Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επτά Επιστημονικά Σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αντικείμενο τις Θετικές Επιστήμες, και πιο συγκεκριμένα, η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία ‐ ΕΓΕ, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών ‐ ΕΕΦ, η Ένωση Ελλήνων Χημικών ‐ ΕΕΧ, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ‐ ΕΜΕ, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας ‐ ΕΠΕ, η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας ‐ ΕΠΠΕ και η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων ‐ ΠΕΒ, συνδιοργάνωσαν στην Αίθουσα Τελετών του ΕΚΠΑ το Σάββατο 21 Μαΐου 2022 ημερίδα με θέμα: “Η παρουσία των γυναικών στις Θετικές Επιστήμες: προβληματισμοί και προοπτικές”, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

image 51

Η διοργάνωση της ημερίδας ήταν μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, η οποία εκτίμησε, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Πρόεδρός της Ιωάννης Εμμανουήλ, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, ότι η παρουσία των γυναικών στις Θετικές Επιστήμες, δηλαδή τις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά και την Πληροφορική, είναι ένα θέμα που απασχολεί οριζόντια όλες τις Ενώσεις, αφού ακόμη και στις μέρες μας απέχουμε πολύ από την ισότιμη παρουσία και την πλήρη αξιοποίηση των ικανοτήτων και του ταλέντου των γυναικών επιστημόνων.

image 52

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της ΝΔ η Βουλευτής Αχαΐας κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτής Λαρίσης κ. Ευαγγελία Λιακούλη και εκ μέρους του ΚΚΕ, το μέλος του Τμήματος Παιδείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, κ. Κωνσταντίνα Τσιουπρά. Στον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Μελέτιος‐Αθανάσιος Δημόπουλος, παρουσίασε δεδομένα από την κατανομή ανδρών και γυναικών μελών ΔΕΠ στις Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρότεινε να προβληθούν τα κομβικά σημεία της ημερίδας με τη δημιουργία μιας ειδικής έκδοσης (έντυπης και ηλεκτρονικής) του ΕΚΠΑ. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε η Πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια κ. Μαρία Νικολαΐδη.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων των 7 συνδιοργανωτών Επιστημονικών Ενώσεων. Εκ μέρους της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας μίλησε η κ. Αγγελική Χρονοπούλου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της ημερίδας, η οποία αναφέρθηκε στο φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» που χαρακτηρίζει τη θέση της γυναίκας όχι μόνο στον χώρο των Θετικών Επιστημών, αλλά και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς.

image 53

Στη συνέχεια, προβλήθηκε βίντεο με συνεντεύξεις γυναικών επιστημόνων, από τις οποίες ζητήθηκε να αναφερθούν στην καριέρα τους, στις προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετώπισαν, και στις προτάσεις τους για τη βελτίωση της κατάστασης. Στο βίντεο συμμετείχαν οι κ. Ασημίνα Αντωναράκου, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα Κορδέλλα, Δρ. Πανεπιστημίου Πατρών, Ελένη Μακαρώνα, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Μαρία Παπαδοπούλη, Καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Φλωρεντία Φωστήρα, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Ερευνών & Τεχνολογίας Ενέργειας & Ασφάλειας (ΙΠΡΕΤΕΑ) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Κεντρικές ομιλίες παρουσιάστηκαν από τις:
‐ Μαρία Γαβουνέλη, Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Διευθύντρια του Κόμβου Έρευνας για το Άσυλο και την Μετανάστευση του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
‐ Μαίρη Λεοντσίνη, Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ – ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΕΚΠΑ
‐ Φανή Σακελλαριάδου, Καθηγήτρια Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Διευθύντρια Εργαστηρίου Ωκεανογραφίας – Θαλάσσιας Γεωχημείας και Διευθύντρια του ΠΜΣ «Sustainability & Quality in Μarine Industry».

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας
Ο Πρόεδρος Ιωάννης Π. Εμμανουήλ | Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Τυρλής | Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN