Νέα & Ανακοινώσεις

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Ανατομείο» ΕΚΠΑ: Ιστορία και Προκλήσεις – 5 χρόνια Εκπαίδευσης και Έρευνας με τη χρήση των Anatomage Tables

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Ανατομείο» ΕΚΠΑ: Ιστορία και Προκλήσεις – 5 χρόνια Εκπαίδευσης και Έρευνας με τη χρήση των Anatomage Tables

Την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 και ώρα 18.30 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30) πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: «ΑΝΑΤΟΜΕΙΟ» ΕΚΠΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ – 5 χρόνια Εκπαίδευσης και Έρευνας με τη χρήση των Anatomage Tables.

adoa.gr nea technologia aithousa anatomage 1 1

Η εκδήλωση μεταδόθηκε διαδικτυακά: https://www.youtube.com/watch?v=3KEx759qsMs&t=2778s

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος στην εισαγωγική του ομιλία με τίτλο: «Η συμβολή του Ε.Κ.Π.Α. στην ανάπτυξη των σύγχρονων εκπαιδευτικών πρακτικών του Ανατομείου» ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

viber image 2022 07 06 15 08 04 436

“[…] Το 2007 εκλέγεται Τακτικός Καθηγητής Ανατομίας ο καθηγητής Παναγιώτης Σκανδαλάκης, που διαθέτει και ευρεία πολιτική και κοινωνική αναγνώριση, και το 2010 αναλαμβάνει τη Διεύθυνση του Εργαστηρίου. Σε στενή συνεργασία με τον Διευθυντή κο Σκανδαλάκη εκείνη την περίοδο, είχαμε και οι δύο ως μεγαλεπίβολο στόχο ένα νέο, πλήρως αναβαθμισμένο και πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο «Ανατομείο».
Αυτός είναι και ο λόγος που ως Πρυτανική Αρχή, και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, προχωρήσαμε στην προμήθεια ( μέσω των χρηματοδοτήσεων ΕΚΠΑ) και τοποθέτηση τριών τραπεζών τρισδιάστατης ανατομικής του ανθρώπου στο Εργαστήριο, ενώ με δωρεές εκ μέρους του καθηγητή κου Σκανδαλάκη, ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου το Εργαστήριο και ταυτόχρονα ο κος Σκανδαλάκης έφερε άλλες 2 πρώτες ψηφιακές ανατομικές τράπεζες (anatomage tables). Πρόκειται επομένως για 5 anatomages: σημαντική τομή ευρύτερα για την εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Ιατρικής γενικότερα και βεβαίως για το ΕΚΠΑ.

[…] Για όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η τεχνική μας υπηρεσία, και ο ΕΛΚΕ και η Σύγκλητος κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια, μαζί με τον κο Σκανδαλάκη που άλλη μια φορά συγχαίρω για τη σημαντική αυτή δωρεά και στενή συνεργασία, ώστε να αποκτήσει το Εργαστήριο Ανατομίας νέες δυνατότητες έρευνας και εκπαίδευσης με την πιο σύγχρονη τεχνολογία που υπάρχει στον τομέα αυτό.
Από το 2019, Διευθυντής του Εργαστηρίου είναι ο επίσης διακεκριμένος συνάδελφος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Γεωργίου Τρουπής. Η προσήλωση του στην Ανατομία αποτυπώνεται στο αξιόλογο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του ακαδημαϊκού προσωπικού και στην επαγγελματική καταξίωση των επιστημόνων του. Βέβαια το Εργαστήριο Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής είναι και ένα μοναδικό Εργαστήριο σε όλη την Ελλάδα. Διαθέτει 2 βουλευτές, Μ. Σαλμάς και Κ. Βλάσης, τον Πρόεδρο του ΕΟΦ κο Δ. Φιλίπου, καθώς και τον καθ. Χρήστο Μαρκόπουλο, τον Βασίλη τον Πρωτογέρου, τη Μάρα την Πιάγκου και τη Νόνη τη Δεμέστιχα, καθώς και το νεότερο μέλος ΔΕΠ τον κο Γιώργο Τσακωτό. Μαζί με τα ενεργά μέλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους παλαιότερους συναδέλφους αναπλ. Καθηγητές κο Τρουπή και Παράσχο που για δεκαετίες δουλεύουν και οι ίδιοι για την εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής, της Οδοντιατρικής Σχολής και του Τμήματος της Φαρμακευτικής. Εκτός από την κλασική εκπαίδευση μέσω του πτώματος, πλέον να γίνεται χρησιμοποιώντας σύγχρονες και ασύγχρονες τεχνολογίες μέσω τηλεδιάσκεψης η οποία είναι εμπλουτισμένη με ειδικά σχεδιασμένες παρουσιάσεις, με σύγχρονα πολυμέσα, διδασκαλία τρισδιάστατης ανατομικής στις ψηφιακές τράπεζες Anatomage, με βίντεο και εικόνες σε ηλεκτρονικούς ανατομικούς πλοηγούς (navigators), με σκοπό την πληρέστερη προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου της ανατομικής επιστήμης.

[…] Με την πεποίθηση ότι όλες οι ενέργειες ενίσχυσης δομών και υποδομών φέρνουν το Πανεπιστήμιό μας και τη χώρα μας στο διεθνές επιστημονικό προσκήνιο και επομένως ωφελούν πολλαπλώς τη Δημόσια Υγεία και τη Δημόσια Ανώτατη Παιδεία―, θα ήθελα να συγχαρώ το ΑΝΑΤΟΜΕΙΟ του ΕΚΠΑ για το διαχρονικό έργο του και την προσφορά του και να εκφράσω τη βαθύτατη πίστη μου στις δυνάμεις του πρώτου Δημόσιου Πανεπιστημίου της Χώρας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δυνάμεις προόδου και ανάπτυξης για τη Χώρα!”

viber image 2022 07 07 16 20 57 567

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από:
· τον Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Αθανάσιο Τσακρή
· τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητή Εμμανουήλ Πικουλή
· τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο

και ομιλίες από:
· τον ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, Παναγιώτη Σκανδαλάκη, με θέμα: «Η ιστορία της Ανατομίας»
· τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Ανατομίας – «Ανατομείο» της Ιατρικής Σχολής, καθηγητή Θεόδωρο Τρουπή με τίτλο: «Η Ανατομία ως θεμέλιος λίθος στην Εκπαίδευση των Επιστημών Υγείας».

viber image 2022 07 06 15 07 48 778

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανατομίας – «Ανατομείο» της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Θεόδωρος Τρουπής στην ομιλία του σημείωσε τα εξής:

[…] Η εξέλιξη όμως της τεχνολογίας έφερε εξέλιξη και στην ανατομική εκπαίδευση και έτσι ήρθε…το νέο! Τα έντυπα βιβλία αντικαθίστανται σταδιακά με pdfs και ebooks, οι έντυποι άτλαντες και 3d άτλαντες υψηλής ανάλυσης, τα προπλάσματα από υψηλής ακριβείας 3d printed προπλάσματα και ψηφιακά navigators και το πτώμα έγινε ψηφιακό με τα νέα τραπέζια anatomage. Αυτά τα τραπέζια αξίζει να επεξηγηθούν λίγο περισσότερο καθώς έφεραν επανάσταση στο χώρο της ανατομικής εκπαίδευσης.

[…] Και βέβαια στον τομέα του νέου και του ψηφιακού στην ανατομία αξίζει να αναφερθούμε και σε νέες συσκευές oculus που έχουν φέρει την ανατομία αλλά και το πτώμα στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας. Όπως βλέπετε οι φοιτητές φορώντας το oculus βλέπουν τρισδιάστατα μπροστά τους τις ανατομικές δομές που θέλουν να μελετήσουν σε άλλοτε άλλη μεγέθυνση, αλλά και το παρασκευασμένο πτώμα…!
Τέλος και το ίδιο το πτώμα έχει νέες εκπαιδευτικές ικανότητες και συγκεκριμένα μιλώ για την μέθοδο της πλαστινοποίησης-plastination, που προσφέρει πολύ υψηλής ποιότητας ανατομικά προπλάσματα από προσεκτικά παρασκευασμένα και μονιμοποιημένα με σιλικόνη πτώματα, μια μέθοδο που εφεύρε ο δρ Φον Χάγκενς στη δεκαετία του ’70. Επίσης μέσα από τις εκθέσεις πλαστινοποιημένων πτωμάτων που διοργανώνει διεθνώς τα γνωστά body worlds (είχε και εδώ στην Αθήνα πρόσφατα) δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο στου φοιτητές ιατρικής και των λοιπών συναφών επιστημών αλλά και σε απλούς πολίτες που δεν έχουν κάποια σχέση με το αντικείμενο να γνωρίσουν καλύτερα το ανθρώπινο σώμα και να εξοικειωθούν βιωματικά με αυτό.
Εκτός από το νέο όμως υπάρχει πάντα και… το νεότερο…Πριν από 2 και κάτι χρόνια ο κορονοϊός εισέβαλε κυριολεκτικά στη ζωή μας αλλάζοντας ίσως για πάντα τις συνήθειες και τα δεδομένα μας και η εκπαιδευτική δραστηριότητα δεν θα αποτελούσε εξαίρεση… Η συνηθισμένη δια ζώσης εκπαίδευση στην ανατομία διεκόπη παγκοσμίως και έπρεπε ως εκ τούτου να βρεθούν λύσεις και να βρεθούν άμεσα… Ωστόσο ουδέν κακό αμιγές καλού γιατί σαν απάντηση σε αυτήν την νέα απρόσμενη πραγματικότητα ήρθε από πολλά πανεπιστήμια διεθνώς συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας η ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών εργαλείων πολλά από τα οποία ήταν ευπρόσδεκτα από τους φοιτητές και μάλιστα προτάθηκαν να συνεχίσουν να υφίστανται ως συμπληρωματικά εκπαιδευτικά εργαλεία και μετά την περίοδο του lockdown.
Συγκεκριμένα, το εργαστήριό μας δημιούργησε μια σειρά από βίντεο όπου γινόταν επίδειξη των ανατομικών δομών επί του πτωματικού υλικού σε προπαρασκευασμένα πτώματα. Αυτά τα βίντεο χρησιμοποιήθηκαν στην συνέχεια για την ανάπτυξη διαδικτυακών ασκήσεων ανατομίας μέσω πλατφορμών τηλεδιάσκεψης (Skype for Business, Zoom meetings, Cisco Webex) σε μικρές ομάδες φοιτητών όπου ο εκπαιδευτής προέβαλλε και εξηγούσε τα βίντεο σε πραγματικό χρόνο και ταυτόχρονα ρωτούσε τους φοιτητές και απαντούσε σε ερωτήσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο προωθήθηκε ο ενεργός διάλογος και καταφέραμε με αυτόν τον συνδυασμό σύγχρονου μαθήματος και ασύγχρονης επίδειξης να εξασφαλίσουμε ένα βαθμό διάδρασης σε αυτά τα διαδικτυακά εξ αποστάσεως εργαστήρια. Και αυτό εκτιμήθηκε από τους ιατρούς και οδοντίατρους φοιτητές όπως έδειξε μια μελέτη με ερωτηματολόγια που διεξάγαμε, και προστέθηκε έτσι ένα επιπλέον όπλο στην εκπαιδευτική μας φαρέτρα.”

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση στον προαύλιο χώρο, αφού είχε προηγηθεί συζήτηση για συμπεράσματα και απονομή τιμητικού μεταλλίου.

Πρωτοποριακή Συμφωνία ΕΚΠΑ–Exeter για το Πρώτο Ευρωπαϊκό Διπλό Πτυχίο στην Ιατρική

Πρωτοποριακή Συμφωνία ΕΚΠΑ–Exeter για το Πρώτο Ευρωπαϊκό Διπλό Πτυχίο στην Ιατρική

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Πανεπιστήμιο του Exeter του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρούν, με την υπογραφή Προκαταρτικής Συμφωνίας, στην ίδρυση του πρώτου στην Ελλάδα Κοινού (Dual) Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Ιατρική. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα διεθνοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς θα λειτουργήσει το πρώτο κοινό εξαετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα […]

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR) ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR) ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και καθηγητής γενικής Παθολογίας και Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο Bochum της Γερμανίας, εξελέγη νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR). Ο καθηγητής Μπαραλιάκος είναι επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ιατρική […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR) ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR) ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο καθηγητής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου «Rheumazentrum Ruhrgebiet, Herne, Γερμανία» και καθηγητής γενικής Παθολογίας και Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο Bochum της Γερμανίας, εξελέγη νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR). Ο καθηγητής Μπαραλιάκος είναι επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ιατρική […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο