Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ε.Κ.Π.Α.: 40 χρόνια Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (1984-2024) – 40 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στην Εκπαίδευση και στην κοινωνία ευρύτερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (1984-2024) του Ε.Κ.Π.Α. την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ε.Κ.Π.Α. «Κωστής Παλαμάς». Πρόκειται για μία σημαντική πορεία 40 ετών αδιάλειπτης προσφοράς στην Εκπαίδευση και στην κοινωνία ευρύτερα, με εξίσου σημαντική, βεβαίως, προϊστορία.

JIM 2108 1
JIM 1687

Την εκδήλωση προσφώνησαν ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Θωμάς Μπαμπάλης και ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Σκορδούλης.

Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Νικόλαος Θωμαΐδης και εκπρόσωποι φορέων.

JIM 1692 1
JIM 1774
JIM 1815

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., ο Καθηγητής κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Καινούργιος και ο Καθηγητής κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης, οι Αντιπρυτάνεις Καθηγητής κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, Καθηγήτρια κ. Σοφία Παπαϊωάννου, Καθηγητής κ. Αριστείδης Σάμιτας καθώς και Κοσμήτορες και Πρόεδροι Τμημάτων του Ε.Κ.Π.Α.

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ανέφερε:

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στην επετειακή εκδήλωση για τα «Σαράντα χρόνια λειτουργίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών άρχισε να λειτουργεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 1984-1985 με γενικότερη αποστολή:

α) Να καλλιεργεί και να προάγει τις Παιδαγωγικές Επιστήμες με την ακαδημαϊκή και την εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα.

β) Να παρέχει στους πτυχιούχους τα απαραίτητα εφόδια που θα εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

γ) Να συμβάλλει στην εξύψωση του επιπέδου και στην κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της Εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά ζητήματα Παιδαγωγικής.

δ) Να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και επίλυση παιδαγωγικών προβλημάτων εν γένει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η  ρητή διατύπωση των παραπάνω στόχων προσέδωσε στο Τμήμα μια δυναμική μετάβασης από ένα πλαίσιο σπουδών με επαγγελματικό προσανατολισμό διεκπεραιωτικής φύσεως σε ουσιαστικές πανεπιστημιακές σπουδές στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Αγωγής.

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης πρωτοστάτησε και συνεχίζει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα εκπαιδευτικά δρώμενα της ελληνικής εκπαίδευσης τόσο με τη συμμετοχή του σε φορείς και όργανα χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής όσο και με την υλοποίηση σημαντικών εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών και ερευνητικών καινοτομιών και προγραμμάτων.

Tο Τμήμα συνέβαλε στη διαμόρφωση των Πιλοτικών Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων, στη βελτίωση των Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων, στη συγγραφή σχολικών εγχειριδίων, στην πιλοτική εισαγωγή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στα Δημοτικά Σχολεία, στην επιμόρφωση και την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών μέσα από το πρόγραμμα της Εξομοίωσης εκπαιδευτικών από τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες, το Διδασκαλείο του Μαρασλείου και το σύνολο των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει.

Για να μπορέσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης να υλοποιήσει τον σκοπό και τους στόχους του, αφουγκράζεται τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας και του εκπαιδευτικού συστήματος, βρίσκεται σε άμεση επαφή με την εκπαιδευτική κοινότητα και αξιοποιεί κάθε ευκαιρία διαλόγου με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, τις τοπικές κοινότητες, τις επιστημονικές ενώσεις και  τους θεσμικούς φορείς, που βρίσκονται στο περιβάλλον του εκπαιδευτικού συστήματος και συνθέτουν το συγκείμενο λειτουργίας της εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης τη δεδομένη χρονική στιγμή σηματοδοτεί τη δυναμική αναπτυξιακή πορεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής μας κοινότητας φέρνοντας το Πανεπιστήμιό μας σε αντιστοίχιση με όλα τα διεθνή Πανεπιστήμια.

Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για το Τμήμα, με προεξάρχουσα την πλήρη ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών στο κτήριο του Νέου Χημείου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Από το νέο ακαδημαϊκό έτος το Τμήμα και η Σχολή Επιστημών της Αγωγής θα λειτουργεί σε σύγχρονους κατάλληλους χώρους στέγασης και διδασκαλίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των μελών του.

Επίσης, η ίδρυση του Μαρασλείου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενταγμένο στον οργανισμό του Ιδρύματος, θα προσδώσει περαιτέρω δυνατότητες για επιστημονικές, ακαδημαϊκές, ερευνητικές και πολιτιστικές δράσεις, με απώτερο στόχο την ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια του Τμήματος και τη διείσδυσή του στην εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία.

Η εν γένει παρουσία, η δραστηριότητα και η προσφορά του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α. στα 40 χρόνια λειτουργίας του, τίμησε το Πανεπιστήμιό μας και επάξια έχει τύχει μεγάλης αναγνώρισης από την Πολιτεία, την Εκπαιδευτική Κοινότητα και την Κοινωνία.

Μαζί με τα συγχαρητήρια για την μέχρι τώρα υποδειγματική πορεία του Τμήματος, θέλω να εκφράσω τις προσωπικές μου ευχαριστίες προς τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Ε.Κ.Π.Α., Kαθηγητή κ. Θωμά Μπαμπάλη και  τον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, Kαθηγητή κ. Κωνσταντίνο Σκορδούλη για την αποψινή διοργάνωση.

Επίσης εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς όλους τους διατελέσαντες προέδρους του Τμήματος και προς τα όλα τα εν ενεργεία και αφυπηρετήσαντα μέλη Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού για το έργο τους στην επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου μας και εύχομαι να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την άοκνη προσφορά τους στους φοιτητές, στο Πανεπιστήμιο και στην κοινωνία.

Ακολουθούν οι χαιρετισμοί του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Ε.Κ.Π.Α. και του Προέδρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, Καθηγητών κ. Θωμά Μπαμπάλη και κ. Κωνσταντίνου Σκορδούλη, αντίστοιχα.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN