Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές Επιστήμες & Τέχνες

Αυθεντικός… Μαραθώνιος δρόμος και συμβολικά νοήματα | Άρθρο του Καθηγητή της ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ Ν. Γ. Πατσαντάρα στο alfavita.gr

Αυθεντικός… Μαραθώνιος δρόμος και συμβολικά νοήματα | Άρθρο του Καθηγητή της ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ Ν. Γ. Πατσαντάρα στο alfavita.gr

* Νικόλαος Γ. Πατσαντάρας, Καθηγητής Αθλητικής Κοινωνιολογίας, ΣΕΦΑΑ/ Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Ο Μαραθώνιος δεν είναι απλά μια αθλητική δραστηριότητα….μια πρόκληση που σχετίζεται με φυσιολογικές παραμέτρους! Είναι κάτι παραπάνω»

Ο Μαραθώνιος ως άθλημα, αντανακλά τον θρίαμβο της ανθρώπινης αντοχής! Όμως  ο Μαραθώνιος δεν είναι απλά μια αθλητική δραστηριότητα….μια πρόκληση που σχετίζεται με φυσιολογικές παραμέτρους! Είναι κάτι παραπάνω! Και για να κατανοηθεί αυτό το ‘κάτι παραπάνω’, αναπόφευκτα θα πρέπει να πάμε πίσω στον χρόνο, πίσω στην ιστορία, για να δούμε πως προέκυψε και ποια συμβολικά νοήματα σήμερα αντανακλά!  

Ο Μαραθώνιος δρόμος συνδέεται με τον αγγελιοφόρο-ημεροδρόμο Φειδιππίδη ή Φιλιππίδη ή με κάποιον ονόματι Θέρσιππο…ή Ευκλή (Πλούταρχος 1ος  αι. μ.Χ., Λουκιανός 2ος αι. μ. Χ) ….. που μετά τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., ανήγγειλε  το μήνυμα της νίκης (‘Νενικήκαμεν’) στην πόλη της Αθήνας, στην αθηναϊκή αγορά, αφήνοντας από υπερβολική εξάντληση την τελευταία του πνοή! Εάν στ’ αλήθεια υπήρξε ο εν λόγω αγγελιοφόρος και ποιος πράγματι μπορεί να ήταν, είναι ένα ζήτημα που παραμένει μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστο. 

Όπως όμως συνάγεται από την ιστορική έρευνα σίγουρα υπήρξε ‘Μαραθώνια Διαδρομή’…. η οποία πραγματοποιήθηκε από ολόκληρο τον αθηναϊκό στρατό μετά τη μάχη….. όταν εσπευσμένα οι οπλίτες έπρεπε να επιστρέψουν για να υπερασπιστούν την πόλη από τους Πέρσες, που κατέπλεαν με τα πλοία τους προς τα παράλια της Αθήνας (Ηρόδοτος)!  Μάλλον λοιπόν, ο Φειδιππίδης… ο Θέρσιππος ή…. ο Ευκλής,  θα πρέπει να ήταν Αθηναίος οπλίτης και αγγελιοφόρος-ημεροδρόμος, ο οποίος τρέχοντας προφανώς με τον οπλισμό του ( ας σκεφτούμε προς τούτο τον όρκο των  Αθηναίων εφήβων: Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά…)….θα  έφτασε  πιο γρήγορα, πιο νωρίς  απ’ ότι οι υπόλοιποι Αθηναίοι μαχητές στην πόλη…. έδωσε το μήνυμα της νίκης….και εξουθενωμένος από την μάχη….και την ‘δρομική’ προσπάθεια ….άφησε την τελευταία του πνοή! ‘Κάποιος’ λοιπόν αγγελιοφόρος-ημεροδρόμος οπλίτης θα πρέπει να πραγματοποίησε τη Μαραθώνια διαδρομή, πιο γρήγορα από το ΄κυρίως σώμα’! Εξάλλου οι μύθοι και οι θρύλοι δεν προκύπτουν αναίτια…απρόκλητα!

Ο μύθος, όπως λέει ο ποιητής μας Ανδρέας Κάλβος, ‘κρύπτει νουν αληθείας’ (Ωδή ‘Εις Σάμον)! Ο μύθος επομένως διαφέρει από το παραμύθι επειδή έχει ως αφετηρία μια μικρή αλήθεια… (υπο-)κρύπτει ‘αληθινό νόημα’…. πάνω στο οποίο δομούνται και χτίζονται τα σημαινόμενα του! Ο μύθος έτσι μπορεί να εμπνεύσει με συμβολικό τρόπο καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών, να υποκινήσει ατομικές ή συλλογικές δράσεις, να εκφράσει ιδεολογίες, να θέσει σε ενέργεια και να νοηματοδοτήσει κοινωνικές λειτουργίες!   

Πέραν λοιπόν των αναζητήσεων της ιστορικής αλήθειας….αυτός ο θρύλος, αυτός ο μύθος έδωσε στον Γάλλο ακαδημαϊκό και διανοούμενο Michel Breal, επιστήθιο φίλο του P. de Coubertin, την ιδέα πραγματοποίησης Μαραθώνιας Διαδρομής ως άθλημα, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896! Την ιδέα αυτή υποστήριξε με πάθος ο Γάλος βαρόνος επειδή: α) το άθλημα αυτό, δεν θα ήταν ένα άθλημα όπως τα άλλα ….’τροποποιημένο’ και εκλογικευμένο …θα λέγαμε ….από την αγγλική αντίληψη της νεωτερικής περιόδου ……Ήταν μια επινόηση ‘απ’ ευθείας’ διασύνδεσης χωρίς ‘ξένες’ διαμεσολαβήσεις ….του αρχαιοελληνικού παρελθόντος με το τότε νεο-ελληνικό ιστορικό-κοινωνικό-πολιτισμικό παρόν…. και β) εξυπηρετούσε και τα σχέδια του για την καλλιέργεια ενός πολιτισμού της Ειρήνης! Έτσι ……γεννήθηκε ο Μαραθώνιος δρόμος!  

Τώρα ο όρος ‘Αυθεντικός Μαραθώνιος’, προφανώς χαρακτηρίζεται έτσι, από την ‘γεωγραφική-χωρική’ του σύνδεση με τον τόπο διεξαγωγής της μάχης  του Μαραθώνα, αλλά και την ανάμνηση της ‘δρομικής προσπάθειας’ ‘εκείνου’….. του…… ‘κάποιου’ αγγελιοφόρου-ημεροδρόμου Αθηναίου οπλίτη ….του…. Φειδιππίδη! Πέραν δε της χωρικής σύνδεσης…. σε μελέτες   έχει συζητηθεί (https://argolikivivliothiki.gr/2021/07/15/football-memories/)  εάν, πως και γιατί  ένα αθλητικό γεγονός όταν πραγματώνεται εις ‘ανάμνηση ενός σημαντικού ιστορικού συμβάντος’ ή ενός μύθου, μπορεί νοηματικά να γεφυρώσει το ‘χρονικό κενό’, την ‘ χρονική απόσταση’ που υπάρχει μεταξύ του ‘σημαντικού αυτού ιστορικού συμβάντος’ και της τρέχουσας κοινωνικής πραγματικότητας. Μπορεί να γεφυρώσει δηλαδή το κενό που ενυπάρχει μεταξύ ‘ιστορικών ιδεωδών’ και ‘μνημειακού και κοινωνικού χρόνου (βιωματικής ατομικής και συλλογικής εμπειρίας)’…..επιβεβαιώνοντας μια ‘εθνική συνέχεια’. Και αυτό πράγματι μπορεί να συμβεί, επειδή αλληλένδετος ο μύθος με ένα συμβάν, αναδεικνύεται σε ‘ταυτο-ποιητικό μηχανισμό’, ο οποίος ανατροφοδοτεί νοηματικά τη βιωματική εμπειρία όλων εκείνων που ενεργητικά, αλλά και παθητικά εμπλέκονται στο εν λόγω συμβάν!

Με αφετηρία στη συνέχεια το άγγελμα του Αθηναίου ημεροδρόμου, τη γνωστή φράση  ‘Νενικήκαμεν’, αξίζει να δούμε με όσο το δυνατόν συνοπτικό τρόπο …..Ποιος νίκησε και ποιο ήταν το επίτευγμα της νίκης! 

Η μάχη του Μαραθώνα όπως επισημαίνουν οι σύγχρονοι ιστορικοί αναγνωρίζεται ως μία από τις πλέον καθοριστικές μάχες του αρχαίου κόσμου και στις αντίστοιχες μελέτες, δίνεται βαρύτητα κυρίως στα πολιτικά και ιδεολογικά σημαινόμενα, παρά στη σύγκρουση καθαυτή.  Η νίκη στον Μαραθώνα δεν ήταν απλώς μια νίκη των Αθηναίων επί των Περσών. Ήταν η νίκη της Δημοκρατίας επί του Δεσποτισμού.  Ήταν η νίκη που σημάδεψε και καθόρισε την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, δηλαδή τον δυτικό πολιτισμό. Εάν είχαν επικρατήσει οι Πέρσες…υπογραμμίζουν οι ιστορικοί… ενδεχομένως να μην αναφερόμασταν  σήμερα στα επιτεύγματα του ‘χρυσού αιώνα’ και των ‘κλασικών χρόνων’, ενώ η πορεία της Ευρώπης σίγουρα θα είχε έναν διαφορετικό προσανατολισμό. 

Η νίκη αυτή επικύρωσε και ενεργοποίησε κοινωνικά, ουσιαστικές για μια ανώτερη ανθρώπινη συνύπαρξη έννοιες, πρακτικές και αξίες, όπως μεταξύ άλλων και κυρίως αυτές της πολιτικής ελευθερίας και της ισχύος του νόμου… της διασφάλισης της ειρήνης και της ατομικής ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης του ατόμου, της ατομικότητας που εθελούσια δεσμεύεται να υπηρετεί στο πνεύμα της κοινής ευθύνης και αλληλεγγύης συλλογικούς στόχους τους οποίους συν-καθορίζει …και της ισότητας ενώπιον του νόμου. Όλα αυτά συγκροτούν συστήματα αξιών με καθολική αποδοχή και με οικουμενική ισχύ! Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι οι αξίες αυτές γίνονται αποδεκτές από όλους  τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλετικών, κοινωνικών, βιολογικών, θρησκευτικών και των όποιων πολιτισμικών χαρακτηριστικών ή ετεροτήτων και ιδιαιτεροτήτων και αποτελούν το θεμέλιο για μια ειρηνική συνύπαρξη! 

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ‘Μαραθώνιος Δρόμος’ συνδέθηκε κυρίως με κοινωνικά κινήματα που παλεύουν για την Ειρήνη. Και αυτό, επειδή η ενεργοποίηση της ειρήνης στο κοινωνικό πεδίο, απαιτεί μακρόχρονες, συνεχείς και επίπονες προσπάθειες. Προϋποθέτει μεγάλες αγωνιστικές αντοχές και γι’ αυτό κατανοείται ως μια ‘Μαραθώνια’ προσπάθεια! 

Δεν έχω δει ωστόσο από τον θεσμό που διοργανώνει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, τον ΣΕΓΑΣ, κάποια εκδήλωση που θα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου αναφορικά με την Ειρήνη….και θα προβάλει στο κοινωνικό πεδίο, στις κρίσιμες περιόδους όπως η σημερινή….. τα σπουδαία και διαχρονικά αυτά μηνύματα…. που είναι και ο σημαντικότερος, ο βαθύτερος, ο ‘κατ’ ουσίαν’—σύμφωνα και με τις ‘αθλητικές-παραγοντικές ρητορείες’— επιδιωκόμενος στόχος του Αθλητισμού! Θα μπορούσε εδώ βέβαια κάποιος να πει ότι…. ‘αυτός τούτος’ ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι το μήνυμα για την Ειρήνη! Όμως εδώ εννοώ κάτι άλλο…γι’ αυτό και θα πάω πάλι λίγο πίσω στο χρόνο!   

Με αφορμή λοιπόν τον φετινό Αυθεντικό Μαραθώνιο που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες και πάλι στη μνήμη ‘του αφανούς/άγνωστου Μαραθωνοδρόμου’,  θα ήθελα να θυμίσω και κάτι που είναι εξαιρετικά επίκαιρο υπάγεται στα διαχρονικά νοήματα του Μαραθώνιου Δρόμου και ταυτόχρονα με σαφήνεια τα αντανακλά!  
Μεταξύ του 1958 και 1964 συντελέστηκαν αρκετές ’Μαραθώνιες’ πορείες ειρήνης σε διάφορες χώρες της Δυτικής Ευρώπης με διεθνή συμμετοχή, με πιο γνωστή στην Ελλάδα— εξαιτίας και της συμμετοχής ελληνικής αντιπροσωπίας— αυτή του Aldermaston στην Αγγλία (74 km), που είχε ως έναν από τους κύριους ‘υποκινητές’ τον σπουδαίο Βρετανό φιλόσοφο, μαθηματικό και Ειρηνιστή   Bertrand Arthur William Russell (1872-1970), ο οποίος ήταν από τους βασικούς εμπνευστές των ‘Αντιπυρηνικών Κινημάτων’! 

Στην Ελλάδα μια ομάδα φοιτητών και φοιτητριών συγκρότησε τον χειμώνα του 1962-63 τον ‘Σύνδεσμο Μπέρτραντ Ράσσελ για τον Πυρηνικό αφοπλισμό και την Ειρήνη’. Η δράση αυτού του σπουδαίου κινήματος κορυφώνεται τον Απρίλιο του 1963 με την διεξαγωγή της ιστορικής Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, όταν ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης –που υπήρξε και σπουδαίος αθλητής— κατάφερε μετά από τεράστιες αντιξοότητες που δημιούργησαν τότε ποικίλης ιδεολογικής προέλευσης κατασταλτικές κρατικές και μη δυνάμεις, να υψώσει στον τύμβο του Μαραθώνα το εμβληματικό και ιστορικό μαύρο πανί με το σήμα του πυρηνικού αφοπλισμού και τη λέξη ΕΛΛΑΣ. Ο Λαμπράκης πραγματοποιώντας την μαραθώνια πορεία ειρήνης παρά τα τεράστια εμπόδια που είχε να αντιμετωπίσει συλλαμβάνεται κοντά στο Χαρβάτι…στο 28ο χιλιόμετρο της διαδρομής…. Ένα μήνα μετά ο σπουδαίος αγωνιστής για την Ειρήνη και τον Πυρηνικό Αφοπλισμό δολοφονείται από παρακρατικές δυνάμεις στην Θεσσαλονίκη! 

Στον ‘Δεκάλογο του Οδοιπόρου’ της Μαραθώνιας Διαδρομής για την Ειρήνη και τον Πυρηνικό Αφοπλισμό που κυκλοφόρησε όταν πραγματοποιήθηκε η B’ Μαραθώνιος πορεία Ειρήνης στις 17 του Μάη του 1964 με τεράστια εθνική αλλά και διεθνή συμμετοχή,  διαβάζουμε: «….………..ΜΙΣΩ τον πόλεμο. Και δεν θα ξεχάσω την Χιροσίμα. Παλεύω για να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα, οι πύραυλοι, τα μέσα μαζικής καταστροφής, ….παλεύω  για την κατάργησή τους. Για να παίζουν αμέριμνα τα παιδιά στις αυλές……………..Σ’ ένα κόσμο όπου οι Μεγάλοι έχουν στα χέρια τους τα μέσα του ολέθρου, οι μικροί έχουν μεγάλο ρόλο να διαδραματίσουν………. σηκώνω στους ώμους την κοινή ευθύνη να μην επιτρέψω στον όλεθρο ν’ αφανίσει τη ζωή, απ’ τον πλανήτη κι απ’ την γη των πατέρων μας…… Κοινή μοίρα μας ενώνει όλους….»https://mikisguide.gr/b-marathonios-poria-irinis-1964/ 

Τώρα……….τι νόημα έχουνε όλα αυτά όταν….. τα κίνητρα που ωθούν κάποιους/κάποιες για συμμετοχή στον Αυθεντικό Μαραθώνιο σήμερα…. από τα ελαχιστότατα ερευνητικά δεδομένα που έχουμε, εμφανίζουν μια μεγάλη ποικιλότητα …και στην συντριπτική τους πλειονότητα….. δεν σχετίζονται με τα συμβολικά νοήματα, που με συνοπτικό τρόπο αναφέρθηκαν! 

Όμως αυτά τα συμβολικά νοήματα του ’Αυθεντικού  Μαραθώνιου Δρόμου’ είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ….και για τον λόγο αυτό θα πρέπει …ιδιαίτερα από τους αθλητικούς θεσμούς και στο πλαίσιο καθαρά αθλητικών διοργανώσεων να πραγματοποιούνται και ‘παράπλευρες’ εκδηλώσεις/διοργανώσεις, που θα στοχεύουν στην κοινωνική ενεργοποίηση τέτοιων θεμελιωδών για την ‘κοινή μας ύπαρξη’ νοημάτων και αξιών!   

Οι πυρηνικές απειλές του Ρωσικού αυταρχικού καθεστώτος, η κλιματική αλλαγή που εισπράττεται ως κλιματική  κρίση, η φτώχεια και η πείνα τεράστιων πληθυσμιακών ομάδων…. μας υπενθυμίζουν ότι ο αγώνας για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία απαιτεί ατομικές και συλλογικές υπερβάσεις…επιτάσσει μαραθώνιες προσπάθειες και αντοχές….. Αν χρησιμοποιήσω το παράδειγμα της αθηναϊκής φάλαγγας στη μάχη του Μαραθώνα όπου πολίτες με πολύ άνισο πλούτο και πολιτική επιρροή…… στάθηκαν δίπλα-δίπλα… τότε θα  πρέπει σε κρίσιμες περιόδους όπως ετούτη η περίοδος….να σταθούμε δίπλα-δίπλα… δίχως βλέψεις επικυριαρχίας του ‘οποιουδήποτε’ ενός στον ‘οποιονδήποτε’  άλλο/έτερο…. δίχως βλέψεις επικυριαρχίας επί του φυσικού περιβάλλοντος υπό το πρόσχημα της προόδου… επαναπροσδιορίζοντας σε πολλά επίπεδα τις δομές, τις μορφές και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας….για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία.

Βλ. επίσης: https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/401113_aythentikos-marathonios-dromos-kai-symbolika-noimata

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Γεώργιος Μόσχος

Αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Γεώργιος Μόσχος

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Γεώργιος Μόσχος, Νομικός, Εμπειρογνώμονας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Εκπαιδευτής Ενηλίκων και Εμψυχωτής Ομάδων. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 30η Ιουνίου 2025, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

Φιλοσοφική Σχολή: Τελετή αποφοίτησης φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας

Φιλοσοφική Σχολή: Τελετή αποφοίτησης φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου, στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των προπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας, οι οποίοι/οποίες φοίτησαν στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, σύμφωνα με τη γενική διμερή συμφωνία συνεργασίας, αλλά και τα ειδικά προγράμματα φοίτησης αλλοδαπών […]

Εκδήλωση του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025

Εκδήλωση του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025

Το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το 17ο Φεστιβάλ ΛΕΑ, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία διήμερη εκδήλωση με θέμα «Ισπανόφωνος Κόσμος και Ελλάδα», στις 16 και 17 Ιουνίου 2025, στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», στο κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά με ταυτόχρονη διερμηνεία από το […]

Αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Γεώργιος Μόσχος

Αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Γεώργιος Μόσχος

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Γεώργιος Μόσχος, Νομικός, Εμπειρογνώμονας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Εκπαιδευτής Ενηλίκων και Εμψυχωτής Ομάδων. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 30η Ιουνίου 2025, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

Φιλοσοφική Σχολή: Τελετή αποφοίτησης φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας

Φιλοσοφική Σχολή: Τελετή αποφοίτησης φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου, στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των προπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας, οι οποίοι/οποίες φοίτησαν στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, σύμφωνα με τη γενική διμερή συμφωνία συνεργασίας, αλλά και τα ειδικά προγράμματα φοίτησης αλλοδαπών […]

Εκδήλωση του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025

Εκδήλωση του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025

Το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το 17ο Φεστιβάλ ΛΕΑ, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία διήμερη εκδήλωση με θέμα «Ισπανόφωνος Κόσμος και Ελλάδα», στις 16 και 17 Ιουνίου 2025, στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», στο κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά με ταυτόχρονη διερμηνεία από το […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο