Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πορίσματα Διαδικτυακού Σεμιναρίου:‘Περιβαλλοντική Διαχείριση στον Λιμένα του Πειραιά’

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων Διαχείρισης και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε Πρακτικό Διαδικτυακό Σεμινάριο, την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, με θέμα: ‘Περιβαλλοντική Διαχείριση στον Λιμένα του Πειραιά’, υπό την οργάνωση της κ. Κατερίνας Καρδιτσά, Επίκουρης Καθηγήτριας Ωκεανογραφίας & Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης. Προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η κα Χρυσάνθη Κοντογιώργη, Χημικός Μηχανικός (MSc, ΕΜΠ), Υπεύθυνη του Τμήματος Προστασίας του Περιβάλλοντος του Λιμένα του Πειραιά. Το Σεμινάριο παρακολούθησε μεγάλος αριθμός  φοιτητών και επισκεπτών, με ενεργή συμμετοχή, αλληλεπίδραση και ανοιχτή συζήτηση.

Η προσκεκλημένη ομιλήτρια ανέπτυξε τους ακόλουθους άξονες:

– Θέματα προτεραιότητας περιβαλλοντικής διαχείρισης στους Ευρωπαϊκούς λιμένες

– Εφαρμογή της περιβαλλοντικής διαχείρισης στον Λιμένα του Πειραιά

– Κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα που συνδέονται με τις λιμενικές δραστηριότητες

– Πρόγραμμα παρακολούθησης ποιότητας περιβάλλοντος: ατμοσφαιρικό περιβάλλον, ποιότητα θαλασσίων υδάτων και ακουστικό περιβάλλον.

– Διαχείριση εκτάκτων περιστατικών θαλασσίων και χερσαίων ρυπάνσεων: ετοιμότητα και αντιμετώπιση

– Περιβαλλοντικοί δείκτες

– Ενεργειακή διαχείριση

– Νέες πολιτικές της ΕΕ προς την μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος όλων των δραστηριοτήτων: νέες προκλήσεις για τη λιμενική βιομηχανία.

Τα βασικά πορίσματα του Σεμιναρίου συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Η εφαρμογή πολιτικών διαχείρισης και ανάπτυξης φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών αποτελεί βασικό στόχο για τον Λιμένα του Πειραιά.
  • Στον Λιμένα του Πειραιά εφαρμόζονται πιστοποιημένες πολιτικές διαχείρισης περιβάλλοντος και σύστημα παρακολούθησης των σημαντικών περιβαλλοντικών παραμέτρων που σχετίζονται με τις λιμενικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα.
  • Η εφαρμογή του Προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης περιλαμβάνει:

1. την παρακολούθηση της ποιότητας του θαλασσίου ύδατος με ανάλυση μικροβιολογικών, φυσικών και χημικών παραμέτρων 2 φορές ετησίως σε 20 σημεία μετρήσεων

2. παρακολούθηση της ποιότητας του ακουστικού περιβάλλοντος με μετρήσεις θορύβου 2 φορές ετησίως με 24ωρες μετρήσεις και μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου, λήψη διορθωτικών μέτρων, τοποθέτηση ηχοπετασμάτων και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

3. παρακολούθηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος μέσω δικτύου σταθμών παρακολούθησης σε 24ωρη βάση των ατμοσφαιρικών ρύπων (NOx, SO2, CO, βαρέα μέταλλα, PAHs, PM10, υδρογονάνθρακες BTEX)

4. παρακολούθηση μετεωρολογικών παραμέτρων.

  • Το σύστημα παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων εξασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων, στο πλαίσιο της Οδηγίας για τις Ευκολίες Υποδοχής στους λιμένες.
  • Στον Λιμένα εφαρμόζεται σχέδιο αντιμετώπισης της ρύπανσης στον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο, μέσω καθημερινών ελέγχων με πλοιάριο σε όλο τον θαλάσσιο χώρο και συλλέγοντας τα επιπλέον απόβλητα, τα οποία διαχειρίζονται με ορθά περιβαλλοντικό τρόπο.
  • Προτεραιότητα για τον Λιμένα αποτελεί η ενεργειακή διαχείριση, με βασικό στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ως προς τον σχεδιασμό νέων υποδομών και δραστηριοτήτων, ενώ λειτουργεί ήδη φωτοβολταϊκός σταθμός εντός της λιμενικής περιοχής (ονομαστικής ισχύος 430kWp) με σύνδεση στο εθνικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ο Λιμένας του Πειραιά προετοιμάζεται για το μέλλον και τους νέους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς προς την ενίσχυση της χρήσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας και καυσίμων.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN