Οι Επιστημονικές ομάδες των: ΕΚΠΑ, με Υπεύθυνο τον Επ. Καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών, Αντώνη Λιβιεράτο, και του Πανεπιστημίου Toulouse Business School, με Υπεύθυνη την Assistant Professor του Τμήματος Strategy, Entrepreneurship and Innovation, Christina Theodoraki, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουν ότι η κοινή ερευνητική πρόταση με τίτλο «Το οικοσύστημα της ακαδημαϊκής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Παράγοντες επιτυχίας και αποτυχίας των πανεπιστημιακών spin-offs σε σχέση με την επιχειρηματική στρατηγική, τη διαχείριση καινοτομίας και τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας», που κατέθεσαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιστημονικής Ελληνογαλλικής Συνεργασίας – HUBERT CURIEN εγκρίθηκε για χρηματοδότηση. Η Ελληνική ομάδα αποτελείται από τον Επ. Καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών, Αντώνη Λιβιεράτο και την Υπ. Διδάκτορα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών, Αλίκη Νιανάκη. Η Γαλλική ομάδα αποτελείται από την Assistant Professor του Τμήματος Strategy, Entrepreneurship and Innovation, Christina Theodoraki, την Υπ. Διδάκτορα του TBS Education & Toulouse School of Management (TSM), Aveline Cloitre, και την Υπ. Διδάκτορα του Aix-Marseille Université, Leslie Maillot.
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων (ΥΕΕΥ) και του Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας και Καινοτομίας (ΥΑΕΕ) της Γαλλίας, υλοποιούν, από κοινού, το Πρόγραμμα Συνεργασιών Hubert Curien για τη χρηματοδότηση ερευνητικών σχεδίων συνεργαζόμενων ομάδων επιστημόνων/ερευνητών στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Υπεβλήθησαν συνολικά 51 ιδιαίτερα ανταγωνιστικές προτάσεις. Η επιλογή των 10 επικρατέστερων έγινε μετά από ενδελεχή εξέτασή τους από κοινή ομάδα Ελλήνων και Γάλλων αξιολογητών.
Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της έρευνας και η ενίσχυση της συνεργασίας των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας. Η υλοποίηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου στοχεύει α) στην προώθηση της ανάπτυξης των ανταλλαγών επιστημονικής και τεχνολογικής αριστείας μεταξύ ερευνητικών κέντρων των δύο χωρών με προοπτική για συνέχιση της συνεργασίας στο μέλλον β) στην απόκτηση ερευνητικής εμπειρίας σε διεθνές περιβάλλον για νέους επιστήμονες μέσω της κινητικότητας στα συνεργαζόμενα ιδρύματα /ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και στη Γαλλία.
Η έρευνα θα υποστηριχθεί από το Κέντρο Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη τεχνοβλαστών του ΕΚΠΑ. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας θα αποτελέσουν αρωγό στο έργο του Κέντρου Αρχιμήδης.