Ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. κ. Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο του ΡΙΚ κ. Λουκά Χάματσο στην εκπομπή «Εμείς κι ο κόσμος μας». Μίλησαν για τη νέα ποιητική συλλογή του κ. Χρυσοχόου Σε μιας βροχής σελήνη· μεσένα από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, κι αυτή αφιερωμένη στην αγαπημένη Κύπρο: «στην Κύπρο, ξανά! που φως στο φως ταιριάζει». Ο κ. Χάματσος έκανε αναφορά και στο νέο επιστημονικό πόνημα του κ. Χρυσοχόου Σχέδιο πάνω στις πολιτικές μορφές, επίσης από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, που πραγματεύεται ζητήματα ορολόγησης σύνθετων πολιτικών μορφών.
Συζήτησαν για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα 50 χρόνια της παράνομης και βάρβαρης τουρκικής εισβολής και κατοχής, κατά τα οποία η Κύπρος αγωνίζεται για την Ελευθερία της. Ο κ. Χρυσοχόου επισήμανε την ανάγκη για ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, ενώ για το μείζον ζήτημα των αγνοουμένων, σημείωσε τη διαχρονική ευθύνη της Τουρκίας και την άρνησή της να συνεργαστεί. Στο καταληκτικό ερώτημα του κ. Χάματσου «Κύπρος θα πει;», ο κ. Χρυσοχόου απάντησε: «Φως, αγάπη, παιδιά […] πολιτισμός». Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, προβλήθηκε το μελοποιημένο ποίημά του «Στην Κύπρο» (από τη συλλογή Πρόφεγγο και άλλα μικρά, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης), σε μελοποίηση της μουσικού κας Έλενας Καντάρη, το οποίο τραγούδησαν οι μαθήτριες/τές της ΣΤ’ Τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης στο Σπίτι της Κύπρου στην εκδήλωση «Μια αγκαλιά για τη μαρτυρική Κύπρο – η ανοικτή πληγή των αγνοουμένων», την οποία διοργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στις 24 Απριλίου 2024.
Στη συνέχεια, ο κ. Χρυσοχόου απήγγειλε τρία ποιήματα από τη νέα του συλλογή:
Ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Χρυσοχόου στον κ. Χάματσο μπορείτε να την παρακολουθήσετε ακολούθως από το 41:28 έως 59:42.
Νωρίτερα, ο κ. Χρυσοχόου συμμετείχε με εισήγηση στην Επιστημονική Ημερίδα «Κύπρος και Ευρωπαϊκή Ένωση: 20 χρόνια μετά», την οποία διοργάνωσε η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων σε συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Λευκωσίας και Κερύνειας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Χρυσοχόου έγινε δεκτός από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σύντομο βιογραφικό:
Ο Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου είναι Καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Reader, Honorary University Fellow και Honorary Senior Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Έξετερ, Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κατάνια και στο Κέντρο Έρευνας Δημοκρατίας και Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Visiting Research Professor στο Virginia Tech Center for European Union, Transatlantic and TransEuropean Space Studies – A Jean Monnet Center of Excellence και Επισκέπτης Εταίρος/Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Κέμπριτζ, Οξφόρδης, LSE, Κολούμπια, Όσλο, Γενεύης, CHRIST (Deemed to be University, Ινδία), Γιβάσκιλα, Μάλτας, Λευκωσίας, Νεάπολις Πάφου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κρήτης, Αιγαίου και Πελοποννήσου, στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών. Τον Φεβρουάριο του 2021, η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης απένειμε Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπου Σχεδιασμού και Υποδειγματικής Γραφής στο έργο του Πολιτειολογία των ενώσεων (Ι. Σιδέρης, 2020). Στις 30 Ιανουαρίου 2022, Ημέρα των Τριών Ιεραρχών, χειροθετήθηκε Άρχων Ρεφερενδάριος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον Ι.Π.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Τον Μάιο και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, του απονεμήθηκαν, αντιστοίχως, το Μετάλλιο του Δήμου Ύδρας για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και το Μετάλλιο Τιμής του Δήμου Ναυπλιέων για τα 200 Χρόνια από την Απελευθέρωση του Ναυπλίου. Τον Φεβρουάριο του 2023, παρασημοφορήθηκε με το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.