Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στην τελική ευθεία κατασκευής εισήλθε ένα εμβληματικό έργο υποδομής, αυτό του νέου κτηρίου της Οδοντιατρικής Σχολής. Το έργο περιλαμβάνει την ανέγερση του νέου κτηρίου, το οποίο θα λειτουργεί για την εκπαίδευση των φοιτητών και τις δραστηριότητες των μελών ΔΕΠ, και θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους, στην παρούσα φάση κατασκευής. Μελλοντικά υπάρχει πρόβλεψη να προστεθούν δύο ακόμη όροφοι στο κτήριο, και με βάση αυτή την πρόβλεψη, έχουν μελετηθεί και οι εγκαταστάσεις της παρούσας φάσης, ώστε να είναι δηλαδή επαρκείς και ευχερώς επεκτάσιμες για τους δύο επί πλέον ορόφους.

Ο θεμέλιος λίθος του νέου κτηρίου τοποθετήθηκε συμβολικά από την Υπουργό Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως και τον Πρύτανη, καθηγητή Μ.-Α. Δημόπουλο την 1η Δεκεμβρίου. Στην τελετή συμμετείχαν, επίσης, ο Αντιπρύτανης, καθηγητής Ν. Βούλγαρης (είχε την επιστημονική ευθύνη των γεωφυσικών εργασιών στον χώρο), ο Αντιπρύτανης, καθηγητής Α. Τσακρής, ο Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητής Ε. Πικουλής, ο Πρόεδρος της Οδοντιατρικής, καθηγητής Ν. Νικητάκης, μέλη ΔΕΠ της Σχολής και άλλων Τμημάτων και ο Διευθυντής της ΤΥΠΑ κ. Ι. Μπαρμπαρέσος.

Η Υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως, κατά την τελετή θεμελίωσης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Θεμελιώσαμε όλοι μαζί σήμερα ένα πολύ σημαντικό έργο, το νέο κτίριο της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για ένα έργο που κυοφορείται από το 2008 με εμπόδια που φαίνονταν ανυπέρβλητα και δυσκολίες που καταφέραμε όμως όλοι μαζί να ξεπεράσουμε. Το 2020 το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας και πλέον ξεκινάει η ανέγερση του. Θέλω να συγχαρώ το ΕΚΠΑ και την Οδοντιατρική Σχολή για την επιμονή τους στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου που θα δώσει νέα πνοή στην Οδοντιατρική Σχολή. Μία Σχολή που διακρίνεται για τις σημαντικές της επιδόσεις, για την υψηλή διεθνή της κατάταξη και για το πολυσήμαντο κοινωνικό της έργο».

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Δημόπουλος, κατά την τελετή θεμελίωσης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι Πρυτανικές Αρχές σε συνεργασία με την Οδοντιατρική Σχολή και την Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος προχωρούν γρήγορα, παρά τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται για τόσο μεγάλα έργα, σε σημαντικές παρεμβάσεις που ενισχύουν τις υποδομές της Σχολής σημαντικά, έτσι ώστε η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, που κατατάσσεται στις θέσεις 51-70 μεταξύ των 70 καλύτερων Οδοντιατρικών Σχολών του κόσμου και των 30 ευρωπαϊκών, να είναι πλέον σε ισχυρότερη θέση για να ανταποκριθεί ακόμα καλύτερα στο έργο της, ένα έργο που τυγχάνει ευρύτερης αναγνώρισης και που ενισχύει σημαντικά και συνολικά το ΕΚΠΑ ως Ίδρυμα».

Το προηγούμενο διάστημα εκτελέστηκαν αναγκαίες εκτεταμένες γεωφυσικές εργασίες στον χώρο του υπό ανέγερση κτηρίου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος και της Τεχνικής Υπηρεσίας (Τ.Υ.Π.Α.) του Ε.Κ.Π.Α. Στόχος ήταν η λεπτομερής διερεύνηση των υπεδαφικών συνθηκών στη θέση του υπό ανέγερση κτηρίου της Οδοντιατρικής Σχολής.

JIM 9075

Παράλληλα, σημειώνεται ότι προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια 60 οδοντιατρικών μονάδων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών της κλινικής άσκησης των φοιτητών της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ, επίσης, θα πραγματοποιηθεί ανακατασκευή των 2 κλινικών του 2ου και 3ου ορόφου, εμβαδού 300 τ.μ. εκάστη, και θα δημιουργηθεί ένας χώρος 20 τ.μ. για την τοποθέτηση των κεντρικών χειρουργικών αναρροφήσεων.

Οι Πρυτανικές Αρχές έχουν εκπονήσει και η Σύγκλητος έχει εγκρίνει το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Ιδρύματος, όπου μεταξύ των στρατηγικών εργαλείων που προβλέπονται είναι αφενός η συντήρηση και η αναβάθμιση των υπαρχουσών κτηριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου, και αφετέρου η ανέγερση ή αγορά νέων εγκαταστάσεων για τη στέγαση Τμημάτων και υπηρεσιών, νέων ή παλαιών, καθώς και την κάλυψη νέων αναγκών τους. Το σχέδιο αυτό υλοποιείται γοργά από τις Πρυτανικές Αρχές σε συνεργασία με τις Σχολές και τα Τμήματα και πάντα με το έργο και την επίβλεψη της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN