Νέα & Ανακοινώσεις

Mobbing, ο τρόμος στο γραφείο

Mobbing, ο τρόμος στο γραφείο
Alexander Stamatios Antoniou web 1

Θύματα και ειδικοί μιλούν στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», μεταξύ άλλων και ο καθηγητής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ Αλέξαδρος-Σταμάτιος Αντωνίου.

«Συχνά-πυκνά ο προϊστάμενός μου έρχεται και επιδεικτικά δίνει συγχαρητήρια σε συνάδελφό μου, για δουλειά που έχω κάνει εγώ». «Στην αρχή της χρονιάς κανονίστηκε έξοδος με όλο το τμήμα χωρίς να προσκληθώ. Το έμαθα από τις φωτογραφίες που ανέβασαν στο Facebook». «Eχουν ειπωθεί σε ανωτέρους μου πράγματα για μένα που δεν ισχύουν. Σαν αποτέλεσμα μου αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες χωρίς να μου δοθεί κάποια εξήγηση. Από τότε δεν έχω καταφέρει να πείσω ότι δεν είμαι ελέφαντας και να ξαναβρεθώ στη θέση που ήμουν. Κανένας από τους συναδέλφους μου που μου έλεγαν πόσο καλή είμαι στη δουλειά, δεν με υπερασπίστηκε».

«Σηκώνομαι κάθε πρωί με σφιγμένο στομάχι. Oταν χτυπάει το τηλέφωνο και είναι ο μάνατζέρ μου δεν ξέρω τι θα ακούσω». «Για χρόνια μου έλεγε σχεδόν καθημερινά ότι δεν αξίζω τίποτα και αν δεν ήταν εκείνος (σ.σ. ο προϊστάμενός μου) δεν θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση. Oτι μου κάνουν χάρη που με έχουν». «Μου έλεγε ότι δεν έχω ανατροφή από το σπίτι μου – μια φορά με είχε πάρει και ούρλιαζε στο τηλέφωνο. Του έλεγα ότι οδηγώ και να περιμένει μια στιγμή να σταματήσω κάπου να μιλήσουμε, αλλά ήταν σε παραλήρημα. Θυμάμαι να γυρίζω σπίτι κλαίγοντας. Εκείνη την εποχή δεν έβλεπα φως πουθενά. Hξερα ότι όσο προσεκτική και αν είμαι, αυτός θα βρει πάτημα να μου την πέσει».

Οι παραπάνω μαρτυρίες είναι αληθινές και εάν σε αυτές αναγνωρίζετε πρόσωπα ή καταστάσεις, αυτό δεν είναι εντελώς συμπτωματικό. Οι περισσότεροι έχουμε να θυμηθούμε περιόδους στην επαγγελματική μας ζωή στις οποίες υπήρξαμε στόχοι τέτοιων συμπεριφορών, οι οποίες άφησαν το δικό τους στίγμα στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Μολονότι σπάνια αναγνωρίζεται από τους οργανισμούς ή τον περίγυρο («θέλει “στομάχι” αυτή η δουλειά», «μήπως τους παρεξήγησες;», «δεν θέλεις να ψάχνεις αυτή την εποχή για δουλειά»), το φαινόμενο έχει όνομα και μείζονες επιπτώσεις τόσο για το θύμα όσο και για την ίδια την επιχείρηση ή τον δημόσιο οργανισμό.

Πρόκειται για το mobbing, την ηθική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Ο όρος περιγράφει την κατ’ επανάληψιν επιθετική ή υβριστική συμπεριφορά εναντίον ενός εργαζομένου, η οποία εκδηλώνεται με εκφοβιστικές ενέργειες, λόγια ή τρόπους οργάνωσης της εργασίας και στοχεύει στη διαμόρφωση ενός εχθρικού, ταπεινωτικού περιβάλλοντος που προσβάλλει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική-ψυχική ακεραιότητα του εργαζομένου, προκειμένου να προκαλέσει την απομόνωση ή και παραίτησή του. Οπως λέει η Φ. που έχει ζήσει τέτοιες ακραίες καταστάσεις στην προηγούμενη δουλειά της, «νόμιζα ότι δεν θα ησύχαζε (σ.σ. ο επικεφαλής του τμήματος) εάν δεν έφευγα».

Μολονότι δεν υπάρχουν ειδικά ερευνητικά δεδομένα, μελέτες αναφέρουν ότι ένας στους δέκα Eλληνες βιώνει συνθήκες εκφοβισμού στην εργασία του. Οπως λέει πάντως στην «Κ» ο Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου, καθηγητής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, ο οποίος ασχολείται εδώ και 25 χρόνια με τις εργασιακές σχέσεις και το mobbing, τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει ενταθεί σημαντικά. «Ολο και περισσότεροι συνάδελφοι, μέσα από πανεπιστήμια ή και άλλους χώρους, μου αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Η αύξηση είναι πάρα πολύ μεγάλη». Οπως λέει, η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια, οι σύγχρονες εργασιακές συνθήκες, τα παιχνίδια εξουσίας, οι παρασκηνιακές πολιτικές και ο άκρατος ανταγωνισμός στον χώρο εργασίας ευνόησαν την εξάπλωση του mobbing, ενώ η πανδημία και ο εγκλεισμός ενέτειναν το πρόβλημα. «Για πάρα πολλούς εργαζομένους ο χώρος εργασίας μετατρέπεται σε πραγματικό εφιάλτη».

Το μοτίβο στα περισσότερα περιστατικά είναι κοινό, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου: ο προϊστάμενος δημιουργεί χωρίς λόγο αρνητικό κλίμα εις βάρος κάποιου εργαζομένου, με τον τελευταίο να αναρωτιέται πού έφταιξε, τι δεν έκανε σωστά, πού υπολείπεται, γιατί οδηγήθηκε εκεί η κατάσταση. «Συχνά ο προϊστάμενος φροντίζει να απομονώνει το θύμα, στήνοντας παγίδες με την υπόλοιπη ομάδα ή κυκλοφορώντας δυσφημιστικά και συκοφαντικά για εκείνον σχόλια. Το σοκ είναι μεγάλο για το θύμα που βρίσκεται απομονωμένο ακόμα και από συναδέλφους με τους οποίους είχε προηγουμένως στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Ωστόσο οι άνθρωποι που μπαίνουν στη διαδικασία να ασκήσουν τέτοιου είδους παρενόχληση έχουν φροντίσει με διαστροφικό και σαδιστικό τρόπο να ελέγχουν τα δίκτυα της επικοινωνίας ώστε να συκοφαντούν ασυστόλως. Στον αντίποδα τα θύματα είναι συνήθως άνθρωποι με χαμηλό προφίλ, συνεσταλμένοι, αφοσιωμένοι στο εργασιακό τους αντικείμενο. Προσπαθούν να δείξουν την αξία τους, χωρίς να ασχολούνται με τα υπόγεια δίκτυα και το παρασκήνιο που μπορεί να έχει κάθε εργασιακός χώρος και βρίσκονται να διασύρονται εξαιτίας του ψεύτικου προφίλ που έχει κατασκευάσει γι’ αυτούς ο θύτης. Ετσι, αντιλαμβάνονται κάποια στιγμή ότι όλη η προκατάληψη που υφίσταντο στον εργασιακό χώρο οφειλόταν στα συκοφαντικά χρώματα με τα οποία τους είχε σκιαγραφήσει σκοπίμως ο συνάδελφος».

Γιατί κάποιος να αφιερώσει φαιά ουσία για να κάνει κόλαση τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου; «Το mobbing αποτελεί έκφραση συνήθως της ψυχοπαθολογίας του θύτη», λέει ο κ. Αντωνίου. «Συνήθως τα άτομα αυτά έχουν κάποιες διαταραχές προσωπικότητας. Υποφέρουν από κόμπλεξ και αισθήματα μειονεξίας, έχουν προβλήματα σε θέματα υγιούς κοινωνικοποίησης και συναισθηματικής προσέγγισης και ενσυναίσθησης των συνανθρώπων τους. Πολλοί από αυτούς είναι στεγνοί συναισθηματικά. Σε κάθε περίπτωση, εμείς βλέπουμε το αποτέλεσμα. Οτι βάσει αυτής της δομής, οι άνθρωποι αυτοί συμπεριφέρονται έτσι για να καλύψουν δικά τους ελλείμματα και ανεπάρκειες. Και βλέπουμε δυστυχώς ότι συχνά ευχαριστιούνται με τον βασανισμό και την ταλαιπωρία των συνεργατών τους και αποσκοπούν στην ψυχοσωματική τους εξουθένωση».

Μελαγχολία και κατάθλιψη

Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι δραματικές για τα θύματα. Το mobbing έχει συνδεθεί ερευνητικά με την εμφάνιση μελαγχολίας, άγχους, κατάθλιψης, σωματόμορφων διαταραχών, ψυχοσωματικών συμπτωμάτων και διαταραχών ύπνου καθώς και με κρίσεις πανικού, εμφράγματα, αυτοκτονικό ιδεασμό και απόπειρες αυτοκτονίας. «Σημαντική είναι, επίσης, και η συσχέτιση της ηθικής παρενόχλησης με τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) καθώς από σχετικές μελέτες προκύπτουν υψηλά ποσοστά της διαταραχής αυτής σε θύματα. Οι αρνητικές επιπτώσεις όμως του φαινομένου αυτού στην υγεία του κακοποιημένου συναδέλφου συμπεριλαμβάνουν και άλλα ποικίλα σοβαρά συμπτώματα τόσο ψυχικά όσο και σωματικά». Τα φαινόμενα αυτά ωστόσο δηλητηριάζουν συνολικά το εργασιακό κλίμα, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, στο αίσθημα αφοσίωσης, στα επίπεδα δημιουργικότητας κ.ά.

«Είναι επείγον η οργανωμένη πολιτεία να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα γιατί τα πράγματα έχουν φτάσει πλέον σε πολύ υψηλές εντάσεις. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια στην Ελλάδα για μη αξιοποίηση ή περιθωριοποίηση πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω τέτοιων μεσαιωνικού τύπου πρακτικών».

Σημειώνεται ότι ακόμα δεν υπάρχει επαρκές εργατικό νομικό πλαίσιο, γεγονός που ευνοεί τη διάδοση αυτών των φαινομένων. «Οσοι απολαμβάνουν και επιδιώκουν να δημιουργούν τέτοιου είδους καταστάσεις ξέρουν ότι υπάρχει αυτό το κενό. Βεβαίως πολλές φορές την πατάνε γιατί ξεκινούν από εκεί αλλά επειδή είναι εμπαθείς ξεφεύγουν πολύ, με αποτέλεσμα οι πράξεις τους να εμπίπτουν τελικά σε διατάξεις της βασικής νομοθεσίας και του ποινικού κώδικα, για προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση κ.λπ.».

«Είχα αρχίσει να τρέμω και να τραυλίζω»

Κανένας κλάδος δεν φαίνεται να έχει ανοσία στην ηθική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Ακόμα και ο ακαδημαϊκός χώρος συνταράσσεται από τέτοια φαινόμενα, με δεκάδες μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού να αισθάνονται εγκλωβισμένα και αβοήθητα. Το «ακαδημαϊκό mobbing», όπως λέγεται, συνιστά μία «περίτεχνη» συμπεριφορά που υιοθετούν κάποιοι ακαδημαϊκοί προκειμένου να φέρουν σε δυσχερή θέση, να ταπεινώσουν και να «εξουθενώσουν» συναισθηματικά έναν συνάδελφό τους –συνήθως χαμηλότερης βαθμίδας– μέσω αβάσιμων αιτιάσεων και συκοφαντιών, προσβολής της προσωπικότητάς τους και συστηματικής συναισθηματικής τους κακοποίησης. 

Ο Χ.Π., μέλος ΔΕΠ σε ελληνικό ΑΕΙ, έχει υπάρξει επί χρόνια θύμα τέτοιας παρενόχλησης. «Τι να πρωτοθυμηθώ. Εχω βρεθεί αποκλεισμένος από μεταπτυχιακό πρόγραμμα παρόλο που ήταν το αντικείμενό μου», λέει στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ενορχηστρωτής του αποκλεισμού ήταν συνάδελφος μεγαλύτερης βαθμίδας που επιθυμούσε να προωθήσει άλλον υποψήφιο και είχε τη δυνατότητα να ελέγχει και να καθοδηγεί τους υπολοίπους. «Οταν πρόκειται για συναδέλφους που είναι σε διαδικασία εξέλιξης, φοβούνται να πάνε κόντρα. Αν δεν συμφωνήσουν θα έχουν προβλήματα στη δική τους καριέρα». Οταν ο Χ.Π. αντέδρασε πυροδότησε μια πιο προσωπική εμπάθεια από την άλλη πλευρά. «Αρχισε να χτυπά τους συνεργάτες μου, προκειμένου να επηρεάσει εμένα, να γίνεται προσπάθεια να αποκρύπτονται γεγονότα όπως προκηρύξεις, να λένε άλλη ημερομηνία για να χάσουμε τις προθεσμίες κ.ά. Εφτασε να διεκδικεί αντικείμενο που δεν του ανήκει μόνο και μόνο για να μου μειώσει την ισχύ. Αδιανόητα πράγματα». Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ειδική υπηρεσία στο ελληνικό πανεπιστήμιο όπου μπορούν οι εργαζόμενοι να καταφύγουν σε τέτοιες περιπτώσεις.
Εκείνη την περίοδο ανέπτυξε ένα τρέμουλο στο χέρι και μερικό τραυλισμό. «Επανέρχονται και τα δύο κάθε φορά που στρεσάρομαι έκτοτε. Τα γεγονότα αυτά επηρέασαν και την προσωπική μου ζωή, αφού δεν είχα την ψυχική ηρεμία να ασχοληθώ με την οικογένεια και τα παιδιά μου με τον τρόπο που έπρεπε». 

Το σοκ ήταν μεγάλο. «Οταν εισέρχεσαι στον ακαδημαϊκό χώρο και αν ως άνθρωπος έχεις μεγαλώσει σε περιβάλλον με κάποιους ηθικούς κώδικες αναμένεις ότι θα μπορέσεις να αναπτυχθείς σε ένα πλαίσιο γόνιμο, δημιουργικό, δημοκρατικό, με διαφάνεια, αξιοκρατία, συνεννόηση, όλα αυτά δηλαδή που θέλουμε να διδάσκουμε και στους φοιτητές μας. Αυτά δηλαδή που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά, πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να τα καλλιεργούμε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις». Πλέον έχει μάθει να προσαρμόζεται. «Δεν παύουν όμως να με εκπλήσσουν κάθε φορά, το οποίο είναι καλό γιατί σημαίνει ότι δεν έχω διαβρωθεί. Απλώς έχω μάθει να μη με καταβάλλουν». 

Σύνδεσμος άρθρου: https://www.kathimerini.gr/society/562430668/mobbing-o-tromos-sto-grafeio/

University of Athens MBA / Business Series: «Ο Κανονιστικός Κίνδυνος στη Θεωρία και την Πράξη: Από τη Συμμόρφωση στη Διαχείριση»

University of Athens MBA / Business Series: «Ο Κανονιστικός Κίνδυνος στη Θεωρία και την Πράξη: Από τη Συμμόρφωση στη Διαχείριση»

Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025 και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση στο πλαίσιο των δράσεων Business Series με ομιλήτριες την κα Βασούλα Μοιράγια, MSc, ICA, Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ./Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης στην Hellas Capital Leasing Α.Ε. και την Sunshine Leases Α.Ε  και την κα Μαρία Σαράντη, LL.M, ICA, Στέλεχος Χρηματοπιστωτικού Τομέα. Τις ομιλίες παρακολούθησε πλήθος […]

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ και του Εντατικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ και του Εντατικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε πρόσφατα εκπαιδευτική επίσκεψη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (12.11.2025), που συγκέντρωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημαντική συμμετοχή. Την επίσκεψη οργάνωσε και συνόδευσε ο κ. Δημήτρης Γαβαλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΔΙΛΙΝ στην οργάνωση εφοδιαστικής αλυσίδας & logistics, με έμφαση στη ναυτιλία […]

Προσκεκλημένες Ομιλίες της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Ζαχαρούλας Σμυρναίου, Αντιπρόεδρου του ΙΤΥΕ Διόφαντος

Προσκεκλημένες Ομιλίες της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Ζαχαρούλας Σμυρναίου, Αντιπρόεδρου του ΙΤΥΕ Διόφαντος

Ομιλία με θέμα «Η Συνεισφορά του ΙΤΥΕ στη Σύγχρονη Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Χώρας», στην Στρογγυλή Τράπεζα του 14ου Πανελλήνιου Συνέριου με Διεθνή Συμμετοχή ΤΠΕ στην Εκπαίδευση και του 12ου Πανελλήνιου Συνέδριου με Διεθνή Συμμετοχή Διδακτική της Πληροφορικής Την Παρασκευή 31.10.2025 έως την Κυριακή 2.11.2025 η κα. Σμυρναίου Ζαχαρούλα, Καθηγήτρια […]

Ανακοίνωση Συγκλήτου ΕΚΠΑ για την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια

Ανακοίνωση Συγκλήτου ΕΚΠΑ για την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια

Tα μέλη της Συγκλήτου επαναβεβαίωσαν τη θέση της Ιδρύματος επί του ζητήματος, σύμφωνα με την οποία η Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια (ΠΔΕ) πρέπει να παρέχεται: 1. εντός του χρονικού πλαισίου των προπτυχιακών σπουδών και με δυνατότητα συμμετοχής όλων των φοιτητριών και φοιτητών 2. δωρεάν, σε προοπτική διαχρονική 3. χωρίς διαταραχή του status quo των προπτυχιακών […]

Επίσκεψη της European Union Drugs Agency (EUDA), του ΕΚΤΕΠΝ και αντιπροσωπείας του προγράμματος EU4Monitoring Drugs II στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη της European Union Drugs Agency (EUDA), του ΕΚΤΕΠΝ και αντιπροσωπείας του προγράμματος EU4Monitoring Drugs II στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ

Το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υποδέχθηκε εκπροσώπους της European Union Drugs Agency (EUDA), του ΕΚΤΕΠΝ και του ευρωπαϊκού προγράμματος EU4Monitoring Drugs II, στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας του Πανεπιστημίου με ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στη δημόσια υγεία και στην επιτήρηση ψυχοδραστικών ουσιών. Ο Νίκος Θωμαΐδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του […]

Το ΕΚΠΑ στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας 2025 – 5 km Universities’ Night Run

Το ΕΚΠΑ στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας 2025 – 5 km Universities’ Night Run

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε και αυτή τη χρονιά  στις  εκδηλώσεις του 42ου  Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και κατέκτησε την 3η θέση ως προς τον αριθμό συμμετεχόντων δρομέων στον αγώνα των  5 km Universities’ Night Run που πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2025. Το βραβείο παρέλαβε το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού καθηγήτρια Α. […]

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ και του Εντατικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ και του Εντατικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε πρόσφατα εκπαιδευτική επίσκεψη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (12.11.2025), που συγκέντρωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημαντική συμμετοχή. Την επίσκεψη οργάνωσε και συνόδευσε ο κ. Δημήτρης Γαβαλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΔΙΛΙΝ στην οργάνωση εφοδιαστικής αλυσίδας & logistics, με έμφαση στη ναυτιλία […]

Προσκεκλημένες Ομιλίες της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Ζαχαρούλας Σμυρναίου, Αντιπρόεδρου του ΙΤΥΕ Διόφαντος

Προσκεκλημένες Ομιλίες της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Ζαχαρούλας Σμυρναίου, Αντιπρόεδρου του ΙΤΥΕ Διόφαντος

Ομιλία με θέμα «Η Συνεισφορά του ΙΤΥΕ στη Σύγχρονη Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Χώρας», στην Στρογγυλή Τράπεζα του 14ου Πανελλήνιου Συνέριου με Διεθνή Συμμετοχή ΤΠΕ στην Εκπαίδευση και του 12ου Πανελλήνιου Συνέδριου με Διεθνή Συμμετοχή Διδακτική της Πληροφορικής Την Παρασκευή 31.10.2025 έως την Κυριακή 2.11.2025 η κα. Σμυρναίου Ζαχαρούλα, Καθηγήτρια […]

Ανακοίνωση Συγκλήτου ΕΚΠΑ για την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια

Ανακοίνωση Συγκλήτου ΕΚΠΑ για την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια

Tα μέλη της Συγκλήτου επαναβεβαίωσαν τη θέση της Ιδρύματος επί του ζητήματος, σύμφωνα με την οποία η Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια (ΠΔΕ) πρέπει να παρέχεται: 1. εντός του χρονικού πλαισίου των προπτυχιακών σπουδών και με δυνατότητα συμμετοχής όλων των φοιτητριών και φοιτητών 2. δωρεάν, σε προοπτική διαχρονική 3. χωρίς διαταραχή του status quo των προπτυχιακών […]

Επίσκεψη της European Union Drugs Agency (EUDA), του ΕΚΤΕΠΝ και αντιπροσωπείας του προγράμματος EU4Monitoring Drugs II στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη της European Union Drugs Agency (EUDA), του ΕΚΤΕΠΝ και αντιπροσωπείας του προγράμματος EU4Monitoring Drugs II στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ

Το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υποδέχθηκε εκπροσώπους της European Union Drugs Agency (EUDA), του ΕΚΤΕΠΝ και του ευρωπαϊκού προγράμματος EU4Monitoring Drugs II, στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας του Πανεπιστημίου με ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στη δημόσια υγεία και στην επιτήρηση ψυχοδραστικών ουσιών. Ο Νίκος Θωμαΐδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του […]

Το ΕΚΠΑ στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας 2025 – 5 km Universities’ Night Run

Το ΕΚΠΑ στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας 2025 – 5 km Universities’ Night Run

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε και αυτή τη χρονιά  στις  εκδηλώσεις του 42ου  Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και κατέκτησε την 3η θέση ως προς τον αριθμό συμμετεχόντων δρομέων στον αγώνα των  5 km Universities’ Night Run που πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2025. Το βραβείο παρέλαβε το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού καθηγήτρια Α. […]

Συμμετοχή της καθηγήτριας Ελίνας Μουσταΐρα στο συμπόσιο της International Association of Legal Science (IALS)

Συμμετοχή της καθηγήτριας Ελίνας Μουσταΐρα στο συμπόσιο της International Association of Legal Science (IALS)

Η Πρόεδρος της International Association of Legal Science (IALS), Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ,  Ελίνα Μουσταΐρα, συμμετείχε στο Συμπόσιο της IALS (https://aisj-ials.net/) με θέμα «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Δίκαιο» (Artificial Intelligence and the Law), το οποίο έλαβε χώρα από τις 30 έως τις 31 Οκτωβρίου 2025 στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης (Istanbul University).   Την […]

Πρόεδρος της Κύπρου Χριστοδουλίδης προς Πρωθυπουργό: Πολύ σημαντικό οτι σήμερα λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κύπρο

Πρόεδρος της Κύπρου Χριστοδουλίδης προς Πρωθυπουργό: Πολύ σημαντικό οτι σήμερα λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κύπρο

Αναφορά στο παράρτημα Κύπρου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε πολλά […]

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Κωστόπουλος, κύριος εισηγητής σε εκδήλωση του Ι.Σ. Πατρών με θέμα: «Δημόσια Υγεία… στον απόηχο κλιματικής αλλαγής – Οι πυρκαγιές & οι πλημμύρες στη ζωή μας»

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Κωστόπουλος, κύριος εισηγητής σε εκδήλωση του Ι.Σ. Πατρών με θέμα: «Δημόσια Υγεία… στον απόηχο κλιματικής αλλαγής – Οι πυρκαγιές & οι πλημμύρες στη ζωή μας»

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Κωστόπουλος συμμετείχε στις τις Οκτωβρίου 2025 ως προσκεκλημένος κύριος εισηγητής σε εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών για θέματα κλιματικής αλλαγής και ποιότητας του πόσιμου νερού μετά τις ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στην Αχαΐα στις 12 Αυγούστου 2025. Η πρόσκληση έγινε από την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου […]

Ευρωπαϊκό έργο με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την αποτελεσματική ανίχνευση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση αναδυόμενων παγκόσμιων απειλών για την υγεία

Ευρωπαϊκό έργο με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την αποτελεσματική ανίχνευση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση αναδυόμενων παγκόσμιων απειλών για την υγεία

Το έργο «Συνεργατικό Δίκτυο Επιτήρησης» (CSN) στοχεύει στην αντιμετώπιση της επείγουσας ανάγκης για ανάπτυξη ισχυρών και διασυνδεδεμένων συστημάτων επιτήρησης για την αποτελεσματική ανίχνευση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση αναδυόμενων παγκόσμιων απειλών για την υγεία. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συμμετέχει στο έργο CSN με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας […]

Πρόσκληση σε διαδικτυακό σεμινάριο CIVIS – EKΠA Open Lab “Intergenerational Communities”

Πρόσκληση σε διαδικτυακό σεμινάριο CIVIS – EKΠA Open Lab “Intergenerational Communities”

Στο πλαίσιο των δράσεων του Open Lab ‘Intergenerational Communities’ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS, σας προσκαλούμε στο πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: “Intergenerational Learning: From Theory to Practice”. Το εν λόγω σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του CIVIS Open Lab @ΕΚΠΑ και αποσκοπεί στην προώθηση της διαγενεακής αλληλεπίδρασης και την καταπολέμηση των στερεοτύπων και διακρίσεων λόγω ηλικίας. To […]

Online Complementary Courses on “Standardization, patent writing and IPR management” and “Competitive proposal writing and project management”

Online Complementary Courses on “Standardization, patent writing and IPR management” and “Competitive proposal writing and project management”

Κατά το διάστημα Τρίτη 11 έως και Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025, η ερευνητική ομάδα X-TREND του Επίκουρου Καθηγητή ΕΚΠΑ, Δρ. Διονυσίου Ξενάκη, θα διοργανώσει διαδικτυακά, ολοήμερα σεμινάρια στις περιοχές: Standardization, patent writing and IPR management Competitive proposal writing and project management Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών έργων, με συντονιστή/επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή ΕΚΠΑ, […]

Πρόεδρος της Κύπρου Χριστοδουλίδης προς Πρωθυπουργό: Πολύ σημαντικό οτι σήμερα λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κύπρο

Πρόεδρος της Κύπρου Χριστοδουλίδης προς Πρωθυπουργό: Πολύ σημαντικό οτι σήμερα λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κύπρο

Αναφορά στο παράρτημα Κύπρου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε πολλά […]

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Κωστόπουλος, κύριος εισηγητής σε εκδήλωση του Ι.Σ. Πατρών με θέμα: «Δημόσια Υγεία… στον απόηχο κλιματικής αλλαγής – Οι πυρκαγιές & οι πλημμύρες στη ζωή μας»

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Κωστόπουλος, κύριος εισηγητής σε εκδήλωση του Ι.Σ. Πατρών με θέμα: «Δημόσια Υγεία… στον απόηχο κλιματικής αλλαγής – Οι πυρκαγιές & οι πλημμύρες στη ζωή μας»

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Κωστόπουλος συμμετείχε στις τις Οκτωβρίου 2025 ως προσκεκλημένος κύριος εισηγητής σε εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών για θέματα κλιματικής αλλαγής και ποιότητας του πόσιμου νερού μετά τις ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στην Αχαΐα στις 12 Αυγούστου 2025. Η πρόσκληση έγινε από την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου […]

Ευρωπαϊκό έργο με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την αποτελεσματική ανίχνευση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση αναδυόμενων παγκόσμιων απειλών για την υγεία

Ευρωπαϊκό έργο με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την αποτελεσματική ανίχνευση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση αναδυόμενων παγκόσμιων απειλών για την υγεία

Το έργο «Συνεργατικό Δίκτυο Επιτήρησης» (CSN) στοχεύει στην αντιμετώπιση της επείγουσας ανάγκης για ανάπτυξη ισχυρών και διασυνδεδεμένων συστημάτων επιτήρησης για την αποτελεσματική ανίχνευση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση αναδυόμενων παγκόσμιων απειλών για την υγεία. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συμμετέχει στο έργο CSN με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας […]

Πρόσκληση σε διαδικτυακό σεμινάριο CIVIS – EKΠA Open Lab “Intergenerational Communities”

Πρόσκληση σε διαδικτυακό σεμινάριο CIVIS – EKΠA Open Lab “Intergenerational Communities”

Στο πλαίσιο των δράσεων του Open Lab ‘Intergenerational Communities’ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS, σας προσκαλούμε στο πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: “Intergenerational Learning: From Theory to Practice”. Το εν λόγω σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του CIVIS Open Lab @ΕΚΠΑ και αποσκοπεί στην προώθηση της διαγενεακής αλληλεπίδρασης και την καταπολέμηση των στερεοτύπων και διακρίσεων λόγω ηλικίας. To […]

Online Complementary Courses on “Standardization, patent writing and IPR management” and “Competitive proposal writing and project management”

Online Complementary Courses on “Standardization, patent writing and IPR management” and “Competitive proposal writing and project management”

Κατά το διάστημα Τρίτη 11 έως και Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025, η ερευνητική ομάδα X-TREND του Επίκουρου Καθηγητή ΕΚΠΑ, Δρ. Διονυσίου Ξενάκη, θα διοργανώσει διαδικτυακά, ολοήμερα σεμινάρια στις περιοχές: Standardization, patent writing and IPR management Competitive proposal writing and project management Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών έργων, με συντονιστή/επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή ΕΚΠΑ, […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο