Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τελετή επίδοσης Τιμητικού Τόμου στην Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Όλγα Κατσιαρδή-Hering

Την Τρίτη 31 Μαΐου 2022 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε η τελετή επίδοσης Τιμητικού Τόμου στην ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Όλγα Κατσιαρδή-Hering.

Η τελετή μεταδόθηκε παράλληλα και διαδικτυακά:

Η προσφώνηση πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο.

JIM 2416

Ο Πρύτανης στην προσφώνησή του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω, απόψε, την έκδοση του τιμητικού τόμου αφιερωμένου στην ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου μας Όλγα Κατσιαρδή- Χέρινγκ.

[…]

Αγαπητή κυρία Κατσιαρδή,

Τυχεροί, όσοι και όσες, όπως εσείς, απολαμβάνουν την αγάπη και την εκτίμηση των ομοτέχνων τους, ως επιστέγασμα μιας μακράς προσωπικής και επιστημονικής πορείας. Και τυχερό το Πανεπιστήμιό μας για τις υπηρεσίες που του προσφέρατε και του προσφέρετε μέσα από το έργο σας και τη συνολική σας δράση. Εύχομαι υγεία και δημιουργικότητα, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, περιβεβλημένη πάντα από την εκτίμηση και την αγάπη όλων μας.”

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καθηγητής Δημήτρης Παυλόπουλος καθώς και η Διευθύντρια του Τομέα Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καθηγήτρια Κατερίνα Νικολάου.

Η παρουσίαση του έργου της ομότιμης καθηγήτριας Όλγας Κατσιαρδή-Hering και του Τιμητικού Τόμου πραγματοποιήθηκαν από τους κάτωθι:

  1. την ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Αναστασία Παπαδία-Λάλα
  2. τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Κωνσταντίνο Μπουραζέλη
  3. την καθηγήτρια του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Μαρία A. Στασινοπούλου
  4. τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Παρασκευά Κονόρτα
  5. τον λέκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δημήτριο M. Κοντογεώργη
  6. την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Κατερίνα Κωνσταντινίδου
  7. τον ερευνητή Γ΄ (εντεταλμένο) του Κέντρου Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Ίκαρο Μαντούβαλο
  8. την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Βάσω Σειρηνίδου
  9. την καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Μαρία Ευθυμίου.

Στην παρουσίαση του έργου της ομότιμης καθηγήτριας Όλγας Κατσιαρδή-Hering, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Παρασκευάς Κονόρτας ανέφερε τα εξής:

“Από πολύ νωρίς η Όλγα Κατσιαρδή-Hering αντιλήφθηκε την σημασία που είχε η Οθωμανική Ιστορία για την κατανόηση και την μελέτη της ιστορίας του ελληνισμού κατά την οθωμανική περίοδο.

Από αυτό το αμείωτο ενδιαφέρον της για την στενή σχέση ανάμεσα στα δύο γνωστικά αντικείμενα θα σταχολογήσω κάποια ενδεικτικά παραδείγματα

Η Όλγα ήταν από τα πρωτοστατήσαντα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ που στήριξαν την προκήρυξη μιας θέσης μέλους ΔΕΠ στο γνωστικό αντικείμενο της Οθωμανικής Ιστορίας. Χάρη στην πρωτοβουλία αυτή το Τμήμα -αλλά και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών- απέκτησε για πρώτη φορά από την ίδρυσή του μέλος ΔΕΠ που θεράπευε ερευνητικά και διδακτικά το παραπάνω αντικείμενο. Η Όλγα δεν έμεινε εκεί. Αγκάλιασε το αντικείμενο, καλώντας συχνά τον νεοεκλεγέντα συνάδελφιο να διδάξει στα προπτυχιακά της μαθήματα, αλλά και στα μεταπτυχιακά της σεμινάρια.

Η πεποίθηση για την στενή σχέση Οθωμανικής και Νεοελληνικής Ιστορίας οδήγησε την Όλγα να πάρει την πρωτοβουλία να  εξετασθεί το ζήτημα και σε πανελλαδικό επίπεδο. Το 2016, οργάνωσε μαζί με την Βάσω Σειρινίδου -μάλιστα επιμελήθηκαν την δημοσίευση των παρεμβάσεων σε ηλεκτρονικό βιβλίο- επιστημονική συνάντηση στο ΕΚΠΑ με θέμα «Νεοελληνική Ιστορία και Οθωμανικές Σπουδές: μια απόπειρα χαρτογράφησης», η οποία διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία. Στην συνάντηση αυτή κατέθεσαν τις απόψεις τους όλοι σχεδόν οι Έλληνες οθωμανολόγοι από διάφορα Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και πολλοί νεοελληνιστές ιστορικοί.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί η επιμονή της Όλγας να συμπεριληφθεί μεγάλος αριθμός οθωμανολόγων και βαλκανιολόγων συναδέλφων στους ομιλητές του συνεδρίου με θέμα «Έλλην, Ρωμιός Γραικός: συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες» που συνδιοργάνωσε μαζί με άλλα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, όντας πεπεισμένη ότι οι οθωμανικές σπουδές μπορούσαν να εισφέρουν καθοριστικά στην θεματική του συνεδρίου.

Αυτά τα λίγα παραδείγματα καταδεικνύουν ευρύτητα πνεύματος και ακάματες προσπάθειες, ιδιότητες που χαρακτηρίζουν την ακαδημαϊκή πορεία της συναδέλφου μας που τιμάται σήμερα.

Καταλήγοντας θα προσθέσω ακόμη τούτο: στο πρόσωπο της Όλγας είδα να συγλίνουν πάντα τρεις αρετές που στις μέρες μας είναι σπάνιο να τις βρει κανείς μαζί και που πρέπει κατά την γνώμη μου να χαρακτηρίζουν κάθε ακαδημαϊκό: ήθος, ευθύτητα και ειλικρίνεια.”

Η επίδοση του Τιμητικού Τόμου έγινε από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο και ακολούθησε η αντιφώνηση της τιμωμένης, ομότιμης καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Όλγας Κατσιαρδή-Hering.

Παρακάτω παρατίθενται οι ομιλίες της εκδήλωσης:

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN