Νέα & Ανακοινώσεις

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 19/05/2022

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 19/05/2022

Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 και ώρα 11.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ: Παναγιώτη Παφίλη, Γεώργιου Στείρη, Γεώργιου Αραμπατζή, Κωνσταντίνου Ελευθεράτου, Παναγιώτη Ζη, Διονύσιου Δελλαπόρτα, Κωνσταντίνου Μπράμη.

IMG 2624

– Παναγιώτης Παφίλης | εξέλιξη σε Καθηγητή Πρώτης Βαθμίδας στο Τμήμα Βιολογίας

[ppafil@biol.uoa.gr]

O Παναγιώτης Παφίλης σπούδασε Βιολογία στο ΕΚΠΑ όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, ως Λέκτορας στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ως ερευνητής στη Σχολή Περιβάλλοντος και Αειφορίας του Πανεπιστημίου του Michigan. Σήμερα είναι Καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ.

Έχει συμμετάσχει ως συντονιστής, επιστημονικός υπεύθυνος ή εταίρος σε 24 ερευνητικά προγράμματα (χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή Ένωση, National Science Foundation USA, Ίδρυμα Λάτση, Ίδρυμα Mohamed bin Zayed, Ίδρυμα Λεβέντη, Stiftung Artenschutz), είναι συν-συγγραφέας 125 επιστημονικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά, 210 ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια και 11 βιβλίων ενώ έχει επιμεληθεί 7 βιβλία. Έχει επιβλέψει 55 προπτυχιακές διπλωματικές εργασίες, 15 μεταπτυχιακές και 6 διδακτορικές διατριβές. Είναι κριτής ερευνητικών προτάσεων για τη National Geographic Society, το National Science Foundation, το Israel Science Foundation και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε διαλέξεις σε Ελλάδα, Βέλγιο, Κύπρο, Ιταλία, ΗΠΑ και Ισραήλ.

Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Φυσικού Περιβάλλοντος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής CITES και τακτικό μέλος της Επιτροπής Φύση 2000.

– Γιώργος Στείρης | εξέλιξη σε Καθηγητή Πρώτης Βαθμίδας στο Τμήμα Φιλοσοφίας

[gsteiris@philosophy.uoa.gr]

Ο Γιώργος Στείρης διδάσκει φιλοσοφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2007. Η έρευνά του εστιάζεται στη μεσαιωνική και αναγεννησιακή περίοδο. Διατέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Jyväskylä, Visiting Fellow στο Bogazici University, και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΕΑΠ. Έχει επιμεληθεί Workshop στο CHS του Harvard University. Έχει τιμηθεί με το Jubilee Medal “80 years of Al-Farabi Kazakh National University” του Al-Farabi Kazakh National University. Έχει συγγράψει έξι βιβλία, έχει επιμεληθεί την έκδοση επτά συλλογικών τόμων (με πλέον πρόσφατο το The Oxford Handbook for Dionysius the Areopagite: Oxford University Press 2022), και έχει δημοσιεύσει 62 άρθρα σε πέντε διαφορετικές γλώσσες.

Γεώργιος Αραμπατζής | εξέλιξη σε Καθηγητή Πρώτης Βαθμίδας στο Τμήμα Φιλοσοφίας

[garabatz@philosophy.uoa.gr]

Ο Γεώργιος Αραµπατζής γεννήθηκε στην Αθήνα, µεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε φιλοσοφία στο Παρίσι. Υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης, Διδάκτωρ  µε άριστα της École de Hautes Études en Sciences Sociales. Πραγµατοποίησε µετα-διδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήµιο του Τορίνο µε υποτροφία της Ιταλικής Κυβέρνησης. Το 1998 εκλέχθηκε και έως το 2012 εργάσθηκε ως Ερευνητής στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδηµίας Αθηνών. Το 2010 εκλέχθηκε στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Υπήρξε προσκεκληµένος Ερευνητής-Καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Princeton (ΗΠΑ), στο Πανεπιστήµιο του Texas στο  Austin  (ΗΠΑ), στο Πανεπιστήµιο του Ελσίνκι (Φινλανδία), στο Πανεπιστήµιο του Καρόλου στην Πράγα (Τσεχία), στο Πανεπιστήµιο του Ιασίου (Ρουµανία), κ.α. Έδωσε διαλέξεις περί βυζαντινής φιλοσοφίας στα ανωτέρω Πανεπιστήµια και σε άλλα, ενώ δίδαξε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, στο ΠΜΣ του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Βυζαντινό Τµήµα της École de Hautes Études en Sciences Sociales, κ.α. Έχει λάβει μέρος µε ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια και είναι µέλος Ελληνικών και Διεθνών Φιλοσοφικών Εταιρειών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Βυζαντινή φιλοσοφία, τις αρχαίες πηγές της και τις νεωτερικές προσλήψεις της, ενώ ταυτόχρονα πραγματεύεται γενικότερα ζητήματα Αισθητικής, εκκινώντας από την Βυζαντινή Εικονολογία. Είναι Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φιλοσοφία» του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής του «Εργαστηρίου Μελέτης του Θεσμικού Λόγου» του ιδίου Τμήματος. Τελευταίο βιβλίο του: Anti-humanismeetdiscoursinstitutionnel à Byzance : lecasKekaumenos, Alessandria, Edizioni dell’Orso, 2021.

Κωνσταντίνος Ελευθεράτος | εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογίας

[kelef@geol.uoa.gr]

Ο Κωνσταντίνος Ελευθεράτος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2000), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Φυσική του Περιβάλλοντος από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ (2002) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος των Γεωλογικών και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ (2007). Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Κέντρο Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία του ΙΙΒΕΑΑ (2008-2011). Διορίστηκε αρχικά σε κενή θέση Λέκτορα στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ με αντικείμενο «Φυσική της Ατμόσφαιρας» (2012-2016) και εν συνεχεία εξελίχθηκε σε θέση Επίκουρου Καθηγητή με αντικείμενο «Φυσική της Ατμόσφαιρας με εφαρμογές στην Κλιματολογία» (2016-σήμερα). Είναι Συνεργαζόμενος Ερευνητής, μέλος ΔΕΠ, του Κέντρου Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία του ΙΙΒΕΑΑ. Η έρευνά του περιλαμβάνει τις μεταβολές της σύστασης της ατμόσφαιρας της Γης σε μικρές και μεγάλες χωρικές και χρονικές κλίμακες (νέφη, αέρια του θερμοκηπίου, στρώμα του όζοντος, υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, αιωρούμενα σωματίδια), τη μελέτη φυσικών κλιματικών διακυμάνσεων, τις επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα από τις εκπομπές των αεροσκαφών, την ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, τις μεταβολές
κλιματικών παραμέτρων και τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην υγεία. Έχει συμμετάσχει σε 19 ευρωπαϊκά και 16 εθνικά ερευνητικά ανταγωνιστικά προγράμματα. Το έργο του περιλαμβάνει 42 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 14 δημοσιεύσεις σε συλλογικούς τόμους με κριτές, 17 δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές και περισσότερες από 70 περιλήψεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος του ΕΚΠΑ με τίτλο «Ατμοσφαιρικές παράμετροι που επηρεάζουν τη φασματική ηλιακή ακτινοβολία και την ηλιακή ενέργεια»(https://aspire.geol.uoa.gr/), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας στο πλαίσιο της «1ης Προκήρυξης ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας».

– Παναγιώτης Ζης | εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σε νέα θέση στην Ιατρική Σχολή

O Παναγιώτης Ζης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής. Κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 1999, από όπου και αποφοίτησε το 2005. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) στη “Διοίκηση Μονάδων Υγείας” το 2012. Το 2013 ολοκλήρωσε τη διδακτορική tου διατριβή στο ΕΚΠΑ.
Ειδικεύθηκε στην Κλινική Νευρολογία στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Ο Ευαγγελισμός” την περίοδο 2011-2015. Εξειδικεύθηκε στην Κλινική Νευροφυσιολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Royal Hallamshire Hospital, Sheffield, UK την περίοδο 2015-2017. H εκπαίδευσή του στην Κλινική Νευροφυσιολογία πιστοποιήθηκε από το American Board of Electrodiagnostic Medicine, κατόπιν εξετάσεων.
Από το 2017 ως το 2019 εργάστηκε στο Sheffield, UK ως Consultant Neurologist/ Clinical Neurophysiologist. Από το 2017 φέρει μέχρι σήμερα τον τίτλο του Honorary Senior Lecturer καθώς διατηρεί συνεχή ακαδημαϊκή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Sheffield. Από το 2019 ως το 2022 εργάστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας και Κλινικής Νευροφυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η κλινική του έρευνα εστιάζει στις πολυνευροπάθειες (επιδημιολογία, παθογένεση, διάγνωση, θεραπεία και φυσική πορεία), την κλινική νευροφυσιολογία και τον πόνο. Στο ερευνητικό του έργο έχει πάνω από 150 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, πάνω από 3400 αναφορές και H-Index 33.

– Διονύσης Δελλαπόρτας | εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σε νέα θέση στην Ιατρική Σχολή

  1. ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
    09/2021-σήμερα: Ακαδημαϊκός Υπότροφος Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-Γ’ Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, ‘Αττικό’ Νοσοκομείο, Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική & Επεμβατική Θεραπευτική Ενδοσκόπηση
    04/2017-09/2021: Ακαδημαϊκός Υπότροφος Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-Β’ Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, ‘Αρεταίειο’ Νοσοκομείο Αθηνών, Χειρουργική Ανωτέρου Πεπτικού & Επεμβατική Ενδοσκόπηση Ανωτέρου Πεπτικού Συστήματος
    Senior Clinical Fellow στο τμήμα Χειρουργικής Ανωτέρου Πεπτικού, Oesophagogastric Unit, St Thomas’s Hospital, Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, London, UK (01/2014-04/2017)
  2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ
    2.1 Εγκύκλιες Σπουδές
    06/2000: Απόφοιτος του Πετριτσείου Ενιαίου Λυκείου Ληξουρίου, με βαθμό Άριστα 19,5
    2.2 Προπτυχιακή Εκπαίδευση
    10/2000 – 10/2006: Πτυχίο Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων, με βαθμό Άριστα 8,79
    2.3 Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση
    Ειδίκευση στη Γενική Χειρουργική στη Β’ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών – Αρεταίειο Νοσοκομείο (11/2008-11/2014)
    Απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας, ‘Χειρουργική’, Αθήνα, Ελλάδα (Αρ πρωτ 16398/16-12-2014)

Διδακτορική Διατριβή
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Αξιολόγηση της έγχρωμης Doppler υπερηχοτομογραφίας με τη χρήση σκιαγραφικού στον προεγχειρητικό έλεγχο των λεμφαδένων της μασχάλης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και συγκριτική μελέτη των ευρημάτων με το φρουρό λεμφαδένα και τον μασχαλιαίο λεμφαδενικό καθαρισμό» (Βαθμός: Άριστα)

– Κωνσταντίνος Μπράμης | εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σε νέα θέση στην Ιατρική Σχολή

1.ΠΑΡΟΥΣΑ ΘΕΣΗ – Εκλογή σε θέση Επίκουρου Καθηγητή Χειρουργικής στο ΕΚΠΑ
2.ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ: 2003-2004: Στρατιωτική θητεία στην Πολεμική Αεροπορία (Σκύρος, ΓΝΑ 251)
3.ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ: 2001-2002. Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, και Κ.Υ Αλίαρτου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ
Εγκύκλιες σπουδές
1986-1992: Γυμνάσιο, Λύκειο Σχολής Μωραΐτη
Προπτυχιακή εκπαίδευση
993-1999: Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ντέμπρετσεν (Debrecen) Ουγγαρίας Βαθμός: Λίαν Καλώς
Αναγνώριση ισοτιμίας από ΔΙΚΑΤΣΑ (Αριθμ. Διπλώματος 6001314), 2000, Αθήνα
Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος: 2001, Νομαρχία Αθηνών

Μεταπτυχιακή εκπαίδευση
4/2004- 8/2004: Εσωτερικός βοηθός της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του 251 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.
– 2005- 2010 : Εσωτερικός Βοηθός Γενικής Χειρουργικής στην Α’ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό».
– Άδεια ασκήσεως ιατρικής ειδικότητας: 2010, Νομαρχία Αθηνών
– Μεταπτυχιακός τίτλος- Master of science (MSc): <<ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, ρομποτική χειρουργική και τηλεχειρουργική>>, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, 2007-2009.
– Διατριβή επί Διδακτορία Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ με τίτλο : «Απομόνωση σε καλλιεργειες και ανοσοιστοχημική μελέτη των χαρακτηριστικών κυττάρων σε ασθενείς με ηπατοκυτταρικό καρκίνο», (16/11/2016). Α` Χειρουργική Κλινική Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ- Α`Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Ιατρικής Σχολής, Εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής, ΕΚΠΑ. Βαθμός: «Άριστα»

Μετεκπαίδευση στο εξωτερικό
– 04/02/2011 έως 01/10/2011: Honorary Clinical Research Fellow στην μονάδα ήπατος, χοληφόρων, παγκρέατος και μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Churchill της Οξφόρδης, Ηνωμένο Βασίλειο
– 01/10/2011 έως 01/11/2012: Senior Clinical Fellow στην μονάδα ήπατος, χοληφόρων, παγκρέατος και μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Churchill της Οξφόρδης, Ηνωμένο Βασίλειο
– 12/ 11/2012 έως 11/11/2013: Senior Clinical Fellow στην μονάδα χειρουργικής Ήπατος, Χοληφόρων, Παγκρέατος και Μεταμόσχευσης Ήπατος, Νοσοκομείο Royal Free, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο