Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
εικόνα Viber 2022 11 14 10 07 20 931

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο CIVIS συγκαταλέγεται μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που συνεχίζουν με επιτυχία τη λειτουργία τους και έλαβαν νέα χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τέσσερα ακόμη χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα (8-10 Νοεμβρίου)  οι εργασίες της εναρκτήριας συνάντησης για τη δεύτερη φάση λειτουργίας του CIVIS (Kick-off Meeting) στην πόλη Aix-en-Provence της Γαλλίας. Την ευθύνη της οργάνωσης των εργασιών είχε το  Πανεπιστήμιο Aix-Marseille και συμμετείχαν σε αυτές Πρυτάνεις και/ή Αντιπρυτάνεις και εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων-μελών στα διάφορα όργανα και τις ομάδες εργασίας του CIVIS. Επικεφαλής της αποστολής του ΕΚΠΑ ήταν ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και Επιστημονικός Υπεύθυνος του CIVIS στο ΕΚΠΑ (Head of the project for NKUA), Καθηγητής κ. Δημήτρης Καραδήμας. Στην αποστολή συμμετείχαν η κα Ειρήνη Αποστόλου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας), ως υπεύθυνη του πακέτου εργασίας για την εκπαίδευση (WP9 leader), η κα Αικατερίνη Σταυριανέα (Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του ΕΚΠΑ), ως συνυπεύθυνη του πακέτου εργασίας για την επικοινωνία (WP13 co-leader), η κα Θεοδώρα Αντωνοπούλου (Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας), ως συμπροεδρεύουσα (co-chair και τρέχουσα chair 1) του Hub 2 “Κοινωνία, Πολιτισμός, Κληρονομιά”, η κα Αθηνά Δημοπούλου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής), ως υπεύθυνη του πακέτου εργασίας για την κινητικότητα (WP6 leader) κατά την πρώτη τριετή φάση λειτουργίας του CIVIS και ο διοικητικός συντονιστής (Institutional coordinator) του CIVIS για το ΕΚΠΑ κ. Ηλίας Αντωνίου.

IMG f9ce5ba7c8da08c916a135f872e6c171 V
H κα Ειρήνη Αποστόλου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας), ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και Επιστημονικός Υπεύθυνος του CIVIS στο ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Δημήτρης Καραδήμας και η κα Θεοδώρα Αντωνοπούλου (Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας)
IMG 20221109 130956
Η κα Αικατερίνη Σταυριανέα (Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του ΕΚΠΑ)

Στις 9-11-22 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του CIVIS (Steering Committee), ενώ στις 10-11-22 πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των Πρυτάνεων (Board of Rectors) των 11 Πανεπιστημίων του CIVIS. Παράλληλα και τις τρείς ημέρες (8, 9 και 10 Νοεμβρίου) έγιναν πολλές συναντήσεις ομάδων εργασίας, συζητήσεις για επιμέρους οργανωτικά θέματα, παρουσιάσεις σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία των νέων μονάδων του CIVIS 2 και συναντήσεις με τους στρατηγικούς εταίρους της συμμαχίας, τα Πανεπιστήμια, δηλαδή, από έξι χώρες της Αφρικής: Makerere University, Eduardo Mondlane University, Université Hassan II de Casablanca, University of Sfax, Université Cheikh Anta Diop de Dakar, University of the Witwatersrand, Johannesburg.

IMG 20221109 122719
Η κα Θεοδώρα Αντωνοπούλου (Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας)

Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων (BoR) το ΕΚΠΑ εκπροσώπησε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας κ. Δ. Καραδήμας και συμμετείχαν, επίσης, η κ. Ειρήνη Αποστόλου, ως υπεύθυνη του πακέτου εργασίας για την εκπαίδευση (WP 9 leader) και ο κ. Ηλίας Αντωνίου. Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκε η αξιολόγηση που έκανε η ΕΕ στην αίτηση του CIVIS και η οποία ανέδειξε τα ισχυρά σημεία της συμμαχίας, ενώ προχώρησε και σε κάποιες προτάσεις βελτίωσης της λειτουργίας της. Τα πανεπιστήμια-μέλη παρουσίασαν, επίσης, τις προτεραιότητες που έκαστο έχει θέσει ή προτίθεται να θέσει για την επόμενη περίοδο (για το ΕΚΠΑ ασφαλώς αποτελεί βασική προτεραιότητα η προώθηση των κοινών μεταπτυχιακών και προπτυχιακών προγραμμάτων, δεδομένου ότι έχει αναλάβει το αντίστοιχο πακέτο εργασίας). Συζητήθηκε, ακόμη, η πορεία του RISCIVIS και η μελλοντική ένταξή του στο CIVIS2, ενώ έγινε ενημέρωση για τις δράσεις που η Συμμαχία ανέλαβε για τη στήριξη φοιτητών και ακαδημαϊκών από την Ουκρανία και αποφασίστηκε η συνέχισή τους. Επίσης, παρουσιάστηκε η πρόταση ορισμένων πανεπιστημίων του CIVIS, στην οποία συμμετέχει και το ΕΚΠΑ, για τη διερεύνηση δυνατοτήτων, κριτηρίων και προβλημάτων εν όψει της πορείας προς το ευρωπαϊκό πτυχίο (πρόκειται για την πρόσκληση της ΕΕ με τον τίτλο European Degree Label Application). Τέλος, αναθερμάνθηκε η συζήτηση για τη νομική υπόσταση του CIVIS, αλλά χωρίς τη λήψη κάποιας συγκεκριμένης απόφασης. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του BoR ακολούθησε κοινή σύσκεψη των μελών του BoR και των εκπροσώπων των συνεργαζομένων Αφρικανικών Πανεπιστημίων, στην οποία επαναβεβαιώθηκε η σταθερή απόφαση και επιθυμία όλων των πλευρών να στηρίξουν αυτή τη συνεργασία σε επίπεδο εκπαιδευτικό και ερευνητικό προς όφελος όλων των συμμετεχόντων. Με τον τρόπο αυτό, έκλεισε σε ατμόσφαιρα αισιοδοξίας και με τόνο πανηγυρικό η εναρκτήρια συνάντηση της δεύτερης περιόδου του CIVIS.

 

1668072254088 1
Ο Υπεύθυνος του Διοικητικού Συντονισμού για το ΕΚΠΑ κ. Ηλίας Αντωνίου
CIVIS2 KOM Aix 09Nov2022 02

CIVIS2 KOM Aix 10Nov2022 01

CIVIS2 KOM Aix 09Nov2022 13

Photo credits: Francois Heinderycks

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN