Νέα & Ανακοινώσεις

Υποψήφιοι από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ για τις εκλογές ΙΣΑ και ΠΙΣ

Υποψήφιοι από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ για τις εκλογές ΙΣΑ και ΠΙΣ

Στις επικείμενες εκλογές για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, που θα πραγματοποιηθούν στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2022 (Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, ΟΑΚΑ, Είσοδος ΣΤ, Μαρούσι), οι παρακάτω Συνάδελφοι από τη Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ είναι υποψήφιοι:

  1. Ζάβρας Νίκος, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ (για ΔΣ ΙΣΑ & Εκπρόσωποι ΠΙΣ)
  2. Ζακυνθινός Σπύρος, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ (για ΔΣ ΙΣΑ & Εκπρόσωποι ΠΙΣ)
  3. Θεοδωρόπουλος Γιώργος, ΔΗΚΙ (για Εκπρόσωποι ΠΙΣ)
  4. Καλομενίδης Γιάννης, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ (για ΔΣ ΙΣΑ & Εκπρόσωποι ΠΙΣ)
  5. Μαρίνος Γιώργος, ΔΗΚΙ (για ΔΣ ΙΣΑ)
  6. Πρωτογέρου Βασίλης, ΔΗΚΙ (για ΔΣ ΙΣΑ)
  7. Τριανταφύλλου Κώστας, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (για ΔΣ ΙΣΑ & Εκπρόσωποι ΠΙΣ)
  8. Χαλβατσιώτης Παναγιώτης, ΔΗΚΙ (για Εκπρόσωποι ΠΙΣ)

Ακολουθούν συνοπτικά σημειώματα από όσους μας απέστειλαν.

Θάνος Δημόπουλος

—————————————————–

Νικόλαος  Ζάβρας, Αν. Καθηγητής Παιδοχειρουργικής, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Παιδοχειρουργικής Κλινικής, Νοσοκομείο Π.Γ.Ν. “ATTIKON”

image 33

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ το 1983. Έλαβα τον τίτλο της ειδικότητας στη Παιδοχειρουργική το 1993 και στη συνέχεια εξειδικεύθηκα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας στα παιδιά. Μετά από σχετικά σύντομη πορεία ως Επιμελητής στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων “H Αγία Σοφία”, επέστρεψα στη βασική μου ειδικότητα, την Παιδοχειρουργική, το 2001, στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Το 2009 διορίσθηκα ως Λέκτορας στο Π.Γ.Ν “ATTIKON”, όπου εξελίχθηκα σε όλες τις βαθμίδες και σήμερα είμαι Αν. Καθηγητής στο ίδιο Νοσοκομείο.

Η άποψη για τις εκλογές που έρχονται

Η ενασχόληση μου με τα κοινά ξεκινάει το 2006 ως εκπρόσωπος του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης στην ΕΙΝΑΠ, μέχρι το 2009.  Από το 2018 μέχρι και σήμερα συμμετέχω στον ΠΙΣ με την Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση (ΑΙΚ).

Η ΑΙΚ είναι ένας χώρος όπου τα μέλη της δεν εκπροσωπούν πολιτικές παρατάξεις αλλά αγωνίζονται  προσπαθώντας να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των γιατρών στους χώρους που ανήκουν (Πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ, ιδιώτες). Προσωπικά,  εργαζόμενος στο Σύστημα Υγείας από διάφορες θέσεις και τα τελευταία χρόνια ως Πανεπιστημιακός, έχω τη διάθεση να αφιερώσω όσο χρόνο μπορώ για την επίλυση των προβλημάτων μας.

Σας ευχαριστώ

Νικόλαος Ζάβρας

—————————————————–

Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, MD, PhD, FACS, FASCRS

Ο Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, MD, PhD, FACS, FASCRS είναι Καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου Αθηνών, δραστηριοποιείται κλινικά στην Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική  στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών και έχει ειδικευθεί πλήρως στη Γενική Χειρουργική και εξειδικευθεί στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου στις ΗΠΑ.

Ο Γεώργιος Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε το 1969 στο Ναύπλιο Αργολίδας και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στην Τρίπολη Αρκαδίας. Μετά την αποφοίτησή του με «Άριστα» από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών   και την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής του από το ίδιο Πανεπιστήμιο, μετέβη στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε την 6ετή ειδίκευση του Γενική Χειρουργική. Έλαβε τον τίτλο ειδικότητας στη Χειρουργική από το American Board of Surgery. Ακολούθησε η μετεκπαίδευσή του στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου και Πρωκτού σε πιστοποιημένο πρόγραμμα εξειδίκευσης των ΗΠΑ. Το 2005 ανακηρύχθηκε Fellow of American College of Surgeons (FACS) από το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών, ενώ το 2014, λόγω της κλινικής και επιστημονικής συμβολής και αφοσίωσής του στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου, ανακηρύχθηκε Fellow of American Society of Colon and Rectal Surgeons (FASCRS) από την Αμερικανική Εταιρεία Χειρουργικής Παχέος Εντέρου.

Πέραν της αντιμετώπισης των παθήσεων που άπτονται του φάσματος της Γενικής Χειρουργικής, εφαρμόζει λαπαροσκοπικές τεχνικές στην αντιμετώπιση καρκίνου παχέος εντέρου, στη νόσο Crohn και στην ελκώδη κολίτιδα, διενεργεί επεμβάσεις διάσωσης του σφιγκτήρα για την αποφυγή μόνιμης «παρά φύσιν» έδρας για καρκίνους του ορθού (πρωτοπόρησε στην εφαρμογή της διαπρωκτικής ολικής μεσοορθικής εκτομής, νέας προσπέλασης που φέρεται διεθνώς ως ta-TME), είναι ειδικός σε διαπρωκτικές εκτομές για την αφαίρεση νεοπλασμάτων του ορθού, συμπεριλαμβανομένης της μοντέρνας τεχνικής γνωστής ως ΤAMIS (Transanal Minimally Invasive Surgery) και αντιμετωπίζει δυσίατα προβλήματα του παχέος εντέρου και του πρωκτού, όπως προπτώσεις, ακράτειες κοπράνων, δύσκολα συρίγγια, παθήσεις που απαιτούν αποκαταστάσεις με κρημνούς και πολλά περιστατικά που έχουν υποτροπιάσει ή αποτύχει μετά από προηγούμενες χειρουργικές προσπάθειες.

Έχει λάβει 16 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, έχει συμπεριληφθεί σε 3 διεθνείς συλλογές βιογραφικών, είναι μέλος 15 Επιστημονικών Εταιρειών, έχει διατελέσει μέλος των επιτροπών “New Technologies Committee” και “International Committee” του American Society of Colon & Rectal Surgeons, τώρα είναι μέλος του “Rectal Cancer Committee” της ίδιας εταιρείας καθώς και του “Research Committee” της “Εuropean Αssociation for Endoscopic Surgery”. Είναι Αντιπρόεδρος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, καθώας και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κολοπρωκτολογίας. Έχει δώσει συνολικά 135 ομιλίες σε επιστημονικές συναντήσεις. Είναι συγγραφέας δύο ξενόγλωσσων βιβλίων που διαπραγματεύονται τη σύγχρονη γνώση όσον τα βλαστικά κύτταρα το ένα και το μικροβίωμα το δεύτερο.  Έχει σημαντικό ερευνητικό – συγγραφικό έργο όπως τεκμηριώνεται από τις 140 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, που έχουν συνολικό συντελεστή απήχησης 393. Το συγγραφικό του έργο έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης, όπως προκύπτει από τον σημαντικό αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών του (5.500) και το υψηλό δείκτη Hirsch (h-index: 39). Η συνεισφορά του στην Ιατρική Εκπαίδευση τονίζεται από την επί 17ετίας αδιάλειπτη συμμετοχή του στην προπτυχιακή διδασκαλία φοιτητών Ιατρικής και στο βασικό ρόλο που κατέχει ως διδάσκων σε 8 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.

—————————————————–

Γιάννης Καλομενίδης

Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ και στην συνέχεια ειδικεύτηκα στην Πνευμονολογία, στην Αθήνα. Το 2005 εκλέχθηκα λέκτορας στην Ιατρική Σχολή και εργάστηκα στο Αττικό και στον Ευαγγελισμό. Τα ειδικά ερευνητικά ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα νοσήματα του υπεζωκότα και το σημαντικότερο κομμάτι της ακαδημαϊκής δουλειάς μου αποτελεί η αποσαφήνιση της παθοφυσιολογίας της κακοήθους υπεζωκοτικής συλλογής σαν αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης όγκου-ξενιστή. Έχω εκπαιδευτεί σε ΗΠΑ και ΗΒ στην έρευνα και σε κλινικές τεχνικές που αφορούν τα νοσήματα του υπεζωκότα. Επίσης, από το 2015, ασχολούμαι ερευνητικά με τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Παράλληλα, μελετώ θέματα δημόσιας υγείας. Έχω υπηρετήσει σαν επιστημονικός υπεύθυνος στο Πνευμονολογικό Τμήμα της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, στον Ευαγγελισμό και σαν επιστημονικός και διοικητικός υπεύθυνος στην κλινική COVID-19 (2016-20) του νοσοκομείου κατά το διάστημα 3/2020-1/2021.

Στις εκλογές του ΙΣΑ συμμετέχω επιθυμώντας να συμβάλω 1) στην ενίσχυση της φωνής του ιατρικού κόσμου που διεκδικεί ουσιαστική την ενίσχυση του ΕΣΥ, το νοσοκομειακό σκέλος του οποίου έχει υποφέρει και έχει φθαρεί μέσα στην πανδημία 2) στην εξασφάλιση αξιοπρεπών αμοιβών και συνθηκών εργασίας για τους/τις συναδέλφους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και 3) στην δημιουργική επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με την αποτυχία του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης να προσελκύσει γιατρούς, σε αναζήτηση ενός δημοσίου συστήματος ολιστικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα εξασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες για τους γιατρούς και καλές υπηρεσίας για τους ασθενείς.

—————————————————–

Γεώργιος Β. Μαρίνος, M.D , MSc, PhD, Επίκουρος Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Συντονιστής Εκπαίδευσης Ειδικευομένων Γενικής Ιατρικής Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» Πανεπιστήμιο Αθηνών, τ. Ταμίας ΙΣΑ 

marinos

Ο Γεώργιος Μαρίνος έχει ειδικευτεί στη Γενική Ιατρική στο Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ». Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και δύο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων, ενός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και ενός της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Καρδιολογική Νοσηλευτική-Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).

Από το 2009, εργάσθηκε σε διάφορες βαθμίδες στο Τ.Ε.Π. του Λαϊκού Νοσοκομείου, με κυριότερες αυτές του Συντονιστή Εφημερίας, του Επιστημονικά Υπεύθυνου και τέλος του Διευθυντή του Τμήματος. Έχει υπηρετήσει ως Υπεύθυνος του Ιατρείου Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και του Ιατρείου Προληπτικής Ιατρικής του Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ» και ως Υπεύθυνος του Ιατρείου Εργασίας.

Από το 2016, υπηρέτησε ως Συντονιστής Εκπαίδευσης των Ειδικευόμενων Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής του Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ». Έχει διατελέσει Πανεπιστημιακός Υπότροφος και Ειδικός Επιστήμονας Π.Δ. 407/80 στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών με αντικείμενο τη Γενική Ιατρική και Προληπτική Καρδιολογία. Υπήρξε για δώδεκα έτη Υπεύθυνος Προγράμματος του κατ’ επιλογήν υποχρεωτικού μαθήματος «Γενική Ιατρική» για τους προπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Είναι από το 2011 εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Ιατρός τoυ Κοινωνικού Ιατρείου Αποστολής της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Από τον Ιανουάριο του 2021 υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής Γενικής Ιατρικής-Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Τον Ιανουάριο 2021, η βάση pubmed αποδελτίωνε 45 από τις εργασίες του. Τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα γενικής ιατρικής, προληπτικής ιατρικής και ιατρικής εργασίας.

—————————————————–

Βασίλης Πρωτογέρου, Χειρουργός Ουρολόγος, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ονομάζομαι Βασίλης Πρωτογέρου και είμαι Χειρουργός Ουρολόγος. Διατελώ Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργ. Περιγραφικής Ανατομικής του ΕΚΠΑ και επίσης υπεύθυνος του Ανδρολογικού Ιατρείου της Γ’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής στο Αττικό Νοσοκομείο.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την υποψηφιότητα μου για το ΔΣ του ΙΣΑ με την παράταξη ΔΗ.Κ.Ι. στις επερχόμενες εκλογές που θα γίνουν 16-17 Οκτωβρίου 2022. Θα ήθελα με τη βοήθεια σας να δουλέψω για ένα Ιατρικό Σύλλογο που να υπερασπίζει την αξιοπρέπεια του ιατρού, την εργασιακή του ασφάλεια, την υποστήριξη της δίκαιας αμοιβής του. Οι ιατροί είμαστε αυτοί που δουλεύουν για να κρατούν την κοινωνία μας υγιή και λειτουργική. Θα πρέπει πρωτίστως εμείς να παίρνουμε την αναγνώριση για αυτό, ηθική και οικονομική. Σήμερα, δυστυχώς δεν είναι πάντα αυτονόητο αυτό. Ας κάνουμε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε τη θέση μας και να το αλλάξουμε αυτό.

Σας ευχαριστώ.

—————————————————–

Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

unnamed file

Αγαπητέ συνάδελφε,

Υπηρετώ στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας από το 2006. Έχοντας ανέλθει όλες τις βαθμίδες της Ακαδημαϊκής ιεραρχίας εργαζόμενος συνεχώς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικό, σε καλώ, με τη διπλή μου ιδιότητα – γιατρού και δασκάλου- που υπηρετεί τον Λαό από το ΕΣΥ και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο να στηρίξεις και να δυναμώσεις τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας στις 16-17 του Οκτώβρη.

Έχοντας τις εμπειρίες:

  1. της πανδημίας όπου βιώσαμε με όξυνση τις συνέπειες των πολιτικών που εφάρμοσαν διαδοχικά στην Υγεία όλες οι κυβερνήσεις
  2. της επιβολής της κυριαρχίας των νόμων της αγοράς στα δημόσια νοσοκομεία για να πωλούν υπηρεσίες στους ασθενείς ώστε να καλύπτουν λειτουργικές τους ανάγκες και της επίθεσης που βιώνουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι γιατροί στον ιδιωτικό τομέα Υγείας ώστε τα τεράστια κέρδη των ιδιωτικών ομίλων να διατηρηθούν και να αυξηθούν με την εκμετάλλευση της δουλειάς εργαζόμενων επιστημόνων
  3. των τερατωδών δαπανών στην κούρσα εξοπλισμών, εις βάρος των συμφερόντων του Λαού μας και των ανταγωνισμών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με Ρωσία και Κίνα να κλιμακώνονται, αυξάνοντας τους κινδύνους επέκτασης και άμεσης εμπλοκής

Σε καλώ,

Να μετατρέψεις την αγανάκτησή σου σε δύναμη ανατροπής με συμμετοχή στους αγώνες και στηρίζοντας στις εκλογές του ΙΣΑ τη ΔΗΠΑΚ. Μαζί να παλέψουμε για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Καταδίκασε την απαράδεκτη στάση της ηγεσίας των ΙΣΑ/ΠΙΣ που προασπίζουν ως “κόρη οφθαλμού” τα συμφέροντα των μεγαλοκλινικαρχών. Αγνόησε τις προσχηματικές κοκορομαχίες των άλλων παρατάξεων που προσπαθούν να αξιοποιήσουν την αγανάκτηση από την κυβερνητική πολιτική, εστιάζοντας σε επιμέρους πλευρές αφού πολλές από τις κεντρικές επιλογές της αποτελούν συνέχεια των πολιτικών τους. Ενίσχυσε τη συμμαχία με τους ασθενείς μας και τις λαϊκές οικογένειες, που παλεύουν για την απόκρουση των νέων μέτρων που έρχονται. 

—————————————————–

Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»

Υπηρετώ στην Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας. Παράλληλα μου έχουν ανατεθεί από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ.Κ.Μπακογιάννη, τα καθήκοντα του Προέδρου του ΔΣ του Γ.Ν.Α. «Η ΕΛΠΙΣ», η οποία είναι μια άμισθη μεν αλλά εξόχως τιμητική θέση.

unnamed file 1

Είμαι παθολόγος με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη και έχω διατελέσει fellow στην Ενδοκρινολογική Κλινική της Mayo Clinic στο Rochester, MN, των ΗΠΑ. Έχω υπηρετήσει την στρατιωτική μου θητεία στην 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και την υπηρεσία υπαίθρου στο Αγροτικό Ιατρείο Προυσσού Ευρυτανίας.

Ως Μέλος ΔΕΠ συμμετέχω στην εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών, στη διδασκαλία των νέων γιατρών σε διάφορες κλινικές και ερευνητικές ομάδες, είμαι επιβλέπων δε διδακτορικές διατριβές και διδάσκων σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Τέλος έχω συμμετοχή ως πρόεδρος συνεδριάσεων σε 13 Διεθνείς και 50 Πανελλήνιες συναντήσεις και σαν προσκεκλημένος ομιλητής σε 21 διεθνείς και >250 Επιστημονικές συναντήσεις ενώ υπάρχει πλούσιο συγγραφικό έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (υπό κρίση).

Ως αιρετός έχω θητεύσει ως εκπρόσωπος των Ιατρών στο ΠΓΝ «Αττικόν» (2012-2018), ως Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου (2008-2012), ως Μέλος της Γ.Σ. της Ιατρικής Σχολής (2016-σήμερα) και υπηρετώ ως Αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής. Όσον αφορά την υπηρεσία μου στον ΠΙΣ είχα εκλεγεί πρώτος στις αρχαιρεσίες ανάδειξης Μελών του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου (2015-2019) και θήτευσα ως Γεν. Γραμματέας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών ενώ εκπροσωπώ του Έλληνες Παθολόγους στην UEMS.

Ο ΠΙΣ αποτελεί όχι απλά το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών στη Χώρα μας αλλά έχει και ένα θεσμικό ρόλο ιδιαίτερά βαρύνουσας σημασίας αφού μαζί με το ΚΕΣΥ  και την το Υπουργείο Υγείας απαρτίζουν το τρίπτυχο που ελέγχει, αναμορφώνει και σχεδιάζει τα θέματα υγείας του μέλλοντος. Σκοπός του είναι επίσης η διασφάλιση των δικαιωμάτων του Έλληνα γιατρού υποστηρίζοντας  παράλληλα την αναβάθμιση του ήδη υψηλού επιπέδου της επιστημονικής του εκπαίδευσης. Αν εκλεγώ, η μακρά μου θητεία σε θέσεις και φορείς αλλά και στον ΠΙΣ με γεμίζει ευθύνες και υποχρεώσεις να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην υποστήριξη των στόχων του ΠΙΣ. Επίσης  με ιδιαίτερη αφοσίωση θα επικουρώ την ενίσχυση του ρόλου των Πανεπιστημιακών δασκάλων στα οράματα του αύριο που θα αναλάβει η νέα Διοίκηση του ΠΙΣ.

Συνάντηση του Αναπλ. Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης, Καθηγητή Ν. Θωμαϊδη, με τον Υπουργό Υγείας και στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας

Συνάντηση του Αναπλ. Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης, Καθηγητή Ν. Θωμαϊδη, με τον Υπουργό Υγείας και στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας κ. Νίκος Θωμαιδης, συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Υγείας με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του Υφυπουργού Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους και στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Dr. Guadalupe Bedoya, Senior Economist (Development […]

Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Ξεκίνησε το δωρεάν πρόγραμμα για την παχυσαρκία σε πανεπιστημιακές κλινικές μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Ξεκίνησε το δωρεάν πρόγραμμα για την παχυσαρκία σε πανεπιστημιακές κλινικές μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τροποποιήσιμους παράγοντες καρδιομεταβολικού και καρδιαγγειακού κινδύνου. Το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» είναι μια οργανωμένη δράση δημόσιας υγείας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, που δείχνει έμπρακτα ότι η πρόληψη μπορεί να λειτουργήσει σωστά όταν υπάρχει σχεδιασμός και υποστήριξη από την Πολιτεία και συνδρομή επιστημόνων του συστήματος υγείας. Μέσα από ένα […]

Διπλή παρέμβαση του Καθηγητή Γιώργου Αλεβιζόπουλου στη Βουλή: Από τη μεταρρύθμιση των Δικανικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στις Νέες Τεχνολογίες για την Ψυχική Υγεία

Διπλή παρέμβαση του Καθηγητή Γιώργου Αλεβιζόπουλου στη Βουλή: Από τη μεταρρύθμιση των Δικανικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στις Νέες Τεχνολογίες για την Ψυχική Υγεία

Σειρά κρίσιμων ενημερώσεων προς την Εθνική Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε ο Καθηγητής Δικανικής Ψυχιατρικής κ. Γιώργος Αλεβιζόπουλος, συμμετέχοντας στις συνεδριάσεις δύο Ειδικών Μόνιμων Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων. Στο επίκεντρο των τοποθετήσεών του βρέθηκαν η εναρμόνιση του σωφρονιστικού πλαισίου με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατόπιν της ένταξης του Ε.Κε.Ψ.Υ.Κ. στο ΕΣΥ, καθώς και ο ρόλος της ψηφιακής καινοτομίας […]

Διεθνής Ακαδημαϊκή Συνάντηση Εργασίας Ευρωπαϊκών και Ασιατικών Πανεπιστημίων στην Αθήνα με θέμα «Η Μετάβαση της Υγειονομικής Εκπαίδευσης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή: Προκλήσεις και Ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης  για τις σύγχρονες ανάγκες του γηράσκοντος πληθυσμού»

Διεθνής Ακαδημαϊκή Συνάντηση Εργασίας Ευρωπαϊκών και Ασιατικών Πανεπιστημίων στην Αθήνα με θέμα «Η Μετάβαση της Υγειονομικής Εκπαίδευσης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή: Προκλήσεις και Ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για τις σύγχρονες ανάγκες του γηράσκοντος πληθυσμού»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, διεθνής ακαδημαϊκή συνάντηση εργασίας, με τη συμμετοχή επτά πανεπιστημίων από την Ευρώπη και την Ασία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LEAN  (Erasmus+, Agreement number 101179632) υπό τον συντονισμό του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή. Το έργο […]

The Story Behind the Discovery of the Structure of Platelet‑Activating Factor: A Potent Lipid Inflammatory Mediator

The Story Behind the Discovery of the Structure of Platelet‑Activating Factor: A Potent Lipid Inflammatory Mediator

The Story Behind the Discovery of the Structure of Platelet-activating Factor: A Potent Lipid Inflammatory Mediator C. A. Demopoulos Στο τεύχος (16, No2, 2025) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Journal of Atherosclerosis Prevention and Treatment (επίσημου υπό νέα διεθνή μορφή περιοδικού της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης), το οποίο εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Medknow Publications – μέλος […]

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για σπουδές στο Τμήμα Ιατρικής ΕΚΠΑ – Παράρτημα Κύπρου

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για σπουδές στο Τμήμα Ιατρικής ΕΚΠΑ – Παράρτημα Κύπρου

Η Ιατρική Σχολή, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) – Παράρτημα Κύπρου (Λευκωσία), σας προσκαλεί όπως εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για σπουδές το 2026 στο ελληνόφωνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Ιατρικής Σχολής, διάρκειας δώδεκα (12) εξαμήνων, το οποίο οδηγεί στην απονομή τίτλου σπουδών (ΠΤΥΧΙΟ), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, υποβάλλοντας τη συνημμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος […]

Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Ξεκίνησε το δωρεάν πρόγραμμα για την παχυσαρκία σε πανεπιστημιακές κλινικές μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Ξεκίνησε το δωρεάν πρόγραμμα για την παχυσαρκία σε πανεπιστημιακές κλινικές μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τροποποιήσιμους παράγοντες καρδιομεταβολικού και καρδιαγγειακού κινδύνου. Το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» είναι μια οργανωμένη δράση δημόσιας υγείας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, που δείχνει έμπρακτα ότι η πρόληψη μπορεί να λειτουργήσει σωστά όταν υπάρχει σχεδιασμός και υποστήριξη από την Πολιτεία και συνδρομή επιστημόνων του συστήματος υγείας. Μέσα από ένα […]

Διπλή παρέμβαση του Καθηγητή Γιώργου Αλεβιζόπουλου στη Βουλή: Από τη μεταρρύθμιση των Δικανικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στις Νέες Τεχνολογίες για την Ψυχική Υγεία

Διπλή παρέμβαση του Καθηγητή Γιώργου Αλεβιζόπουλου στη Βουλή: Από τη μεταρρύθμιση των Δικανικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στις Νέες Τεχνολογίες για την Ψυχική Υγεία

Σειρά κρίσιμων ενημερώσεων προς την Εθνική Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε ο Καθηγητής Δικανικής Ψυχιατρικής κ. Γιώργος Αλεβιζόπουλος, συμμετέχοντας στις συνεδριάσεις δύο Ειδικών Μόνιμων Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων. Στο επίκεντρο των τοποθετήσεών του βρέθηκαν η εναρμόνιση του σωφρονιστικού πλαισίου με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατόπιν της ένταξης του Ε.Κε.Ψ.Υ.Κ. στο ΕΣΥ, καθώς και ο ρόλος της ψηφιακής καινοτομίας […]

Διεθνής Ακαδημαϊκή Συνάντηση Εργασίας Ευρωπαϊκών και Ασιατικών Πανεπιστημίων στην Αθήνα με θέμα «Η Μετάβαση της Υγειονομικής Εκπαίδευσης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή: Προκλήσεις και Ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης  για τις σύγχρονες ανάγκες του γηράσκοντος πληθυσμού»

Διεθνής Ακαδημαϊκή Συνάντηση Εργασίας Ευρωπαϊκών και Ασιατικών Πανεπιστημίων στην Αθήνα με θέμα «Η Μετάβαση της Υγειονομικής Εκπαίδευσης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή: Προκλήσεις και Ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για τις σύγχρονες ανάγκες του γηράσκοντος πληθυσμού»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, διεθνής ακαδημαϊκή συνάντηση εργασίας, με τη συμμετοχή επτά πανεπιστημίων από την Ευρώπη και την Ασία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LEAN  (Erasmus+, Agreement number 101179632) υπό τον συντονισμό του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή. Το έργο […]

The Story Behind the Discovery of the Structure of Platelet‑Activating Factor: A Potent Lipid Inflammatory Mediator

The Story Behind the Discovery of the Structure of Platelet‑Activating Factor: A Potent Lipid Inflammatory Mediator

The Story Behind the Discovery of the Structure of Platelet-activating Factor: A Potent Lipid Inflammatory Mediator C. A. Demopoulos Στο τεύχος (16, No2, 2025) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Journal of Atherosclerosis Prevention and Treatment (επίσημου υπό νέα διεθνή μορφή περιοδικού της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης), το οποίο εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Medknow Publications – μέλος […]

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για σπουδές στο Τμήμα Ιατρικής ΕΚΠΑ – Παράρτημα Κύπρου

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για σπουδές στο Τμήμα Ιατρικής ΕΚΠΑ – Παράρτημα Κύπρου

Η Ιατρική Σχολή, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) – Παράρτημα Κύπρου (Λευκωσία), σας προσκαλεί όπως εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για σπουδές το 2026 στο ελληνόφωνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Ιατρικής Σχολής, διάρκειας δώδεκα (12) εξαμήνων, το οποίο οδηγεί στην απονομή τίτλου σπουδών (ΠΤΥΧΙΟ), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, υποβάλλοντας τη συνημμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος […]

«Η ιστορία του Αθήνησι Καποδιστριακού». Άρθρο του καθηγητή Β. Καραμανωλάκη και της Χ. Μπάρκουλα, μέλους ΕΔΙΠ

«Η ιστορία του Αθήνησι Καποδιστριακού». Άρθρο του καθηγητή Β. Καραμανωλάκη και της Χ. Μπάρκουλα, μέλους ΕΔΙΠ

Τα σχέδια για την ίδρυση πανεπιστημίου καταγράφονται από πολύ νωρίς στα κείμενα των επαναστατών του 1821. Το πανεπιστήμιο συμβόλιζε τον εξευρωπαϊσμό της χώρας και θεωρήθηκε απαραίτητη προϋπόθεση για την πνευματική ανάπτυξη του επαναστατημένου ελληνικού έθνους. Ο Ιωάννης Καποδίστριας δεν έθεσε στις άμεσες προτεραιότητες την ίδρυσή του, αλλά τα πράγματα άλλαξαν με την έλευση της βαυαρικής […]

Ιδρυτική συνάντηση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης (Ε.Ι.ΓΝΩ.Ν.)

Ιδρυτική συνάντηση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης (Ε.Ι.ΓΝΩ.Ν.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2026, η ιδρυτική συνάντηση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης (Ε.Ι.ΓΝΩ.Ν.), στο πλαίσιο της διεύρυνσης των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Ε.Ι.ΓΝΩ.Ν. ιδρύθηκε με το ΦΕΚ Β’ 5338/07.10.2025 και διευθύνεται από τον Καθηγητή Γνωστικής Ψυχολογίας και Κυβερνοψυχολογίας, Πέτρο Ρούσσο. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στους […]

Ο ρόλος των παγετώνων και οι θησαυροί της Γροιλανδίας

Ο ρόλος των παγετώνων και οι θησαυροί της Γροιλανδίας

*Γράφει η Παναγιώτα Μακρή, Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Εφημερίδα «Πανεπιστήμιο Αθηνών», Φύλλο 6, κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» 01 Φεβρουαρίου 2026. Φανταστείτε έναν τεράστιο όγκο πάγου που κινείται αργά και διαμορφώνει βουνά και κοιλάδες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι παγετώνες δεν είναι απλώς παγωμένα τοπία – είναι ενεργά […]

Ο αλγόριθμος του Θεού;

Ο αλγόριθμος του Θεού;

*Γράφει ο Γεώργιος Ι. Ανδρουτσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εφημερίδα «Πανεπιστήμιο Αθηνών», Φύλλο 6, κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» 01 Φεβρουαρίου 2026. Δεκέμβριος 2024. Στην Ιησουίτικη εκκλησία του Αγίου Πέτρου, στη Λουκέρνη της Ελβετίας, οι πιστοί εξαγορεύονται τα αμαρτήματά τους όχι στο πετραχήλι του εξομολόγου κληρικού, αλλά στον… «AI Jesus», ένα ψηφιακό […]

Μνήμη Ομότιμης Καθηγήτριας, Ακαδημαϊκού και πρώην Προέδρου της Βουλής Άννας Ψαρούδα Μπενάκη

Μνήμη Ομότιμης Καθηγήτριας, Ακαδημαϊκού και πρώην Προέδρου της Βουλής Άννας Ψαρούδα Μπενάκη

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποχαιρετά με βαθιά θλίψη την Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Πρόεδρο της Βουλής, και πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, μια εξέχουσα μορφή της Νομικής Επιστήμης, της πολιτικής ζωής και του δημόσιου βίου της χώρας. Η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, κόρη του Ναυάρχου […]

Συνεργασία του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ–ΕΚΠΑ) με το Ίδρυμα Fulbright – Φιλοξενία και επιστημονική υποστήριξη ερευνητικού έργου για την επιστήμη των πολιτών και την υπαίθρια μάθηση

Συνεργασία του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ–ΕΚΠΑ) με το Ίδρυμα Fulbright – Φιλοξενία και επιστημονική υποστήριξη ερευνητικού έργου για την επιστήμη των πολιτών και την υπαίθρια μάθηση

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φιλοξενεί και υποστηρίζει επιστημονικά το ερευνητικό project της κυρίας Alison Wood, καθηγήτριας θετικών επιστημών στο Duluth (Minnesota) και διακεκριμένης υποτρόφου του Ιδρύματος Fulbright στην εκπαιδευτική έρευνα. Το έργο της κυρίας Wood, που θα υλοποιηθεί υπό την επιστημονική επίβλεψη της Διευθύντριας του ΕργΠΕ, Καθηγήτριας Μαρίας Δασκολιά, […]

Ιδρυτική συνάντηση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης (Ε.Ι.ΓΝΩ.Ν.)

Ιδρυτική συνάντηση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης (Ε.Ι.ΓΝΩ.Ν.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2026, η ιδρυτική συνάντηση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης (Ε.Ι.ΓΝΩ.Ν.), στο πλαίσιο της διεύρυνσης των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Ε.Ι.ΓΝΩ.Ν. ιδρύθηκε με το ΦΕΚ Β’ 5338/07.10.2025 και διευθύνεται από τον Καθηγητή Γνωστικής Ψυχολογίας και Κυβερνοψυχολογίας, Πέτρο Ρούσσο. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στους […]

Ο ρόλος των παγετώνων και οι θησαυροί της Γροιλανδίας

Ο ρόλος των παγετώνων και οι θησαυροί της Γροιλανδίας

*Γράφει η Παναγιώτα Μακρή, Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Εφημερίδα «Πανεπιστήμιο Αθηνών», Φύλλο 6, κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» 01 Φεβρουαρίου 2026. Φανταστείτε έναν τεράστιο όγκο πάγου που κινείται αργά και διαμορφώνει βουνά και κοιλάδες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι παγετώνες δεν είναι απλώς παγωμένα τοπία – είναι ενεργά […]

Ο αλγόριθμος του Θεού;

Ο αλγόριθμος του Θεού;

*Γράφει ο Γεώργιος Ι. Ανδρουτσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εφημερίδα «Πανεπιστήμιο Αθηνών», Φύλλο 6, κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» 01 Φεβρουαρίου 2026. Δεκέμβριος 2024. Στην Ιησουίτικη εκκλησία του Αγίου Πέτρου, στη Λουκέρνη της Ελβετίας, οι πιστοί εξαγορεύονται τα αμαρτήματά τους όχι στο πετραχήλι του εξομολόγου κληρικού, αλλά στον… «AI Jesus», ένα ψηφιακό […]

Μνήμη Ομότιμης Καθηγήτριας, Ακαδημαϊκού και πρώην Προέδρου της Βουλής Άννας Ψαρούδα Μπενάκη

Μνήμη Ομότιμης Καθηγήτριας, Ακαδημαϊκού και πρώην Προέδρου της Βουλής Άννας Ψαρούδα Μπενάκη

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποχαιρετά με βαθιά θλίψη την Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Πρόεδρο της Βουλής, και πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, μια εξέχουσα μορφή της Νομικής Επιστήμης, της πολιτικής ζωής και του δημόσιου βίου της χώρας. Η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, κόρη του Ναυάρχου […]

Συνεργασία του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ–ΕΚΠΑ) με το Ίδρυμα Fulbright – Φιλοξενία και επιστημονική υποστήριξη ερευνητικού έργου για την επιστήμη των πολιτών και την υπαίθρια μάθηση

Συνεργασία του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ–ΕΚΠΑ) με το Ίδρυμα Fulbright – Φιλοξενία και επιστημονική υποστήριξη ερευνητικού έργου για την επιστήμη των πολιτών και την υπαίθρια μάθηση

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φιλοξενεί και υποστηρίζει επιστημονικά το ερευνητικό project της κυρίας Alison Wood, καθηγήτριας θετικών επιστημών στο Duluth (Minnesota) και διακεκριμένης υποτρόφου του Ιδρύματος Fulbright στην εκπαιδευτική έρευνα. Το έργο της κυρίας Wood, που θα υλοποιηθεί υπό την επιστημονική επίβλεψη της Διευθύντριας του ΕργΠΕ, Καθηγήτριας Μαρίας Δασκολιά, […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο