Πώς αποτυπώνεται ο εαυτός στην τέχνη όταν η εικόνα του προσώπου κυκλοφορεί καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα και μετασχηματίζεται με ψηφιακά εργαλεία; Το ερώτημα διατρέχει τον συλλογικό τόμο «…να βρω ξανά το πρόσωπό σου, την καρδιά μου γυρεύοντας»: αναζητώντας τον εαυτό στις τέχνες του 21ου αιώνα, που κυκλοφόρησε το 2026 από τις εκδόσεις Επίκεντρο, με επιμέλεια της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευαγγελίας Διαμαντοπούλου.
Η έκδοση συγκεντρώνει τα πρακτικά της διημερίδας που διοργάνωσε στις 11 και 12 Απριλίου 2025 το Εργαστήριο Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Αφετηρία της είναι η προσωπογραφία: ένας τρόπος να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας, να συναντήσουμε τον άλλον και να αφήσουμε το αποτύπωμά μας στον χρόνο.
Οι συμβολές του τόμου εξετάζουν αυτή τη σχέση μέσα από τις εικαστικές τέχνες, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο και τις ψηφιακές πρακτικές. Από την ταυτότητα της Αθήνας και τις αναπαραστάσεις του σώματος έως τη selfie, τις βάσεις δεδομένων και τις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύουν πόσο διαφορετικές μορφές μπορεί να πάρει σήμερα ένα «πορτρέτο». Παράλληλα, θέτουν ερωτήματα για τη δημόσια προβολή της προσωπικής εικόνας, την πρόσληψή της και τα όρια ανάμεσα στην έκφραση και την αυτοπαρουσίαση.
Ιδιαίτερη σημασία για το Τμήμα ΕΜΜΕ έχει η συνάντηση της μελέτης της τέχνης με τη μελέτη της επικοινωνίας. Το βιβλίο δείχνει ότι οι εικόνες του εαυτού δεν αποτελούν μόνο καλλιτεχνικά έργα: μεταφέρουν μηνύματα, διαμορφώνουν ταυτότητες και αποκτούν νέο νόημα ανάλογα με το μέσο και το κοινό τους. Με αυτή τη διεπιστημονική προσέγγιση, το Εργαστήριο συμβάλλει στον διάλογο για τον πολιτισμό και την οπτική επικοινωνία στην ψηφιακή εποχή.

Screenshot