Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS, το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΤΙΓΦ) του Ε.Κ.Π.Α., με τη συνεργασία των πανεπιστημίων – μελών του CIVIS, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Aix-Marseille Université και Universitatea din București, φιλοξένησε στους χώρους της Φιλοσοφικής (αίθουσα εκδηλώσεων 209) την πενθήμερη δια ζώσης διδασκαλία του Μικτού Εντατικού Προγράμματος με τίτλο: “European Renaissance III: The Mediterranean”.
Τον συντονισμό και την οργάνωση του Μικτού Εντατικού Προγράμματος (CIVIS Blended Intensive Program) είχε ο Γιώργος Πηλείδης, Επίκουρος Καθηγητής του ΤΙΓΦ.
Κατά το διδακτικό πρόγραμμα μελετήθηκαν γνωστές και άγνωστες πτυχές των εκφάνσεων της Αναγέννησης με κεντρικό άξονα τη Μεσόγειο Θάλασσα, υπό το πρίσμα μιας κοινής «ευρωπαϊκής» πολιτισμικής παράδοσης.
Στο θερινό τμήμα συμμετείχαν 22 φοιτήτριες και φοιτητές μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών προερχόμενοι από τα 5 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Παρουσιάστηκαν οι εργασίες τους πάνω σε θέματα ιστορίας, λογοτεχνίας, πολιτισμού, ιστορίας της τέχνης και γεωγραφίας κατά την περίοδο της Αναγέννησης. Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας καθ. Γεράσιμος Δ. Παγκράτης καθώς και οι φιλοξενούμενοι καθηγητές Lorenzo Bartoli (Universidad Autónoma de Madrid), Sophie-Bérangère Singlard (Aix-Marseille Université), Marian Coman και Silvia-Alexandra Ștefan (Universitatea din București).
Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης με ξεναγό την κ. Mariangela Ielo, Ε.Ε.Π. του ΤΙΓΦ, η οποία, μεταξύ άλλων, εστίασε στην πρόσληψη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού κατά την περίοδο της ευρωπαϊκής Αναγέννησης.
Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Δημήτριος Δρόσος απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους. Ακολούθησε η εξ αποστάσεως σεμιναριακή διάλεξη του κ. Giovanni Ricci, ομότιμου καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ferrara με θέμα: Venice and the Ottomans in Early Modern Mediterranean. Τhe Ambiguities of a Border.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους αρχαιολογικούς χώρους της Βραυρώνας και του Σουνίου.
Η συνεργασία μεταξύ καθηγητών και φοιτητών της συμμαχίας CIVIS υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική και εγκάρδια. Κατόπιν κοινής συμφωνίας, τη σκυτάλη του επόμενου προγράμματος για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση θα αναλάβουν οι συνάδελφοι από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισυνάπτεται η αφίσα του προγράμματος.
Μπορείτε επίσης, να επισκεφθείτε το σύνδεσμο:https://civis.eu/en/learn/civis-courses/european-renaissance-iii-the-mediterranean.