Νέα & Ανακοινώσεις

Mobbing, ο τρόμος στο γραφείο

Mobbing, ο τρόμος στο γραφείο
Alexander Stamatios Antoniou web 1

Θύματα και ειδικοί μιλούν στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», μεταξύ άλλων και ο καθηγητής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ Αλέξαδρος-Σταμάτιος Αντωνίου.

«Συχνά-πυκνά ο προϊστάμενός μου έρχεται και επιδεικτικά δίνει συγχαρητήρια σε συνάδελφό μου, για δουλειά που έχω κάνει εγώ». «Στην αρχή της χρονιάς κανονίστηκε έξοδος με όλο το τμήμα χωρίς να προσκληθώ. Το έμαθα από τις φωτογραφίες που ανέβασαν στο Facebook». «Eχουν ειπωθεί σε ανωτέρους μου πράγματα για μένα που δεν ισχύουν. Σαν αποτέλεσμα μου αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες χωρίς να μου δοθεί κάποια εξήγηση. Από τότε δεν έχω καταφέρει να πείσω ότι δεν είμαι ελέφαντας και να ξαναβρεθώ στη θέση που ήμουν. Κανένας από τους συναδέλφους μου που μου έλεγαν πόσο καλή είμαι στη δουλειά, δεν με υπερασπίστηκε».

«Σηκώνομαι κάθε πρωί με σφιγμένο στομάχι. Oταν χτυπάει το τηλέφωνο και είναι ο μάνατζέρ μου δεν ξέρω τι θα ακούσω». «Για χρόνια μου έλεγε σχεδόν καθημερινά ότι δεν αξίζω τίποτα και αν δεν ήταν εκείνος (σ.σ. ο προϊστάμενός μου) δεν θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση. Oτι μου κάνουν χάρη που με έχουν». «Μου έλεγε ότι δεν έχω ανατροφή από το σπίτι μου – μια φορά με είχε πάρει και ούρλιαζε στο τηλέφωνο. Του έλεγα ότι οδηγώ και να περιμένει μια στιγμή να σταματήσω κάπου να μιλήσουμε, αλλά ήταν σε παραλήρημα. Θυμάμαι να γυρίζω σπίτι κλαίγοντας. Εκείνη την εποχή δεν έβλεπα φως πουθενά. Hξερα ότι όσο προσεκτική και αν είμαι, αυτός θα βρει πάτημα να μου την πέσει».

Οι παραπάνω μαρτυρίες είναι αληθινές και εάν σε αυτές αναγνωρίζετε πρόσωπα ή καταστάσεις, αυτό δεν είναι εντελώς συμπτωματικό. Οι περισσότεροι έχουμε να θυμηθούμε περιόδους στην επαγγελματική μας ζωή στις οποίες υπήρξαμε στόχοι τέτοιων συμπεριφορών, οι οποίες άφησαν το δικό τους στίγμα στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Μολονότι σπάνια αναγνωρίζεται από τους οργανισμούς ή τον περίγυρο («θέλει “στομάχι” αυτή η δουλειά», «μήπως τους παρεξήγησες;», «δεν θέλεις να ψάχνεις αυτή την εποχή για δουλειά»), το φαινόμενο έχει όνομα και μείζονες επιπτώσεις τόσο για το θύμα όσο και για την ίδια την επιχείρηση ή τον δημόσιο οργανισμό.

Πρόκειται για το mobbing, την ηθική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Ο όρος περιγράφει την κατ’ επανάληψιν επιθετική ή υβριστική συμπεριφορά εναντίον ενός εργαζομένου, η οποία εκδηλώνεται με εκφοβιστικές ενέργειες, λόγια ή τρόπους οργάνωσης της εργασίας και στοχεύει στη διαμόρφωση ενός εχθρικού, ταπεινωτικού περιβάλλοντος που προσβάλλει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική-ψυχική ακεραιότητα του εργαζομένου, προκειμένου να προκαλέσει την απομόνωση ή και παραίτησή του. Οπως λέει η Φ. που έχει ζήσει τέτοιες ακραίες καταστάσεις στην προηγούμενη δουλειά της, «νόμιζα ότι δεν θα ησύχαζε (σ.σ. ο επικεφαλής του τμήματος) εάν δεν έφευγα».

Μολονότι δεν υπάρχουν ειδικά ερευνητικά δεδομένα, μελέτες αναφέρουν ότι ένας στους δέκα Eλληνες βιώνει συνθήκες εκφοβισμού στην εργασία του. Οπως λέει πάντως στην «Κ» ο Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου, καθηγητής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, ο οποίος ασχολείται εδώ και 25 χρόνια με τις εργασιακές σχέσεις και το mobbing, τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει ενταθεί σημαντικά. «Ολο και περισσότεροι συνάδελφοι, μέσα από πανεπιστήμια ή και άλλους χώρους, μου αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Η αύξηση είναι πάρα πολύ μεγάλη». Οπως λέει, η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια, οι σύγχρονες εργασιακές συνθήκες, τα παιχνίδια εξουσίας, οι παρασκηνιακές πολιτικές και ο άκρατος ανταγωνισμός στον χώρο εργασίας ευνόησαν την εξάπλωση του mobbing, ενώ η πανδημία και ο εγκλεισμός ενέτειναν το πρόβλημα. «Για πάρα πολλούς εργαζομένους ο χώρος εργασίας μετατρέπεται σε πραγματικό εφιάλτη».

Το μοτίβο στα περισσότερα περιστατικά είναι κοινό, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου: ο προϊστάμενος δημιουργεί χωρίς λόγο αρνητικό κλίμα εις βάρος κάποιου εργαζομένου, με τον τελευταίο να αναρωτιέται πού έφταιξε, τι δεν έκανε σωστά, πού υπολείπεται, γιατί οδηγήθηκε εκεί η κατάσταση. «Συχνά ο προϊστάμενος φροντίζει να απομονώνει το θύμα, στήνοντας παγίδες με την υπόλοιπη ομάδα ή κυκλοφορώντας δυσφημιστικά και συκοφαντικά για εκείνον σχόλια. Το σοκ είναι μεγάλο για το θύμα που βρίσκεται απομονωμένο ακόμα και από συναδέλφους με τους οποίους είχε προηγουμένως στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Ωστόσο οι άνθρωποι που μπαίνουν στη διαδικασία να ασκήσουν τέτοιου είδους παρενόχληση έχουν φροντίσει με διαστροφικό και σαδιστικό τρόπο να ελέγχουν τα δίκτυα της επικοινωνίας ώστε να συκοφαντούν ασυστόλως. Στον αντίποδα τα θύματα είναι συνήθως άνθρωποι με χαμηλό προφίλ, συνεσταλμένοι, αφοσιωμένοι στο εργασιακό τους αντικείμενο. Προσπαθούν να δείξουν την αξία τους, χωρίς να ασχολούνται με τα υπόγεια δίκτυα και το παρασκήνιο που μπορεί να έχει κάθε εργασιακός χώρος και βρίσκονται να διασύρονται εξαιτίας του ψεύτικου προφίλ που έχει κατασκευάσει γι’ αυτούς ο θύτης. Ετσι, αντιλαμβάνονται κάποια στιγμή ότι όλη η προκατάληψη που υφίσταντο στον εργασιακό χώρο οφειλόταν στα συκοφαντικά χρώματα με τα οποία τους είχε σκιαγραφήσει σκοπίμως ο συνάδελφος».

Γιατί κάποιος να αφιερώσει φαιά ουσία για να κάνει κόλαση τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου; «Το mobbing αποτελεί έκφραση συνήθως της ψυχοπαθολογίας του θύτη», λέει ο κ. Αντωνίου. «Συνήθως τα άτομα αυτά έχουν κάποιες διαταραχές προσωπικότητας. Υποφέρουν από κόμπλεξ και αισθήματα μειονεξίας, έχουν προβλήματα σε θέματα υγιούς κοινωνικοποίησης και συναισθηματικής προσέγγισης και ενσυναίσθησης των συνανθρώπων τους. Πολλοί από αυτούς είναι στεγνοί συναισθηματικά. Σε κάθε περίπτωση, εμείς βλέπουμε το αποτέλεσμα. Οτι βάσει αυτής της δομής, οι άνθρωποι αυτοί συμπεριφέρονται έτσι για να καλύψουν δικά τους ελλείμματα και ανεπάρκειες. Και βλέπουμε δυστυχώς ότι συχνά ευχαριστιούνται με τον βασανισμό και την ταλαιπωρία των συνεργατών τους και αποσκοπούν στην ψυχοσωματική τους εξουθένωση».

Μελαγχολία και κατάθλιψη

Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι δραματικές για τα θύματα. Το mobbing έχει συνδεθεί ερευνητικά με την εμφάνιση μελαγχολίας, άγχους, κατάθλιψης, σωματόμορφων διαταραχών, ψυχοσωματικών συμπτωμάτων και διαταραχών ύπνου καθώς και με κρίσεις πανικού, εμφράγματα, αυτοκτονικό ιδεασμό και απόπειρες αυτοκτονίας. «Σημαντική είναι, επίσης, και η συσχέτιση της ηθικής παρενόχλησης με τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) καθώς από σχετικές μελέτες προκύπτουν υψηλά ποσοστά της διαταραχής αυτής σε θύματα. Οι αρνητικές επιπτώσεις όμως του φαινομένου αυτού στην υγεία του κακοποιημένου συναδέλφου συμπεριλαμβάνουν και άλλα ποικίλα σοβαρά συμπτώματα τόσο ψυχικά όσο και σωματικά». Τα φαινόμενα αυτά ωστόσο δηλητηριάζουν συνολικά το εργασιακό κλίμα, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, στο αίσθημα αφοσίωσης, στα επίπεδα δημιουργικότητας κ.ά.

«Είναι επείγον η οργανωμένη πολιτεία να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα γιατί τα πράγματα έχουν φτάσει πλέον σε πολύ υψηλές εντάσεις. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια στην Ελλάδα για μη αξιοποίηση ή περιθωριοποίηση πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω τέτοιων μεσαιωνικού τύπου πρακτικών».

Σημειώνεται ότι ακόμα δεν υπάρχει επαρκές εργατικό νομικό πλαίσιο, γεγονός που ευνοεί τη διάδοση αυτών των φαινομένων. «Οσοι απολαμβάνουν και επιδιώκουν να δημιουργούν τέτοιου είδους καταστάσεις ξέρουν ότι υπάρχει αυτό το κενό. Βεβαίως πολλές φορές την πατάνε γιατί ξεκινούν από εκεί αλλά επειδή είναι εμπαθείς ξεφεύγουν πολύ, με αποτέλεσμα οι πράξεις τους να εμπίπτουν τελικά σε διατάξεις της βασικής νομοθεσίας και του ποινικού κώδικα, για προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση κ.λπ.».

«Είχα αρχίσει να τρέμω και να τραυλίζω»

Κανένας κλάδος δεν φαίνεται να έχει ανοσία στην ηθική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Ακόμα και ο ακαδημαϊκός χώρος συνταράσσεται από τέτοια φαινόμενα, με δεκάδες μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού να αισθάνονται εγκλωβισμένα και αβοήθητα. Το «ακαδημαϊκό mobbing», όπως λέγεται, συνιστά μία «περίτεχνη» συμπεριφορά που υιοθετούν κάποιοι ακαδημαϊκοί προκειμένου να φέρουν σε δυσχερή θέση, να ταπεινώσουν και να «εξουθενώσουν» συναισθηματικά έναν συνάδελφό τους –συνήθως χαμηλότερης βαθμίδας– μέσω αβάσιμων αιτιάσεων και συκοφαντιών, προσβολής της προσωπικότητάς τους και συστηματικής συναισθηματικής τους κακοποίησης. 

Ο Χ.Π., μέλος ΔΕΠ σε ελληνικό ΑΕΙ, έχει υπάρξει επί χρόνια θύμα τέτοιας παρενόχλησης. «Τι να πρωτοθυμηθώ. Εχω βρεθεί αποκλεισμένος από μεταπτυχιακό πρόγραμμα παρόλο που ήταν το αντικείμενό μου», λέει στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ενορχηστρωτής του αποκλεισμού ήταν συνάδελφος μεγαλύτερης βαθμίδας που επιθυμούσε να προωθήσει άλλον υποψήφιο και είχε τη δυνατότητα να ελέγχει και να καθοδηγεί τους υπολοίπους. «Οταν πρόκειται για συναδέλφους που είναι σε διαδικασία εξέλιξης, φοβούνται να πάνε κόντρα. Αν δεν συμφωνήσουν θα έχουν προβλήματα στη δική τους καριέρα». Οταν ο Χ.Π. αντέδρασε πυροδότησε μια πιο προσωπική εμπάθεια από την άλλη πλευρά. «Αρχισε να χτυπά τους συνεργάτες μου, προκειμένου να επηρεάσει εμένα, να γίνεται προσπάθεια να αποκρύπτονται γεγονότα όπως προκηρύξεις, να λένε άλλη ημερομηνία για να χάσουμε τις προθεσμίες κ.ά. Εφτασε να διεκδικεί αντικείμενο που δεν του ανήκει μόνο και μόνο για να μου μειώσει την ισχύ. Αδιανόητα πράγματα». Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ειδική υπηρεσία στο ελληνικό πανεπιστήμιο όπου μπορούν οι εργαζόμενοι να καταφύγουν σε τέτοιες περιπτώσεις.
Εκείνη την περίοδο ανέπτυξε ένα τρέμουλο στο χέρι και μερικό τραυλισμό. «Επανέρχονται και τα δύο κάθε φορά που στρεσάρομαι έκτοτε. Τα γεγονότα αυτά επηρέασαν και την προσωπική μου ζωή, αφού δεν είχα την ψυχική ηρεμία να ασχοληθώ με την οικογένεια και τα παιδιά μου με τον τρόπο που έπρεπε». 

Το σοκ ήταν μεγάλο. «Οταν εισέρχεσαι στον ακαδημαϊκό χώρο και αν ως άνθρωπος έχεις μεγαλώσει σε περιβάλλον με κάποιους ηθικούς κώδικες αναμένεις ότι θα μπορέσεις να αναπτυχθείς σε ένα πλαίσιο γόνιμο, δημιουργικό, δημοκρατικό, με διαφάνεια, αξιοκρατία, συνεννόηση, όλα αυτά δηλαδή που θέλουμε να διδάσκουμε και στους φοιτητές μας. Αυτά δηλαδή που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά, πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να τα καλλιεργούμε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις». Πλέον έχει μάθει να προσαρμόζεται. «Δεν παύουν όμως να με εκπλήσσουν κάθε φορά, το οποίο είναι καλό γιατί σημαίνει ότι δεν έχω διαβρωθεί. Απλώς έχω μάθει να μη με καταβάλλουν». 

Σύνδεσμος άρθρου: https://www.kathimerini.gr/society/562430668/mobbing-o-tromos-sto-grafeio/

Συνεργασία του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ–ΕΚΠΑ) με το Ίδρυμα Fulbright – Φιλοξενία και επιστημονική υποστήριξη ερευνητικού έργου για την επιστήμη των πολιτών και την υπαίθρια μάθηση

Συνεργασία του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ–ΕΚΠΑ) με το Ίδρυμα Fulbright – Φιλοξενία και επιστημονική υποστήριξη ερευνητικού έργου για την επιστήμη των πολιτών και την υπαίθρια μάθηση

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φιλοξενεί και υποστηρίζει επιστημονικά το ερευνητικό project της κυρίας Alison Wood, καθηγήτριας θετικών επιστημών στο Duluth (Minnesota) και διακεκριμένης υποτρόφου του Ιδρύματος Fulbright στην εκπαιδευτική έρευνα. Το έργο της κυρίας Wood, που θα υλοποιηθεί υπό την επιστημονική επίβλεψη της Διευθύντριας του ΕργΠΕ, Καθηγήτριας Μαρίας Δασκολιά, […]

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, 13 Φεβρουαρίου – Για το ραδιόφωνο, «αφιερωμένο εξαιρετικά»…

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, 13 Φεβρουαρίου – Για το ραδιόφωνο, «αφιερωμένο εξαιρετικά»…

«Μικρό μου κουτί, που μου κρατούσες συντροφιά Στις αποδράσεις μου Κι εγώ σε φρόντιζα Μην πάθεις τίποτα Και σ’ έπαιρνα μαζί μου Απ’ το σπίτι στο καράβι Κι απ’ το καράβι στο τρένο … Θέλω να μου υποσχεθείς Πως δεν θα σωπάσεις ξαφνικά» BERTHOLD BRECHT «Η μπαλάντα του ραδιοφώνου» Εκατόν είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από […]

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της αφυπ. Επίκουρης Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ κ. Μάρως Μαυροπούλου με τίτλο «Ιστορία της Τουρκικής Λογοτεχνίας (…-1940)»

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της αφυπ. Επίκουρης Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ κ. Μάρως Μαυροπούλου με τίτλο «Ιστορία της Τουρκικής Λογοτεχνίας (…-1940)»

Την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2026, στις 11πμ., στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη, έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της αφυπ. Επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ κ. Μάρως Μαυροπούλου «Ιστορία της Τουρκικής Λογοτεχνίας (…-1940)» Εκδ. Λειμών, Αθήνα 2025. Το βιβλίο παρουσίασαν η Ομότιμη Καθ. Γλωσσολογίας […]

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σε ιδιαίτερα θερμό και συμβολικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της Σχολής. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της στρατηγικής ανάπτυξης του […]

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η ελληνική πολιτεία, ανταποκρινόμενη στο αίτημα για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην Ελληνική γλώσσα, μιας πρωτοβουλίας η οποία ξεκίνησε το 2014 από τη Νάπολη με έμπνευση του καθηγητή Ιωάννη Κορίνθιου  και τη θερμή στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας της Νάπολης και Καμπανίας, καθιέρωσε την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με την υπ’ αριθμ. ΑΣ17889 […]

Το Εργαστήριο Διεθνούς Οικονομικής και Ανάπτυξης IEDL και το ΚΕΠΕ υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ενίσχυση της Ερευνητικής, Προοπτικής και Πολιτικής Ικανότητας στην Ελλάδα

Το Εργαστήριο Διεθνούς Οικονομικής και Ανάπτυξης IEDL και το ΚΕΠΕ υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ενίσχυση της Ερευνητικής, Προοπτικής και Πολιτικής Ικανότητας στην Ελλάδα

Το Εργαστήριο Διεθνούς Οικονομικής και Ανάπτυξης (IEDL) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), εγκαινιάζοντας μια πολυετή περίοδο συνεργασίας με στόχο την εμβάθυνση της έρευνας, της διδασκαλίας, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της συμμετοχής του κοινού στους […]

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, 13 Φεβρουαρίου – Για το ραδιόφωνο, «αφιερωμένο εξαιρετικά»…

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, 13 Φεβρουαρίου – Για το ραδιόφωνο, «αφιερωμένο εξαιρετικά»…

«Μικρό μου κουτί, που μου κρατούσες συντροφιά Στις αποδράσεις μου Κι εγώ σε φρόντιζα Μην πάθεις τίποτα Και σ’ έπαιρνα μαζί μου Απ’ το σπίτι στο καράβι Κι απ’ το καράβι στο τρένο … Θέλω να μου υποσχεθείς Πως δεν θα σωπάσεις ξαφνικά» BERTHOLD BRECHT «Η μπαλάντα του ραδιοφώνου» Εκατόν είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από […]

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της αφυπ. Επίκουρης Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ κ. Μάρως Μαυροπούλου με τίτλο «Ιστορία της Τουρκικής Λογοτεχνίας (…-1940)»

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της αφυπ. Επίκουρης Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ κ. Μάρως Μαυροπούλου με τίτλο «Ιστορία της Τουρκικής Λογοτεχνίας (…-1940)»

Την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2026, στις 11πμ., στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη, έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της αφυπ. Επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ κ. Μάρως Μαυροπούλου «Ιστορία της Τουρκικής Λογοτεχνίας (…-1940)» Εκδ. Λειμών, Αθήνα 2025. Το βιβλίο παρουσίασαν η Ομότιμη Καθ. Γλωσσολογίας […]

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σε ιδιαίτερα θερμό και συμβολικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της Σχολής. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της στρατηγικής ανάπτυξης του […]

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η ελληνική πολιτεία, ανταποκρινόμενη στο αίτημα για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην Ελληνική γλώσσα, μιας πρωτοβουλίας η οποία ξεκίνησε το 2014 από τη Νάπολη με έμπνευση του καθηγητή Ιωάννη Κορίνθιου  και τη θερμή στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας της Νάπολης και Καμπανίας, καθιέρωσε την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με την υπ’ αριθμ. ΑΣ17889 […]

Το Εργαστήριο Διεθνούς Οικονομικής και Ανάπτυξης IEDL και το ΚΕΠΕ υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ενίσχυση της Ερευνητικής, Προοπτικής και Πολιτικής Ικανότητας στην Ελλάδα

Το Εργαστήριο Διεθνούς Οικονομικής και Ανάπτυξης IEDL και το ΚΕΠΕ υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ενίσχυση της Ερευνητικής, Προοπτικής και Πολιτικής Ικανότητας στην Ελλάδα

Το Εργαστήριο Διεθνούς Οικονομικής και Ανάπτυξης (IEDL) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), εγκαινιάζοντας μια πολυετή περίοδο συνεργασίας με στόχο την εμβάθυνση της έρευνας, της διδασκαλίας, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της συμμετοχής του κοινού στους […]

Συνάντηση του Αναπλ. Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης, Καθηγητή Ν. Θωμαϊδη, με τον Υπουργό Υγείας και στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας

Συνάντηση του Αναπλ. Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης, Καθηγητή Ν. Θωμαϊδη, με τον Υπουργό Υγείας και στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας κ. Νίκος Θωμαιδης, συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Υγείας με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του Υφυπουργού Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους και στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Dr. Guadalupe Bedoya, Senior Economist (Development […]

Κοπή Βασιλόπιτας University of Athens MBA 2026

Κοπή Βασιλόπιτας University of Athens MBA 2026

Σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2026 η ετήσια κοπή της βασιλόπιτας του University of Athens MBA. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο ιστορικό κτήριο Κωστής Παλαμάς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσία μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, διδασκόντων και συνεργατών του προγράμματος. Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου […]

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σε κλίμα αισιοδοξίας στο κατάμεστο με κόσμο ανακαινισμένο εντευκτήριο «Κωστής Παλαμάς» πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, Κοσμητόρων, Προέδρων Τμημάτων, μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικού προσωπικού και εκπροσώπων της φοιτητικής κοινότητας και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Στην τελετή, την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς […]

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Σχολή Θετικών Επιστημών

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Σχολή Θετικών Επιστημών

Σε θερμό και ξεχωριστό κλίμα, σηματοδοτώντας την έναρξη του νέου έτους, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Σχολή Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την συμμετοχή των Πρυτανικών Αρχών, μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της Σχολής. Στον ομιλία του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, […]

Ο αλγόριθμος του Θεού;

Ο αλγόριθμος του Θεού;

*Γράφει ο Γεώργιος Ι. Ανδρουτσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εφημερίδα «Πανεπιστήμιο Αθηνών», Φύλλο 6, κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» 01 Φεβρουαρίου 2026. Δεκέμβριος 2024. Στην Ιησουίτικη εκκλησία του Αγίου Πέτρου, στη Λουκέρνη της Ελβετίας, οι πιστοί εξαγορεύονται τα αμαρτήματά τους όχι στο πετραχήλι του εξομολόγου κληρικού, αλλά στον… «AI Jesus», ένα ψηφιακό […]

Business Series: «Navigating Well-Being at Work: Findings from the 2025 Mental Health Survey»

Business Series: «Navigating Well-Being at Work: Findings from the 2025 Mental Health Survey»

Ομιλία με τίτλο «Navigating Well-Being at Work: Findings from the 2025 Mental Health Survey» πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 με προσκεκλημένη την κυρία Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες EY Ελλάδος – Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού. Η ομιλία που διεξήχθη στο πλαίσιο των  δράσεων του University of Athens MBA Business Series διοργανώθηκε σε συνεργασία του ΔΠΜΣ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – University of […]

Κοπή Βασιλόπιτας University of Athens MBA 2026

Κοπή Βασιλόπιτας University of Athens MBA 2026

Σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2026 η ετήσια κοπή της βασιλόπιτας του University of Athens MBA. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο ιστορικό κτήριο Κωστής Παλαμάς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσία μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, διδασκόντων και συνεργατών του προγράμματος. Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου […]

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σε κλίμα αισιοδοξίας στο κατάμεστο με κόσμο ανακαινισμένο εντευκτήριο «Κωστής Παλαμάς» πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, Κοσμητόρων, Προέδρων Τμημάτων, μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικού προσωπικού και εκπροσώπων της φοιτητικής κοινότητας και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Στην τελετή, την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς […]

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Σχολή Θετικών Επιστημών

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Σχολή Θετικών Επιστημών

Σε θερμό και ξεχωριστό κλίμα, σηματοδοτώντας την έναρξη του νέου έτους, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Σχολή Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την συμμετοχή των Πρυτανικών Αρχών, μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της Σχολής. Στον ομιλία του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, […]

Ο αλγόριθμος του Θεού;

Ο αλγόριθμος του Θεού;

*Γράφει ο Γεώργιος Ι. Ανδρουτσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εφημερίδα «Πανεπιστήμιο Αθηνών», Φύλλο 6, κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» 01 Φεβρουαρίου 2026. Δεκέμβριος 2024. Στην Ιησουίτικη εκκλησία του Αγίου Πέτρου, στη Λουκέρνη της Ελβετίας, οι πιστοί εξαγορεύονται τα αμαρτήματά τους όχι στο πετραχήλι του εξομολόγου κληρικού, αλλά στον… «AI Jesus», ένα ψηφιακό […]

Business Series: «Navigating Well-Being at Work: Findings from the 2025 Mental Health Survey»

Business Series: «Navigating Well-Being at Work: Findings from the 2025 Mental Health Survey»

Ομιλία με τίτλο «Navigating Well-Being at Work: Findings from the 2025 Mental Health Survey» πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 με προσκεκλημένη την κυρία Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες EY Ελλάδος – Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού. Η ομιλία που διεξήχθη στο πλαίσιο των  δράσεων του University of Athens MBA Business Series διοργανώθηκε σε συνεργασία του ΔΠΜΣ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – University of […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο