Νέα & Ανακοινώσεις

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 04/04/2022

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 04/04/2022
IMG 1829 inline

Την Δευτέρα 04 Απριλίου 2022 και ώρα 01.30 μ.μ., πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:

– Άννα-Λουΐζα Χριστοπούλου εξέλιξη σε Καθηγήτρια Πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Ψυχολογίας
[annachr@psych.uoa.gr]

Η Άννα-Λουΐζα Χριστοπούλου εξελέγη μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1991 στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και του Αναπληρωτή Καθηγητή το 2008, στο γνωστικό αντικείμενο «Κλινική-Κοινοτική Ψυχολογία».  Είναι διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Κλινικής Ψυχολογίας από το 2009 μέχρι σήμερα.  Ήταν διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής της Φιλοσοφικής Σχολής από το 2013 έως το 2020.  Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές τις σπουδές στην Ψυχολογία στο Brown University και στη συνέχεια τις διδακτορικές σπουδές της στην Κλινική Ψυχολογία στο New York University.  Είναι συγγραφέας πολλαπλών άρθρων και κεφαλαίων βιβλίων που έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και Ελληνικά περιοδικά.  Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Εισαγωγή στην Ψυχοπαθολογία του Ενήλικα», καθώς και του βιβλίου «Ερευνητικές Προσεγγίσεις στην Σύγχρονη Ψυχανάλυση». Είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

– Μαίρη Λεοντσίνη εξέλιξη σε Καθηγήτρια Πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
[mleontsini@ecd.uoa.gr]

– Κώστας Γαγανάκης εξέλιξη σε Καθηγητή Πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
[cgagan@arch.uoa.gr]

Ο Κώστας Γαγανάκης αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1983 και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πρώιμη Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Βρετανία), ολοκληρώνοντας τη διδακτορική του διατριβή το 1988. Απο το 1996 μέχρι και σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πεδία ενδιαφερόντων του, η κοινωνική και πολιτισμική ιστορία της Ευρώπης της Μεταρρύθμισης (16ος-17ος αι.), και ιδιαίτερα η κοινωνική και πολιτισμική ιστορία της Γαλλίας την περίοδο των Θρησκευτικών Πολέμων (1562-1598). Έχει διδάξει σε σεμινάρια και ιστορικά εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Βρετανία) και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Παρίσι Δ΄) και συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε σειρά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Έχει  συγγράψει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Πρόσφατες δημοσιεύσεις, “Historia Sacra, Historia Humana: Calvinist Debates on History”, B. Gordon & C. Trueman (eds). The Oxford Handbook of Calvin and Calvinism, Οξφόρδη, Oxford University Press, 2021, «Από τη Sancerre στο Παρίσι. αφηγήματα πόλεων σε πολιορκία στη διάρκεια των γαλλικών Θρησκευτικών Πολέμων», Μ. Παπαθανασίου, Ν. Γιαντσή, Κ. Ράπτης (επιμ.), Ευρωπαϊκές πόλεις σε κρίση: Από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα, Αθήνα, Ηρόδοτος  2022. «Παλαιός και Νέος Κόσμος: Ο Lancelot Voisin de la Popelinière και η ανάδυση ενός πρώτο-αποικιοκρατικού discours», Ρ. Μπενβενίστε, Γ. Πλακωτός, Ν. Διαλέτη (επιμ.), Η ευρωπαϊκή ιστορία μεταξύ τοπικού και παγκόσμιου: κινητικότητες, συναντήσεις, ιεραρχήσεις, Αθήνα, Θεμέλιο, (υπό έκδοση), 2022.

– Βάσω Σειρηνίδου εξέλιξη σε Aναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
[vseirinid@arch.uoa.gr]

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορία και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές στη νεοελληνική ιστορία στο ίδιο Τμήμα, ενώ με υποτροφία του Oesterreichischer Akademischer Austauschdienst μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Από το 2002 έως το 2004 υπηρέτησε ως βοηθός καθηγήτρια στο Institut für Byzantinistik und Neogräzistik του Παν/μίου της Βιέννης και από 2005 έως το 2007 ως συμβασιούχος λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2007 εκλέχτηκε λέκτορας Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ όπου και υπηρετεί έως σήμερα. Πεδίο ειδίκευσής της είναι η ελληνική  κοινωνία και οικονομία κατά τον 18ο και τις αρχές του 19ου αιώνα. Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την ιστορία της ελληνικής διασποράς στην Κεντρική Ευρώπη, τις ποικίλες, διανοητικές και πολιτισμικές εκφάνσεις του κινήματος του νεοελληνικού Διαφωτισμού, καθώς και με την περιβαλλοντική ιστορία του πρώιμου νεότερου ελληνικού χώρου. Τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ιστορία της ελληνικής Επανάστασης, με έμφαση στη σχέση κοινωνίας και θεσμών. Είναι μέλος διαφόρων διεθνών επιστημονικών εταιρειών στον τομέα της Ιστορίας και για χρόνια έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διοικητικό συμβούλιο της European Society of Environmental History. Έχει συμμετάσχει ως μέλος ερευνητικής ομάδας και ως επιστημονική υπεύθυνη σε εγχώρια και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Επί του παρόντος είναι επιστημονική υπεύθυνη του έργου «Θεσμοί και κοινωνία στην επαναστατημένη Ελλάδα. Οι μαρτυρίες των αστυνομικών και των δικαστικών αρχείων (1822-1827) (ΕΛΙΔΕΚ, Α΄ Προκήρυξη Δράσης: 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση) και συντονίστρια του Κέντρου Μελέτης της Επανάστασης του 1821 του Εργαστηρίου Ιστορικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει δύο μονογραφίες (και μια τρίτη υπό έκδοση), έχει επιμεληθεί τέσσερις συλλογικούς τόμους και έχει συγγράψει πλήθος άρθρων στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά.

– Μαρία Χαλαμπαλάκη εξέλιξη σε Aναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής
[mariahal@pharm.uoa.gr]

Επίκ. Καθηγήτρια, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι συγγραφέας περισσότερων από 120 εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και εργασίες της έχει παρουσιαστεί σε περισσότερα από 60 διεθνή συνέδρια. Ανήκει στη συντονιστική ομάδα αρκετών ερευνητικών προγραμμάτων ΕΕ (> 20) και Εθνικών (> 40). Το 2015, τιμήθηκε με το Πανευρωπαϊκό βραβείο Egon Stahl in silver, για την αναγνώριση και τη στήριξη νέων επιστημόνων που εργάζονται στον τομέα της Φαρμακογνωσίας (Φαρμακευτική Βιολογία) και της Αναλυτικής Φυτοχημείας. Τα τελευταία χρόνια, τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται πέραν την απομόνωσης και ταυτοποίησης φυσικών προϊόντων, στην ανάπτυξη και εφαρμογή αναλυτικών μεθόδων για ποιοτικό και ποσοτικό χαρακτηρισμό φυτικών εκχυλισμάτων, φυτοθεραπευτικών, τροφίμων, διατροφικών προϊόντων, τον ποιοτικό τους έλεγχο, καθώς επίσης και στην ποσοτικοποίηση φυσικών προϊόντων σε βιολογικά υγρά. Επίσης, η ερευνά της εστιάζεται στην ανάπτυξη μεταβολομικών προσεγγίσεων για την ανακάλυψη μορίων-βιοδεικτών, τη διερεύνηση μηχανισμού δράσης βιοδραστικών φυσικών προϊόντων και μελέτες μεταβολισμού τους.

– Ευάγγελος Καραλής εξέλιξη σε Aναπληρώτη Καθηγητή στο Τμήμα Φαρμακευτικής
[vkaralis@pharm.uoa.gr]

Ο Δρ. Ευάγγελος Δ. Καραλής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φαρμακευτικής (ΕΚΠΑ), κάτοχος μεταπτυχιακού στην «Κλινική Φαρμακευτική» και διδακτορικού στη «Φαρμακοκινητική» (ΕΚΠΑ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάλυση δεδομένων στο πεδίο της κλινικής και φαρμακευτικής έρευνας, μοντελοποίηση στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, μελέτες βιοϊσοδυναμίας και in silico κλινικές μελέτες. Οι υπολογιστικές γνώσεις του περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό σε διάφορες γλώσσες και τη χρήση μίας σειράς λογισμικών με πεδία εφαρμογής τη μη γραμμική ανάλυση μικτών επιδράσεων, ανάλυση χρονοσειρών, Monte Carlo προσομοιώσεις, και μηχανική μάθηση.

– Μαρία Βερτζώνη εξέλιξη σε Aναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής
[vertzoni@pharm.uoa.gr]

Η Μαρία Βερτζώνη είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Αναλυτική Χημεία (Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ, 1999), στην Στατιστική στις Ιατρικές και Φαρμακευτικές Επιστήμες (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2016). Έχει λάβει Διδακτορικό Δίπλωμα στις Φαρμακευτικές Επιστήμες από το Τμήμα Φαρμακευτικής (ΕΚΠΑ, 2004) και υποτροφία για πραγματοποίηση μεταδιδακτορικής έρευνας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2008-2009).
Συμμετέχει στη διδασκαλία των μαθημάτων Βιοφαρμακευτική-Φαρμακοκινητική ΙΙ και Νεώτερα Φαρμακευτικά Συστήματα που προσφέρονται στους φοιτητές του Τμήματος Φαρμακευτικής. Συμμετέχει στην οργάνωση και τη διδασκαλία των μεταπτυχιακών μαθημάτων Εφαρμοσμένη Φαρμακευτική Ανάλυση, Εργαστηριακές Ασκήσεις στη Βιομηχανική Φαρμακευτική, Ειδικά Μαθήματα Βιομηχανικής Φαρμακευτικής και Εφαρμογή Εργαστηριακών και Αναλυτικών Μεθόδων στη Διάγνωση και Θεραπευτική παρακολούθηση ασθενών που προσφέρονται στους μεταπτυχιακούς φοιτητές των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών Βιομηχανική Φαρμακευτική, Κοσμητολογία- Δερματοφαρμακολογία και Κλινική Φαρμακευτική.
Τα πεδία της ερευνητικής της δραστηριότητας επικεντρώνονται στην απορρόφηση του φαρμάκου μετά από per os χορήγηση σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, στα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του γαστρεντερικού αυλού και την επίδραση της τροφής στην απορρόφηση του φαρμάκου καθώς και τα φυσιολογικά μοντέλα για τη διερεύνηση της διαδικασίας της απορρόφησης φαρμάκων μετά από per os χορήγηση Εχει επιβλέψει/επιβλέπει 6 διδακτορικές διατριβές και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε βιβλία (h-index 37). Είναι μέλος της Εκδοτικής Ομάδας των περιοδικών Molecular Pharmaceutics, Journal of Pharmacy and Pharmacology, Pharmaceutics και Die Pharmαzie. Εχει συμμετάσχει/συμμετέχει σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως το AGePOP, PEARRL, InPharma, OrBiTo και COLOTAN.

– Διονύσης Ξενάκης εξέλιξη σε Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας
[nio@dind.uoa.gr]

Γεννηθείς το 1986, ο Δρ. Διονύσης Ξενάκης κατέχει διδακτορικό δίπλωμα του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ από το 2014 (επιβλέπων καθηγητής Λάζαρος Μεράκος) στην περιοχή «Εντοπισμού Θέσης και Διαχείρισης Κινητικότητας σε Ετερογενή Ασύρματα Δίκτυα». Ο Δρ. Ξενάκης έχει εκδώσει δημοσιεύσεις σε πάνω από 15 επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους (IEEE Transactions on Wireless Communications, IEEE Transactions on Vehicular Technology, IEEE Communication Surveys and Tutorials, IEEE Access, κα.), 20 διεθνή συνέδρια (IEEE ICC, IEEE Globecom, IEEE VTC, κα.), 5 κεφάλαια βιβλίων και άνω των 25 παραδοτέων ερευνητικών έργων, ενώ οι δημοσιεύσεις του έχουν λάβει περί τις 750 αναφορές (h-index 14 και i-index 18). Ο Δρ. Ξενάκης έχει επιτελέσει αξιολογητής σε σχεδόν όλα τα καταξιωμένα περιοδικά της IEEE, ενώ τα τελευταία 10 έτη αποτελεί σταθερά μέλος της τεχνικής επιτροπής (TPC ή TPC chair) διεθνών συνεδρίων όπως τα IEEE ICC, IEEE Globecom, IEEE CAMAD, κλπ. Ο Δρ. Ξενάκης είναι Associate Editor στο IEEE Networking Letters, έχει υπάρξει υπότροφος του Onassis Foundation στην Ελλάδα σε διδακτορικό και μεταδιδακτορικό επίπεδο, ενώ τα τελευταία 10 έτη συμμετέχει ενεργά στην διδασκαλία ακαδημαϊκών μαθημάτων στην περιοχή των Συστημάτων Δικτύων στο ΕΚΠΑ (Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Τμήμα Τεχνολογίας Ψηφιακών Συστημάτων) και σε άλλα πανεπιστήμια ως επισκέπτης διδάσκων (Πολυτεχνείο Πάτρας). Έχει προσελκύσει σημαντική χρηματοδότηση στο ΕΚΠΑ τα τελευταία 7 έτη (>3Μ eu) και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 17 Ελληνικά και Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα μεγάλης κλίμακας (συγγραφή, υλοποίηση και διαχείριση), είτε ως Marie Curie Fellow, είτε ως επιβλέπων και καθοδηγητής ερευνητών, είτε ως καθοδηγητής πακέτων εργασίας/παραδοτέων, είτε ως ερευνητής. Ο Δρ. Ξενάκης έχει δώσει πληθώρα διαλέξεων στις περιοχές έρευνας του σε διαφορετικά Ευρωπαϊκά έργα και συμπράξεις (CTTC Spain, OTEacademy, SUPELEC France, University of L’Aquila – Italy, ΕΚΠΑ, Femto Forum, ITN SEMANTIC, ITN CROSSFIRE, ITN 5G STEP-FWD, ICT-Acropolis, κλπ). Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν σχεδιασμό, ανάλυση, αξιολόγηση και υλοποίηση υπηρεσιών και πρωτοκόλλων κινητών επικοινωνιών 5ης / 6ης γενιάς με έμφαση στην ενσωμάτωση τεχνολογιών Blockchain και Multi-Access Edge Computing (MEC), καθώς και την μαθηματική μοντελοποίηση / ανάλυση τους.

Θεόδωρος Καλαμπόκας εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σε νέα θέση στην Ιατρική Σχολή

Ο Θεόδωρος Καλαμπόκας είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του στην ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας στη  Β’  Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο το 2011. Σε αυτό το χρονικό σημείο, είχε ήδη ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές  και διδακτορικές του σπουδές. Στη συνέχεια  θήτευσε ως κλινικός και επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen στη Σκωτία, συνεχίζοντας την εκεί ερευνητική και κλινική του συνεργασία μέχρι και σήμερα. Συνέχισε τη σταδιοδρομία του ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος στη   Β’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο, στα τμήματα «Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» και «Κυήσεων Υψηλού Κινδύνου», ασκώντας κλινικά αλλά και ερευνητικά καθήκοντα. Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων  σε διεθνή περιοδικά και είναι κριτής σε αρκετά από αυτά, όντας  παράλληλα   συντάκτης της Cochrane Collaboration/ Gynaecology and Fertility Group.  Τα ειδικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην κλινική διαχείριση των ζευγαριών με προβλήματα Υπογονιμότητας καθώς και στην καινοτόμο χειρουργική αντιμετώπιση (λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση)  προβλημάτων που  σχετίζονται με τη υπογονιμότητα καθώς και στην αντιμετώπιση των κλινικών ζητημάτων των γυναικών με κυήσεις υψηλού κινδύνου και τη διεκπεραίωση  των  τοκετών αυτών. Κύριος σκοπός της Ακαδημαϊκής του ενασχόλησης θα είναι όχι μόνο η εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και η προσπάθεια ενασχόλησης τους με την έρευνα, πρωτογενή και δευτερογενή. Εξάλλου, υπό το πρίσμα των σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων και πρακτικών, έχει οριοθετήσει  σαν προτεραιότητά του τη διεθνή συνεργασία με Πανεπιστήμια άλλων χωρών και, στο βαθμό αξιοποίησης της εμπειρίας του από αυτά στα οποία έχει θητεύσει στο εξωτερικό, η συνεργασία σε κλινικό και ερευνητικό επίπεδο.

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο