Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η αίθουσα «Ίρις» αποκτά νέα πνοή χάρη στις προσπάθειες του ΕΚΠΑ

Όσοι σινεφίλ της Αθήνας, αλλά κυρίως οι πτυχιούχοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν μπορεί να μην έχουν έστω και μία ανάμνηση από την «Ίριδα». Επί χρόνια η αίθουσα στο ισόγειο του κτιρίου της Πανεπιστημιακής Λέσχης, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους, έχει μυήσει στο σινεμά γενιές φοιτητών και Αθηναίων. Ήλθε η ώρα να λάμψει ξανά. Συγκεκριμένα, η αίθουσα «Ίρις», με επιφάνεια 370 τετραγωνικών μέτρων και ύψος σχεδόν 12 μέτρων, ανεγέρθη το 1927 και αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη, όπως και ολόκληρη η Πανεπιστημιακή Λέσχη.

fc95711fbbe4a747862b1d4550089793 pano aristera 960x600 1
Το θαυμάσιο κτίριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης.

Σημαντικό τμήμα της πρωτότυπης μελέτης (περίπου 25 σχέδια) έχει διασωθεί και βρίσκεται στο Κέντρο Τεκμηρίωσης Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Ξεκίνησε ως κινηματοθέατρο αποτελώντας μια από τις πρώτες κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας. Από τη δεκαετία του ’80 ο ρόλος της ενισχύθηκε, και συγκεκριμένα όταν ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

2057cb745fcbddedb4e980e75cdaada5 panodexia
Η αποκατεστημένη αίθουσα «Ιρις».

Η «Ίρις» συνέβαλε ιδιαίτερα στην κινηματογραφική παιδεία, καθώς οργάνωνε κινηματογραφικές προβολές, σεμινάρια και εκδηλώσεις σχετικές με την έβδομη τέχνη. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Ομίλου των φοιτητών του ΕΚΠΑ οργανώθηκαν θεατρικές παραστάσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν στην «Ίριδα».

d57714cbd8b114513cd72ab513aa74fb katodexia
Εγιναν εργασίες φωτισμού και όχι μόνον.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο χώρος είχε «γεράσει» και είχε ατονήσει η δραστηριότητά του. «Η ιστορική αίθουσα “Ίρις” ακτινοβολεί και πάλι στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς έπειτα από επίμονες προσπάθειες των πρυτανικών αρχών, ύστερα από πολλά χρόνια, επανήλθε στην αρχική της μορφή, με απόλυτο σεβασμό στην αρχιτεκτονική της, αλλά με σύγχρονο εξοπλισμό. Η ιστορική αίθουσα είναι και πάλι σε θέση να φιλοξενήσει εκδηλώσεις», αναφέρει ο πρύτανης του ιδρύματος, Θάνος Δημόπουλος, οποίος κατά τη θητεία του έχει σκύψει με έγνοια στο κτιριακό απόθεμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε αυτό να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος, η αποκατάσταση που πραγματοποιήθηκε περιλάμβανε εργασίες επισκευής και συντήρησης των εσωτερικών τοιχωμάτων, βαφή όλης της αίθουσας (πλατεία – εξώστες – οροφή), επισκευή και συντήρηση του δαπέδου στον άνω εξώστη, επισκευή και λείανση του μωσαϊκού στο δάπεδο της πλατείας, επισκευή και στίλβωμα του μεγάλου ξύλινου βάθρου της σκηνής και επισκευή – αποκατάσταση των καθισμάτων της αίθουσας.

fdda7d0da6e715fd9d00a22923d12a2f katoari 1
Ο παλιός τεχνολογικός εξοπλισμός αναβαθμίστηκε.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης ηλεκτρολογικές εργασίες, όπως επισκευή των φωτιστικών της αίθουσας και της οροφής καθώς και του περιμετρικού φωτισμού, αντικατάσταση των λαμπτήρων με τοποθέτηση λαμπτήρων led, αντικατάσταση διακοπτών και πινάκων. Τέλος, στα WC του υπογείου της Πανεπιστημιακής Λέσχης έγιναν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής και ανακαίνισης προκειμένου χώρος να είναι προσβάσιμος από την αίθουσα «Ίρις» και να χρησιμοποιείται από τους φοιτητές, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Βλ. επίσης: https://www.kathimerini.gr/culture/athinaika-plus/562231564/i-aithoysa-iris-apokta-nea-pnoi-chari-stis-prospatheies-toy-ekpa

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN