Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. αναγορεύθηκε ο John D. Puskas, Καθηγητής της Καρδιαγγειακής Χειρουργικής του Icahn School of Medicine, Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

JIM 9841

Στην τελετή προσφώνηση απηύθυνε ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος. Το έργο και η προσωπικότητα του τιμωμένου παρουσιάστηκαν από τoν Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριο Αγγουρά. Η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή κ. Νικόλαο Αρκαδόπουλο. Η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής έγινε από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή. Ακολούθησε ομιλία του τιμώμενου Καθηγητή κ. John D. Puskas, με τίτλο: “The evolution of cardiac surgery in the 21st century”.

JIM 9485 αντίγραφο
JIM 9612
JIM 9515
JIM 9648
JIM 9710
JIM 9687

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ανέφερε:

«Πιστοί στην παράδοση του Ιδρύματός μας να αποδίδουμε τιμές σε προσωπικότητες που έχουν προσφέρει πολλαπλώς στην Επιστήμη και στην κοινωνία, έχουμε σήμερα την ιδιαίτερη χαρά της απόδοσης της ύψιστης τιμής, της ανακήρυξης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Καθηγητή Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής του  Emory University της Ατλάντα John Puskas, ενός διεθνώς αναγνωρισμένου καρδιοχειρουργού με σημαντικότατο κλινικό και ακαδημαϊκό έργο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο καθηγητής Puskas, ανήκει στις διακεκριμένες προσωπικότητες της Ιατρικής Επιστήμης που την επηρέασαν όσο λίγοι στο αντικείμενο της καρδιοχειρουργικής.

Ο καθηγητής J. Puskas είναι ευρύτατα γνωστός για την προώθηση του πεδίου της στεφανιαίας χειρουργικής, ασχολούμενος ιδιαιτέρως με την ολική αρτηριακή επαναιμάτωση και την αορτοστεφανιαία παράκαμψη σε πάλλουσα καρδιά. Είναι συνεκδότης του πρώτου συγγράμματος  αφιερωμένου αποκλειστικά στη χειρουργική των στεφανιαίων αρτηριών. Επιπλέον, είναι ο πρώτος που πραγματοποίησε ολικά θωρακοσκοπική αμφοτερόπλευρη χειρουργική κατάλυση προς απομόνωση των πνευμονικών φλεβών για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής.

Η συνεισφορά του στην έρευνα είναι εντυπωσιακή. Ο τιμώμενος υπήρξε ο κύριος ερευνητής σε σημαντικότατα ερευνητικά προγράμματα και έχει 15 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Έχει συγγράψει άνω των 360 δημοσιεύσεων με 18.481 αναφορές καθώς και 18 κεφάλαια σε έγκριτα καρδιοχειρουργικά συγγράμματα.

Ο καθηγητής Puskas έχει διατελέσει Πρόεδρος της International Society for Minimally Invasive Cardiothoracic Surgery και έχει αναλάβει σημαντικούς ρόλους σε πολλές αμερικανικές και διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις καρδιοθωρακικής  χειρουργικής. Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος της International Society for Coronary Artery Surgery και του International Coronary Congress.

Είναι εξάλλου αναγνωρισμένος για τη συντακτική του εργασία σε κορυφαία ιατρικά περιοδικά, έχει παρουσιάσει περισσότερες από 350 διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Η συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Καρδιαγγειακής Χειρουργικής του Mount Sinai, το οποίο διεύθυνε μέχρι πρόσφατα ο καθηγητής Puskas, και της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε μακροχρόνια και πολύτιμη. Η σχέση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από τη νέα του θέση ως Καθηγητή Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής στο Emory University και Διευθυντή της Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής στο Emory University Hospital της Ατλάντα προσφέροντας μεγάλα οφέλη για το επιστημονικό προσωπικό και τους φοιτητές μας.

Καθηγητά Puskas,

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ευτυχής που σας υποδέχεται και σας καλωσορίζει στους κόλπους της.

Σας ευχαριστούμε για όσα έχετε προσφέρει και προσφέρετε στην Επιστήμη της Ιατρικής για τα οποία και σας τιμά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σας απευθύνουμε θερμές ευχές για τη συνέχιση του έργου σας, ενός έργου που γνωρίζουμε ότι τυγχάνει διεθνούς απήχησης και καταξίωσης.

Καλώς ήλθατε στην «οικογένεια» του ΕΚΠΑ!

Θερμά συγχαρητήρια

Professor Puskas,

On behalf of the Rectory Authorities of the National and Kapodistrian University of Athens, I would like to express my sincere congratulations on the award of the title of Honorary Doctorate of the School of Medicine in a way that truly honors your extraordinary achievements.

It is a great honor for the academic community of the National and Kapodistrian University of Athens to welcome you to our institution.

We are proud to acknowledge your contribution to science, and deeply grateful to be inspired by your work. We wish you all the best in the progress of your scientific work and your future endeavors.                  

Congratulations!»

JIM 9391

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την τελετή ακολούθως:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN