Στις 25 Ιουνίου 2025 στην αίθουσα 209 της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Iταλικός Φασισμός: ιδεολογία, δομές, κουλτούρα».
Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
Όπως τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, «Ο φασισμός, ως πολιτικό φαινόμενο που αναδύθηκε στην Ιταλία του Μεσοπολέμου και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του τόσο στη χώρα όσο και στην Ευρώπη συνολικά, αποτελεί αντικείμενο συνεχούς έρευνας, διαλόγου και κριτικής. Η ανάγκη να κατανοήσουμε σε βάθος τα αίτια
της ανόδου του, τη δομή του καθεστώτος, τις κοινωνικές του προεκτάσεις και τις συνέπειες της δράσης του, παραμένει επίκαιρη».
Κατόπιν ο Καθηγητής Γεράσιμος Δ. Παγκράτης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, έθεσε τους στόχους του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη, μέσα από τις επιστημονικές ανακοινώσεις: «Να κατανοήσουμε πώς ο φασισμός εδραιώθηκε μέσω της βίας; Πώς απέκτησειδεολογικό περίγραμμα, αρχικά ρευστό, αργότερα σαφέστερο; Πώς οργάνωσε τηδιοίκηση, την οικονομία, την εκπαίδευση; Πώς διαμόρφωσε τον πολιτισμό, χρησιμοποιώντας τις τέχνες ως εργαλεία προπαγάνδας; Πώς επηρέασε τηνκαθημερινότητα, τις σχέσεις των φύλων, τη δομή της οικογένειας, τηνκοινωνική συνοχή;»
Και συνέχισε λέγοντας πως «μας ενδιαφέρει .. να εργαστούμε συλλογικά με σκοπό να εκπονήσουμε ένα έργο με συνθετικό και διεπιστημονικό χαρακτήρα, στην ελληνική γλώσσα, πράγμα που λείπει από την ελληνική ιστοριογραφία».
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν 20 ανακοινώσεις νέων και ωριμότερων ερευνητών, Ελλήνων και Ιταλών, τις οποίες ακολούθησαν εξαιρετικά
ενδιαφέρουσες συζητήσεις που συνέβαλαν σε έναν γόνιμο προβληματισμό γύρω από μια θεματική που προσφέρεται για διεπιστημονικές προσεγγίσεις.
Κλείνοντας το συνέδριο, ο Καθ. Γ. Παγκράτης προανήγγειλε την έκδοση των πρακτικών της ημερίδας με τη μορφή της έντυπης αλλά και ηλεκτρονικής, ανοιχτής πρόσβασης έκδοσης.