Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Τρίτη 27/05 στις 16.00, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Ασπασία Δανιά, Ιωάννης Κατσελίδης, Βασίλειος Καπετανίδης, Γεώργιος Ρεκλείτης, Δημήτριος Καράμπελας, Ευθύμιος Παπασταυρίδης, Χριστόφορος Χρόνης.

orkom 2025 05 27 17 17 20 281

Ασπασία Δανιά, νέος διορισμος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Η Ασπασία Δανιά (PhD), είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διδακτικής Φυσικής Αγωγής στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει σε διδακτορικό, μεταπτυχιακό και προπτυχιακό επίπεδο τα αντικείμενα της Διδακτικής Φυσικής Αγωγής, της Παιδαγωγικής, της Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής και της Ποιοτικής Έρευνας, όλα με έμφαση στην ισότητα, τη δημοκρατία, τη διαφορετικότητα και την ένταξη. Έχει διδάξει ως προσκεκλημένη καθηγήτρια σε πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα μαθήματα και ενότητες που σχετίζονται με την παιδαγωγική της διδασκαλίας και της μάθησης. Η Δρ. Δανιά έχει μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό προγραμμάτων σπουδών με τη χρήση καινοτόμων μεθοδολογιών και μοντέλων και έχει αναπτύξει και εφαρμόσει με επιτυχία μια ποικιλία Προγραμμάτων και Ενοτήτων Διαδικτυακής Εκμάθησης χρησιμοποιώντας συστήματα MOODLE, και προσεγγίσεις μικρο-διαπιστευτηρίων. Είναι σύμβυλος και συντονίστρια 200 ασκούμενων και 70 ενδοϋπηρεσιακών εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, στο πλαίσιο της επίβλεψης της πρακτικής άσκησης των φοιτητών/τριων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Με επίκεντρο την ανθρωποκεντρική διδασκαλία και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών ως επαγγελματιών, η Δρ. Δανιά είναι αφοσιωμένη στην ακαδημαϊκή αριστεία και έχει συντονίσει μια ποικιλία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο της Πανεπιστημιακής Συμμαχίας CIVIS, ΕΚΠΑ υπό το πρίσμα των Καινοτόμων Παιδαγωγικών Πρακτικών. Είναι συγγραφέας 7 βιβλίων, 60 άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και 34 κεφαλαίων βιβλίων σε διεθνείς συλλογικούς τόμους. Επίσης, έχει παρουσιάσει περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και έχει συμμετάσχει σε 10 ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται με την Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών. Επί του παρόντος είναι η εκλεγμένη πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού Teaching Games for Understanding (για την προαγωγή του παιχνιδιού ως μέσου μάθησης και ανάπτυξης) και επικεφαλής της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος της Κοινωνικής Παιδαγωγικής στη Φυσική Αγωγή. Διαθέτει εκτενή εμπειρία σε Αναλύσεις (Μετα)Ποιοτικής Έρευνας και κατά το τρέχον διάστημα επιβλέπει 12 μεταπτυχιακές και 7 διδακτορικές διατριβές με ειδίκευση στη Φυσική Αγωγή, την Παιδαγωγική και την Εκπαίδευση.

 

adania@phed.uoa.gr

Ιωάννης Κατσελίδης, νέος διορισμός, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών

katsel@otenet.gr

Βασίλειος Καπετανίδης, νέος διορισμός, επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Ο Δρ. Καπετανίδης Βασίλειος είναι πτυχιούχος Φυσικής, με μεταπτυχιακό στη Γεωφυσική-Σεισμολογία. Είναι Διδάκτωρ Σεισμολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα διδακτορικής διατριβής «Μελέτη χωροχρονικών προτύπων μικροσεισμικότητας για τη σκιαγράφηση χαρακτηριστικών ενεργών ρηγμάτων τη χρήσει της μεθόδου διπλών διαφορών και ετεροσυσχέτισης σεισμικών κυματομορφών». Τον Οκτώβριο 2024, εξελέγη ομόφωνα και παμψηφεί Επίκουρος Καθηγητής Σεισμολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: σεισμοτεκτονικές μελέτες, επαναπροσδιορισμό σεισμικών παραμέτρων για τη διερεύνηση χαρακτηριστικών των σεισμικά ενεργών δομών, μοντέλα ταχυτήτων διάδοσης σεισμικών κυμάτων και σεισμική τομογραφία, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών, αυτοματοποίηση σεισμικής ανάλυσης με μεθόδους μηχανικής μάθησης, ανάλυση μηχανισμών γένεσης για τον προσδιορισμό του πεδίου τάσεων, μελέτη της επίδρασης ρευστών στην εξέλιξη σεισμικών ακολουθιών, εντοπισμό και ανάλυση όμοιων ή επαναλαμβανόμενων σεισμών. Ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος και ως Εντεταλμένος Διδάσκων, έχει διδάξει αυτοδύναμα τα μαθήματα επιλογής «Σεισμολογία Ελλάδος – Τεκτονική Λιθοσφαιρικών Πλακών», «Ηφαιστειακή Σεισμολογία» και «Διερεύνηση του εσωτερικού της Γης» του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.

Γνωρίζει καλά Αγγλικά και Γαλλικά. Οι τεχνικές του γνώσεις περιλαμβάνουν: προχωρημένο προγραμματισμό σε περιβάλλον MATLAB με έμφαση σε σεισμολογικές εφαρμογές, λογισμικά απεικόνισης χαρτών και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, εξειδικευμένες γνώσεις σε λειτουργικά συστήματα MS-Windows και Linux, ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα, γνώσεις προγραμματισμού σε Python, Linux shell, HTML, PHP, Javascript, και χρήσης βάσεων δεδομένων.

Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο της σεισμολογίας, με εφαρμογές στην έγκαιρη προειδοποίηση σεισμών (SAFER, REAKT HELPOS, ARIS), ανάλυση σεισμολογικών δεδομένων με χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης (TRANSFORM²), σεισμική επικινδυνότητα (ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ), καθώς και με τη διαχείριση γεωδαιτικών δεδομένων (EPOS-IP, EPOSSP, GEOINQUIRE). Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει 49 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Google Scholar: 1583 παραθέσεις, hindex: 23), 2 δημοσιεύσεις σε κεφάλαια βιβλίων και πάνω από 100 ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

vkapetan@geol.uoa.gr

Δημήτριος Καράμπελας, νέος διορισμός, επίκουρος καθηγητής Νομικής

dimitriskarambelas@hotmail.com

Ευθύμιος Παπασταυρίδης, νέος διορισμός, επίκουρος καθηγητής Νομικής

Στις 27 Μαΐου 2025, ο κ. Ευθύμιος (Άκης) Παπασταυρίδης ορκίστηκε Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ήδη από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, ο κ. Παπασταυρίδης δίδασκε διεθνές δίκαιο στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ ως εντεταλμένος διδασκαλίας τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Την περίοδο 2021-2024 ο κ. Παπασταυρίδης ήταν Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ερευνητικού Έργου «EU Maritime Security post-2020» (EUMARSEC 2020+)», που έλαβε χώρα στο Κέντρο Ερευνών Διεθνούς Δικαίου (Athens PIL Center) της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (https://www.eumarsec.law.uoa.gr/).

Ο κ. Παπασταυρίδης είναι επίσης επισκέπτης λέκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 2016, όπου διδάσκει Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στο Πρόγραμμα BCL/MJur, ενώ έχει διδάξει στο παρελθόν Διεθνές Δίκαιο των Ένοπλων Συγκρούσεων και Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Υπήρξε Oxford Martin Fellow στο Oxford Martin School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά την περίοδο 2016-2022.

Επίσης, ο κρ Παπασταυρίδης είναι από το 2019 σύμβουλος του Προγράμματος για το Θαλάσσιο Έγκλημα του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Επιπλέον, από το 2010 εργάζεται ως ερευνητής στο Γραφείο Διεθνών Θεσμών της Ακαδημίας Αθηνών υπό την εποπτεία του καθηγητή Εμμανουήλ Ρούκουνα.

Στο παρελθόν διετέλεσε Εμπειρογνώμονας σε θέματα Διεθνούς Δικαίου στο Υπουργείο Εξωτερικών, Ελλάδα (2016-2019). Υπό την ιδιότητά του αυτή συμμετείχε σε διεθνείς συνδιασκέψεις (π.χ. για το Κυπριακό) και σε διμερείς συνομιλίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Ήταν επίσης εντεταλμένος διδασκαλίας στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2010-2016) και μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2012-2015).

Ο Δρ Παπασταυρίδης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής, ΕΚΠΑ, και του University College London. Το 2009 του απονεμήθηκε διδακτορικό δίπλωμα στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο από το University College London.

papastavridis@academyofathens.gr

Χριστόφορος Χρόνης, νέος διορισμός, επίκουρος καθηγητής Θεολογίας

chronis32000@yahoo.gr

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN