlo N-Particle (MCNP). Το σεμινάριο παρουσιάστηκε από τη Δρ. Θεοδώρα Βασιλοπούλου και τη Δρ. Αντιγόνη Καλαμαρά από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με στόχο την παρουσίαση σε φοιτητές του Τμήματος Φυσικής των βασικών αρχών […]

Επίσκεψη της καθηγήτριας Fathia Gaber Ebrahim στο ΕΚΠΑ και νέες προοπτικές συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας

Επίσκεψη της καθηγήτριας Fathia Gaber Ebrahim στο ΕΚΠΑ και νέες προοπτικές συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικούκαι Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υποδέχθηκε την καθηγήτρια Fathia Gaber Ebrahim, Πρόεδρο του Τμήματος Αρχαιολογίας του Ελληνορωμαϊκού Κόσμου της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, στο πλαίσιο κινητικότητας Erasmus+ μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων. Κατά την επίσκεψή της, η καθηγήτρια Gaber Ebrahim προσέφερε διάλεξη με τίτλο […]

1η Προπαρασκευαστική Συνεδρία (Προσύνοδος): προτάσεις προς την 113η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων

1η Προπαρασκευαστική Συνεδρία (Προσύνοδος): προτάσεις προς την 113η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων

Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η πρώτη (1η) Προπαρασκευαστική Συνεδρία (Προσύνοδος) για τη διαμόρφωση προτάσεων προς την 113η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Α.Ε.Ι.. Το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, ο Γεράσιμος Σιάσος Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Προεδρεύων) και ο Σταμάτης Αγγελόπουλος Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της […]

Συνδιαμορφώνουμε τη γνώση – Προωθούμε την καινοτομία: Το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενισχύουν την επιστημονική τους συνεργασία

Συνδιαμορφώνουμε τη γνώση – Προωθούμε την καινοτομία: Το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενισχύουν την επιστημονική τους συνεργασία

Σε τελετή που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στο Μόναχο, το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) υπέγραψαν, στις 8 Οκτωβρίου 2026, δύο συμφωνίες συνεργασίας, θέτοντας τις βάσεις για κοινή έρευνα, διδασκαλία και ακαδημαϊκές ανταλλαγές. Οι συμφωνίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών (ΚΠΜΣ) με […]

Όλα όσα συνέβησαν στο διήμερο Συνέδριο «Διάλογοι για την Αθήνα» που οργάνωσε η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ υπό την αιγίδα του ΕΚΠΑ και του Δήμου Αθηναίων

Όλα όσα συνέβησαν στο διήμερο Συνέδριο «Διάλογοι για την Αθήνα» που οργάνωσε η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ υπό την αιγίδα του ΕΚΠΑ και του Δήμου Αθηναίων

Το διήμερο συνέδριο του «Βήματος» «Διάλογοι για την Αθήνα: Από τον μύθο στη σύγχρονη πόλη», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΕΚΠΑ και φιλοξενήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, έφερε στο ίδιο τραπέζι διαφορετικές οπτικές για το παρελθόν, το παρόν και, κυρίως, το μέλλον της ελληνικής πρωτεύουσας. Με την παρουσία και τις παρεμβάσεις εκπροσώπων […]

Σεμινάριο στον κώδικα προσομοίωσης Monte Carlo N-Particle (MCNP) στο Εργαστήριο Πυρηνικής & Σωματιδιακής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ

Σεμινάριο στον κώδικα προσομοίωσης Monte Carlo N-Particle (MCNP) στο Εργαστήριο Πυρηνικής & Σωματιδιακής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ

Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Πυρηνικής & Σωματιδιακής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ ένα hands-on σεμινάριο στον κώδικα προσομοίωσης Monte Carlo N-Particle (MCNP). Το σεμινάριο παρουσιάστηκε από τη Δρ. Θεοδώρα Βασιλοπούλου και τη Δρ. Αντιγόνη Καλαμαρά από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με στόχο την παρουσίαση σε φοιτητές του Τμήματος Φυσικής των βασικών αρχών […]

Επίσκεψη της καθηγήτριας Fathia Gaber Ebrahim στο ΕΚΠΑ και νέες προοπτικές συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας

Επίσκεψη της καθηγήτριας Fathia Gaber Ebrahim στο ΕΚΠΑ και νέες προοπτικές συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικούκαι Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υποδέχθηκε την καθηγήτρια Fathia Gaber Ebrahim, Πρόεδρο του Τμήματος Αρχαιολογίας του Ελληνορωμαϊκού Κόσμου της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, στο πλαίσιο κινητικότητας Erasmus+ μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων. Κατά την επίσκεψή της, η καθηγήτρια Gaber Ebrahim προσέφερε διάλεξη με τίτλο […]

1η Προπαρασκευαστική Συνεδρία (Προσύνοδος): προτάσεις προς την 113η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων

1η Προπαρασκευαστική Συνεδρία (Προσύνοδος): προτάσεις προς την 113η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων

Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η πρώτη (1η) Προπαρασκευαστική Συνεδρία (Προσύνοδος) για τη διαμόρφωση προτάσεων προς την 113η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Α.Ε.Ι.. Το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, ο Γεράσιμος Σιάσος Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Προεδρεύων) και ο Σταμάτης Αγγελόπουλος Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της […]

Συνδιαμορφώνουμε τη γνώση – Προωθούμε την καινοτομία: Το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενισχύουν την επιστημονική τους συνεργασία

Συνδιαμορφώνουμε τη γνώση – Προωθούμε την καινοτομία: Το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενισχύουν την επιστημονική τους συνεργασία

Σε τελετή που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στο Μόναχο, το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) υπέγραψαν, στις 8 Οκτωβρίου 2026, δύο συμφωνίες συνεργασίας, θέτοντας τις βάσεις για κοινή έρευνα, διδασκαλία και ακαδημαϊκές ανταλλαγές. Οι συμφωνίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών (ΚΠΜΣ) με […]

Όλα όσα συνέβησαν στο διήμερο Συνέδριο «Διάλογοι για την Αθήνα» που οργάνωσε η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ υπό την αιγίδα του ΕΚΠΑ και του Δήμου Αθηναίων

Όλα όσα συνέβησαν στο διήμερο Συνέδριο «Διάλογοι για την Αθήνα» που οργάνωσε η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ υπό την αιγίδα του ΕΚΠΑ και του Δήμου Αθηναίων

Το διήμερο συνέδριο του «Βήματος» «Διάλογοι για την Αθήνα: Από τον μύθο στη σύγχρονη πόλη», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΕΚΠΑ και φιλοξενήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, έφερε στο ίδιο τραπέζι διαφορετικές οπτικές για το παρελθόν, το παρόν και, κυρίως, το μέλλον της ελληνικής πρωτεύουσας. Με την παρουσία και τις παρεμβάσεις εκπροσώπων […]

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης 2026: «Αγαπήστε τα μάτια σας» Η σημασία της γνωστικής ανάπτυξης, της πολυαισθητηριακής εκπαίδευσης και της αυτονομίας

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης 2026: «Αγαπήστε τα μάτια σας» Η σημασία της γνωστικής ανάπτυξης, της πολυαισθητηριακής εκπαίδευσης και της αυτονομίας

Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2026 τιμήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, με κεντρικό μήνυμα της Διεθνούς Αρχής Πρόληψης της Τύφλωσης (IAPB) το «Αγαπήστε τα μάτια σας – Η όραση επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας». Το μήνυμα αναδεικνύει μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία, καθώς σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα οφθαλμικής υγείας […]

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Φόρουμ Sagarmanthan: The Great Oceans Dialogue 2026 [Νέο Δελχί, Ινδία, 7-9 Οκτωβρίου 2026]

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Φόρουμ Sagarmanthan: The Great Oceans Dialogue 2026 [Νέο Δελχί, Ινδία, 7-9 Οκτωβρίου 2026]

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά τη συμμετοχή του στο Sagarmanthan: The Great Oceans Dialogue 2026, την τρίτη διοργάνωση αυτού του διεθνούς Φόρουμ για τη γαλάζια οικονομία και τη ναυτιλία. Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας, από […]

Πρόσκληση στην Ανοιχτή Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα: «ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΒΥΘΟΣ ΜΑΣ;» – Τα Ηφαίστεια, η Σεισμική Κρίση και τα Ευρήματα της Αποστολής IODP 398

Πρόσκληση στην Ανοιχτή Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα: «ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΒΥΘΟΣ ΜΑΣ;» – Τα Ηφαίστεια, η Σεισμική Κρίση και τα Ευρήματα της Αποστολής IODP 398

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα για τα υποθαλάσσια ηφαίστεια και τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη βρίσκεται στο επίκεντρο ανοιχτής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, στα Φηρά, στο πλαίσιο του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου 2nd Submarine Volcanic Workshop. Με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και με την υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η εκδήλωση […]

Το ΕΚΠΑ στον διάλογο για την ενημέρωση και την επιρροή: Συμμετοχή του καθηγητή Γιώργου Πλειού στο 1st Athens Media & Communications Summit

Το ΕΚΠΑ στον διάλογο για την ενημέρωση και την επιρροή: Συμμετοχή του καθηγητή Γιώργου Πλειού στο 1st Athens Media & Communications Summit

Με τη συμμετοχή του καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Πλειού στην εναρκτήρια συζήτηση «Από τα Οικοσυστήματα των Media στα Οικοσυστήματα Επιρροής», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα, το 1st Athens Media & Communications Summit, που διοργάνωσε το ALPHA FORUM. […]

Εκδήλωση Υποδοχής Πρωτοετών Φοιτητών και Φοιτητριών του University of Athens MBA

Εκδήλωση Υποδοχής Πρωτοετών Φοιτητών και Φοιτητριών του University of Athens MBA

Σε ένα ιδιαίτερα θερμό και ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε και φέτος η Εκδήλωση Υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών του University of Athens MBA. H εκδήλωση έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης στο Κεντρικό Κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του προγράμματος είχαν την ευκαιρία […]

Συμμετοχή Υποψήφιων Διδακτόρων του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Διεθνές Συνέδριο IDEOLING2

Συμμετοχή Υποψήφιων Διδακτόρων του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Διεθνές Συνέδριο IDEOLING2

Ιδιαίτερα γόνιμη υπήρξε η συμμετοχή της αποστολής του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ στο IDEOLING2 – 2ο Διεθνές Συμπόσιο για τις Γλωσσικές Ιδεολογίες και Στάσεις (2nd International Symposium on Language Ideologies and Attitudes), το οποίο φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Λέιδας (Universitat de Lleida) στην Καταλονία της Ισπανίας (7-9 Οκτωβρίου 2026) (σύνδεσμος συνεδρίου: […]

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Φόρουμ Sagarmanthan: The Great Oceans Dialogue 2026 [Νέο Δελχί, Ινδία, 7-9 Οκτωβρίου 2026]

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Φόρουμ Sagarmanthan: The Great Oceans Dialogue 2026 [Νέο Δελχί, Ινδία, 7-9 Οκτωβρίου 2026]

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά τη συμμετοχή του στο Sagarmanthan: The Great Oceans Dialogue 2026, την τρίτη διοργάνωση αυτού του διεθνούς Φόρουμ για τη γαλάζια οικονομία και τη ναυτιλία. Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας, από […]

Πρόσκληση στην Ανοιχτή Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα: «ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΒΥΘΟΣ ΜΑΣ;» – Τα Ηφαίστεια, η Σεισμική Κρίση και τα Ευρήματα της Αποστολής IODP 398

Πρόσκληση στην Ανοιχτή Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα: «ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΒΥΘΟΣ ΜΑΣ;» – Τα Ηφαίστεια, η Σεισμική Κρίση και τα Ευρήματα της Αποστολής IODP 398

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα για τα υποθαλάσσια ηφαίστεια και τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη βρίσκεται στο επίκεντρο ανοιχτής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, στα Φηρά, στο πλαίσιο του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου 2nd Submarine Volcanic Workshop. Με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και με την υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η εκδήλωση […]

Το ΕΚΠΑ στον διάλογο για την ενημέρωση και την επιρροή: Συμμετοχή του καθηγητή Γιώργου Πλειού στο 1st Athens Media & Communications Summit

Το ΕΚΠΑ στον διάλογο για την ενημέρωση και την επιρροή: Συμμετοχή του καθηγητή Γιώργου Πλειού στο 1st Athens Media & Communications Summit

Με τη συμμετοχή του καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Πλειού στην εναρκτήρια συζήτηση «Από τα Οικοσυστήματα των Media στα Οικοσυστήματα Επιρροής», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα, το 1st Athens Media & Communications Summit, που διοργάνωσε το ALPHA FORUM. […]

Εκδήλωση Υποδοχής Πρωτοετών Φοιτητών και Φοιτητριών του University of Athens MBA

Εκδήλωση Υποδοχής Πρωτοετών Φοιτητών και Φοιτητριών του University of Athens MBA

Σε ένα ιδιαίτερα θερμό και ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε και φέτος η Εκδήλωση Υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών του University of Athens MBA. H εκδήλωση έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης στο Κεντρικό Κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του προγράμματος είχαν την ευκαιρία […]

Συμμετοχή Υποψήφιων Διδακτόρων του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Διεθνές Συνέδριο IDEOLING2

Συμμετοχή Υποψήφιων Διδακτόρων του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Διεθνές Συνέδριο IDEOLING2

Ιδιαίτερα γόνιμη υπήρξε η συμμετοχή της αποστολής του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ στο IDEOLING2 – 2ο Διεθνές Συμπόσιο για τις Γλωσσικές Ιδεολογίες και Στάσεις (2nd International Symposium on Language Ideologies and Attitudes), το οποίο φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Λέιδας (Universitat de Lleida) στην Καταλονία της Ισπανίας (7-9 Οκτωβρίου 2026) (σύνδεσμος συνεδρίου: […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο