Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εργαστήριο αρχαίας ελληνικής και λατινικής μετρικής: φωνητική και χορευτική ερμηνεία από τον Philippe Brunet (Aula Φιλοσοφικής Σχολής, 28 Μαΐου 2025)

Την Τετάρτη, 28 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε με ευρεία και ενθουσιώδη ανταπόκριση, στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής, το πρωτότυπο και βιωματικό Εργαστήριο αρχαίας ελληνικής και λατινικής μετρικής, που διοργάνωσαν η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας ελληνικής Φιλολογίας, κ. Ευγενία Μακρυγιάννη και η Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας, κ. Σοφία Γεωργακοπούλου. Το εργαστήριο προσφέρθηκε από τον Γάλλο Καθηγητή Αρχαίας ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Ρουέν, κ. Philippe Brunet, σε συνεργασία με τον Δρα Nicolas Lakshmanan, μετά από πρόσκληση του ΠΜΣ «Κλασική Φιλολογία – Δέξιππος» του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και ήταν ανοιχτό σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την προσωδιακή επιτέλεση της κλασικής ποίησης (ελληνικής και ρωμαϊκής). Την ταυτόχρονη μετάφραση ανέλαβαν η κ. Αθηνά Μπάζου και η κ. Νεφέλη Παπακωνσταντίνου, επίκουρες Καθηγήτριες του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας. Ο Καθηγητής Philippe Brunet ίδρυσε, το 1995, την ερευνητική ομάδα της Σορβόννης «Démodocos» (https://www.demodocos.fr/), η οποία εδώ και τριάντα χρόνια μελετά συστηματικά την αρχαία ελληνική και λατινική μετρική και επιχειρεί τη φωνητική και κινητική απόδοσή της, σε συνεργασία με μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες. Είναι επίσης διευθυντής του Φεστιβάλ αρχαίου δράματος «Dionysies», το οποίο εγκαινίασε ο ίδιος το 2006 στη Σορβόννη (https://dionysies.sorbonne-universite.fr/).

5. Brunet και φοιτητες Εργαστηριο

Στο Εργαστήριο συμμετείχαν ενεργά και εξασκήθηκαν στη φωνητική και χορευτική απόδοση αρχαίων ποιητικών χωρίων προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και διδάκτορες Κλασικής Φιλολογίας, ενώ εμψύχωσαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ο κ. Στέλιος Ψαρουδάκης (Αναπλ. Καθηγητής της Αρχαίας ελληνικής Μουσικής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών), η κ. Αναστασία Γεωργάκη (Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών), ο François Renaud (Université de Moncton), η Αγγελική Ρούμπου (Ερευνήτρια στην Ακαδημία Αθηνών), μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας, οι κκ. Ρουμπίνη Δημοπούλου, Κατερίνα Καρβούνη, Γραμματική Κάρλα, Ευθυμία Καφρίτσα, Αντωνία Σαρρή. Στην Aula διδάχθηκαν έμμετρα και αποδόθηκαν με αντίστοιχα βήματα δακτυλικοί εξάμετροι από την Ιλιάδα του Ομήρου, το carmen 64 του Κατούλλου, την Αινειάδα του Βιργιλίου, σαπφικές στροφές, δόχμιοι και ανάπαιστοι από τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου, ίαμβοι από τον Σοφοκλή και τον Ευριπίδη. Κορωνίδα της διδασκαλίας της προσωδίας με συνοδευτικές κινήσεις αποτέλεσε ο κομμός του Κρέοντα στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, τον οποίο επιτέλεσε ο Καθηγητής Brunet από το πρωτότυπο. Από αυτό το Εργαστήριο έγινε κατανοητό ότι η μελέτη της αρχαίας μετρικής δεν αποτελεί απλώς ένα πεδίο ατομικής και «σιωπηλής» έρευνας ή φιλολογικής άσκησης, αλλά μπορεί να συνδυάζεται με την απαιτητική προσπάθεια της φωνητικής και χορευτικής απόδοσής της, ώστε να αναδεικνύεται έμπρακτα ο συναρπαστικός και πολυδιάστατος χαρακτήρας των αρχαίων ποιητικών φωνών, αλλά και να προσφέρεται η δυνατότητα για ερμηνευτική εμβάθυνση των ίδιων των κειμένων.

4. Brunet και φοιτητες

Το Εργαστήριο αφιερώθηκε στη μνήμη του αρχαιοελληνιστή Καθηγητή Stephen Daitz (University of New York), ιδρυτή της Society of the Oral Reading of Greek and Latin Literature (https://rhapsodoi.org/), ο οποίος είχε διδάξει την προσωδιακή απαγγελία της κλασικής λογοτεχνίας στην École Normale Supérieure στο Παρίσι, όπου είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν μαθήματά του ο Philippe Brunet, η Σοφία Γεωργακοπούλου και η Ομότιμη Καθηγήτρια, κ. Ελένη Καραμαλέγκου, η οποία τίμησε με την παρουσία της αυτή την επιστημονική πρωτοβουλία. Ήταν εξάλλου μια ευτυχής συγκυρία αυτή η εν Αθήναις συνεργασία και ο εορτασμός της πλούσιας 30χρονης διαδρομής της ομάδας «Démodocos» με κινητήρια δύναμη τον Philippe Brunet. Του οφείλονται θερμές ευχαριστίες για τη γενναιόδωρη προσφορά αυτού του Εργαστηρίου, που προσείλκυσε και ενέπνευσε πολλούς φιλολόγους της νέας γενιάς. Ευκταία από όλους η ανανέωση της υποδοχής αυτής της προσπάθειας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ στο άμεσο μέλλον.

 

2. Aula, Atelier de metrique

 

5. Brunet και φοιτητες Εργαστηριο

3. Aula, Brunet, λύρα, Sappho

1. Aula Εργαστηριο Brunet

7. Aula, 28.5.2025 Εργαστηριο ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΤΡΙΚΗΣ, ομαδική

6. Aula χειροκρότημα, τέλος Workshop

desrgaerg

 

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN