Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στις 19 και 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Κτήριο του ΕΚΠΑ το Διεθνές Συνέδριο Italoellenica 2023 με τη διοργάνωση του Εργαστηρίου Γλώσσας, Μετάφρασης και Μελέτης των σχέσεων μεταξύ ιταλικής και ελληνικής γλώσσας (LabItEl) του ΤΙΓΦ, σε συνεργασία με το Istituto Italiano di Cultura και υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας.

Italoellenica 2023 1

Στο συνέδριο, το οποίο είχε ως θέμα Dialetti e lingue ‘altre’ in Grecia e in Italia / Διάλεκτοι και γλώσσες ‘άλλες’ στον ελληνικό και τον ιταλικό χώρο, συμμετείχαν 36 ειδικοί μελετητές από 22 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας (όπως το Κέντρο Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών), της Ιταλίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Κύπρου. Από τον ιταλικό χώρο, εκπροσωπήθηκαν διάλεκτοι και μειονοτικές γλώσσες όπως η τοσκανική, η βενετική, η ναπολετάνικη, της Ρώμης, της Σαρδηνίας, της Κορσικής, η ελληνική της Καλαβρίας, η arbëresh της Σικελίας, η ρομανί και η «Ιταλική εκτός Ιταλίας» (fuori d’Italia) της Αιθιοπίας. Από τον ελληνικό χώρο εκπροσωπήθηκαν οι εξής ποικιλίες: η κρητική, η επτανησιακή, η τσακωνική, η μικρασιατική, της Στερεάς Ελλάδας και της Θράκης, η αρωμουνική/κουτσοβλαχική, η αρβανίτικη, η πομακική, η ρομανί, η ρωμανιώτικη και η κυπριακή.

Italoellenica 2023 2

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, διεξήχθη η Συνάντηση των μελών του Atlante Linguistico Mediterraneo, ερευνητικού ομίλου με έδρα στο Centro di Studi Filologici e Linguistici Siciliani του πανεπιστημίου του Παλέρμο, στον οποίο συμμετέχουν διαλεκτολόγοι και ιστορικοί των γλωσσών της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική, με ειδικότητα στη μελέτη του λεξιλογίου της θάλασσας.

Italoellenica 2023 3

Το συνέδριο χαιρέτησαν η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ κ. Σοφία Παπαϊωάννου, καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας, και η Πρώτη Σύμβουλος της Ιταλικής Πρεσβείας, δρ. Susanna Schlein, η οποία, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη συμβολή των διεθνών συναντήσεων Italoellenica στη διάδοση της ιταλικής γλώσσας στην Ελλάδα, καθώς η διεξαγωγή του συνεδρίου φέτος συνέπιπτε με τη Settimana della Lingua Italiana nel Mondo https://www.esteri.it/it/diplomazia-culturale-e-diplomazia-scientifica/cultura/promozionelinguaitaliana/settimanalinguaitaliana/. Η διευθύντρια του LabItEl, καθ. κ. D. Minniti-Γκώνια, τέλος, στην εισαγωγική της ομιλία, τόνισε πόσο σημαντική είναι η προσέγγιση της γλωσσικής ποικιλότητας στο πλαίσιο της εκμάθησης της ξένης γλώσσας, κάτι το οποίο η ίδια είχε την ευκαιρία να υποστηρίξει στο Αναλυτικό Πρόγραμμα για τη διδασκαλία της Ιταλικής στο Λύκειο (2008). Στο ίδιο πνεύμα, άλλωστε, το LabItEl δημιούργησε το 2020 το Seminario Permanente di Dialettologia. Το συνέδριο παρακολούθησε πλήθος κόσμου, λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος της θεματικής του.

Italoellenica 2023 4

Σύνδεσμος συνεδρίου: https://translinguistics.cce.uoa.gr/italoellenica-2023/

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN