Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
image 9

Οι εκδόσεις ΕΚΠΑ διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της καθηγήτριας του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ, κ. Μαριλένας Μητρούλη με τίτλο: «ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ»

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023, ώρα 17.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς» του ΕΚΠΑ, Ακαδημίας 48 και Σίνα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή κ. Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο.

Χαιρετισμοί από:

  1. τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητή κ. Ιωάννη Εμμανουήλ.
  2. τον Πρόεδρο του Τμήματος Μαθηματικών, καθηγητή κ. Σωτήριο Νοτάρη.
  3. τον υπεύθυνο των εκδόσεων ΕΚΠΑ, ομότιμο καθηγητή κ. Σέργιο Θεοδωρίδη.

Παρουσίαση του βιβλίου από τον αναπληρωτή καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Θεοφάνη Γραμμένο.

Σχόλια στο βιβλίο από τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ, κ. Μιχάλη Δρακόπουλο.

* * *

Περισσότερα για το βιβλίο:

Αριθμητική Γραμμική Άλγεβρα και Επιστημονικοί Υπολογισμοί

Εκδόσεις ΕΚΠΑ, 2022, ISBN:978-960-466-266-1

Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο των εκδόσεων ΕΚΠΑ στον κλάδο των μαθηματικών και αφορά την Αριθμητική Γραμμική Άλγεβρα και τους Επιστημονικούς Υπολογισμούς.

Η Αριθμητική Γραμμική Άλγεβρα ασχολείται με την αριθμητική επίλυση προβλημάτων που προέρχονται από τη Γραμμική Άλγεβρα. Τα πιο σημαντικά προβλήματα τα οποία εξετάζονται και εμφανίζονται σχεδόν σε  όλες τις εφαρμογές των επιστημών και της τεχνολογίας, είναι, π.χ., η αριθμητική επίλυση τετραγωνικών γραμμικών συστημάτων, ο προσδιορισμός λύσης ελαχίστων τετραγώνων για υπερκαθορισμένα και υποκαθορισμένα συστήματα καθώς και ο υπολογισμός των ιδιοτιμών και των ιδιαζουσών τιμών ενός πίνακα.

Η Αριθμητική Γραμμική Άλγεβρα κύριο στόχο έχει να εφοδιάσει την επιστημονική κοινότητα με αριθμητικά αποτελεσματικούς αλγορίθμους, που αποτελούν τη βάση δημιουργίας αξιόπιστου μαθηματικού λογισμικού, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Επιστημονικούς Υπολογισμούς. Πράγματι, για την ανάπτυξη καλού λογισμικού απαιτείται μαθηματική κατανόηση του προς λύση προβλήματος, δυνατότητα αλγοριθμικής έκφρασής του και γνώση της αριθμητικής πεπερασμένης ακρίβειας που χρησιμοποιείται από τους υπολογιστές για την επίλυσή του.

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει μία εισαγωγή στα βασικότερα προβλήματα της Αριθμητικής Γραμμικής Άλγεβρας και  υποδεικνύει  την καταλληλότερη θεωρητική και αλγοριθμική επίλυσή τους. Κάθε προτεινόμενος αλγόριθμος αναλύεται από πλευράς πολυπλοκότητας και ευστάθειας και επεξηγείται πλήρως με αριθμητικά παραδείγματα.

Πιστεύουμε ότι το βιβλίο αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την αριθμητική επίλυση προβλημάτων που εμφανίζονται σε πληθώρα εφαρμογών, όπως π.χ.

  1. στη μηχανική μάθηση και τη τεχνητή νοημοσύνη, όπου η προσέγγιση προβλημάτων με άλλα χαμηλότερης διάστασης είναι απαραίτητη,
  2. στην υπολογιστική στατιστική όπου η επίλυση προβλημάτων ελαχίστων τετραγώνων είναι κυρίαρχη,
  3. στην επίλυση μερικών διαφορικών εξισώσεων όπου απαιτείται η επίλυση γραμμικών συστημάτων μεγάλης διάστασης,
  4. ακόμα και στην ιατρική όπου η περίπτωση επίλυσης υπερκαθορισμένων συστημάτων χρειάζεται για τη διαχείριση τομογραφικών εικόνων.

Το βιβλίο συνοδεύεται από Εργαστήριο Επιστημονικών Υπολογισμών, στη γλώσσα προγραμματισμού JULIA, η οποία δημιουργήθηκε στο MIT το 2012 και για πρώτη φορά χρησιμοποιείται σε ελληνική βιβλιογραφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 το υψηλού κύρους βραβείο “James Wilkinson Prize for Numerical Software” απονεμήθηκε σε ερευνητές για την ανάπτυξή της.

Είναι ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο, το Νοέμβριο του 2022  εμφανίστηκε η ακόλουθη αναφορά στην διεθνή πλατφόρμα JuliaHub

Julia Goes Greek: Numerical Linear Algebra and Scientific Calculations by Professor Marilena Mitroulis is a new Greek language mathematics textbook using Julia. “An innovation of the book is the presentation of selected scientific calculations in the Julia programming language. This language is particularly friendly for table calculations and is freely available (open source software). It is worth noting that in 2019, the highly prestigious James H. Wilkinson Prize for Numerical Software was awarded to researchers who contributed to its development.” More information is available here.

Στην οποία γίνεται παραπομπή στον κόμβο επικοινωνίας (hub) του ΕΚΠΑ.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η κ. Μητρούλη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρετεί στο ίδιο Τμήμα από το 1995. Έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο City  του Λονδίνου στην περιοχή των Υπολογιστικών Μαθηματικών. Είναι πτυχιούχος Μαθηματικών του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Πληροφορική και Επιχειρησιακή έρευνα από το ίδιο Πανεπιστήμιο.

Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην  Αριθμητική Ανάλυση, στην Αριθμητική Γραμμική Άλγεβρα, στην Ανάλυση Πινάκων, στους  Επιστημονικούς Υπολογισμούς, και στην  Ανάλυση Σφαλμάτων. Έχει διδάξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα Αριθμητικής Ανάλυσης, Αριθμητικής Γραμμικής Άλγεβρας, Λογισμού Πινάκων, Πληροφορικής, Γραφικών με Υπολογιστές.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε περιοδικά με κριτές και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 διεθνή συνέδρια. Έχει διατελέσει μέλος εκδοτικής επιτροπής επιστημονικών περιοδικών και έχει συνδιοργανώσει διεθνή συνέδρια και ημερίδες.

Scheduled Θετικές Επιστήμες και Τεχνολογία Πανεπιστημιακή Κοινότητα Παρουσιάσεις

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN