Η υπογραφή της συμφωνίας για τη νέα νομική οντότητα της Συμμαχίας του CIVIS, καθώς και η ανακοίνωση του νέου Γενικού Γραμματέα του CIVIS (Secretary General) απετέλεσαν τα δύο εξέχοντα γεγονότα των Ημερών του CIVIS 2024, που φιλοξενήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Paris Lodron του Σάλτσμπουργκ.
CIVIS: Όραμα για εκπαίδευση και έρευνα δίχως σύνορα
Πρυτάνεις και εκπρόσωποι των Πρυτανικών Αρχών των Παν/μιων – μελών της Συμμαχίας του CIVIS, με εκπρόσωπο του Ε.Κ.Π.Α την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κα Σοφία Παπαϊωάννου, συνεκλήθησαν στο Πανεπιστήμιο Paris Lodron του Σάλτσμπουργκ (PLUS) για να επισημοποιήσουν και να υπογράψουν τη δημιουργία της νέας νομικής οντότητας του CIVIS.
Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια της εν λόγω τελετής ανακοινώθηκε ο διορισμός του Stefan Lang, ως του πρώτου Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας του CIVIS, Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων και Ψηφιοποίησης του Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ (PLUS).
Το CIVIS, ως Συμμαχία 11 κορυφαίων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, στοχεύει στη δημιουργία μιας μοναδικής διαπανεπιστημιακής Πανεπιστημιούπολης, όπου οι φοιτητές, οι ακαδημαϊκοί, οι ερευνητές και το διοικητικό προσωπικό του θα μπορούν να συνεργάζονται το ίδιο εύκολα, όπως και στα ιδρύματα προέλευσής τους. Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές φιλοδοξίες της, η Συμμαχία προωθεί την κοινωνική δέσμευση, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα. Στο πλαίσιο αυτό, το CIVIS κάνει ένα βήμα παραπέρα στη στρατηγική συνεργασία με τα έξι Πανεπιστήμια στρατηγικούς εταίρους από την Αφρική, τα οποία γίνονται πλέον συνδεδεμένα μέλη.
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο CIVIS, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2019 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Erasmus+ για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η υπογραφή της συμφωνίας για τη νομική του οντότητα ως Οργανισμού στο Σάλτσμπουργκ σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Συμμαχίας και ένα καθοριστικό βήμα προς μια βαθύτερη, μακροπρόθεσμη συνεργασία. Εκπρόσωποι όλων των ιδρυμάτων-εταίρων συμμετείχαν στη διεθνή δεξίωση του CIVIS, η οποία έλαβε χώρα στο PLUS Great University Hall.
Ο νεοδιορισθείς Γενικός Γραμματέας τόνισε τη σημασία των τριών θεμελιωδών πυλώνων της Συμμαχίας – κοινές εκπαιδευτικές στρατηγικές, διαπανεπιστημιακή πανεπιστημιούπολη και δικτυωμένες ερευνητικές ομάδες – ως ουσιώδους σημασίας για την υλοποίηση του οράματος μιας διακρατικής συμμαχίας.
Το CIVIS στοχεύει να προχωρήσει πέρα από τη διακρατική συνεργασία των ιδρυμάτων – μελών του, στη συνένωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των ερευνητικών προσπαθειών των μελών της, με στόχο την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και πέραν αυτού.
Μια κομβικής σημασίας στιγμή για την Ανώτατη Εκπαίδευση
Έχοντας το βλέμμα του στο μέλλον, το CIVIS παραμένει προσηλωμένο στην προώθηση της ολοκληρωμένης, συνεργατικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι προσπάθειες της Συμμαχίας επεκτείνονται στην ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων και μεθόδων κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων εικονικών ενοτήτων και πολύγλωσσων εργαλείων για τη βελτίωση της κινητικότητας των φοιτητών και του προσωπικού. Η εισαγωγή της ευρωπαϊκής φοιτητικής κάρτας είναι επίσης στον ορίζοντα· η χρήση της θα απλοποιήσει την πρόσβαση στις πανεπιστημιακές υπηρεσίες σε όλα τα ιδρύματα μέλη του CIVIS. Επιπλέον, αναπτύσσεται μια ειδική ψηφιακή Πανεπιστημιούπολη για την υποστήριξη της ερευνητικής συνεργασίας και της κοινής χρήσης πόρων σε όλη τη Συμμαχία.
Τέλος, σημαίνον θέμα του συνεδρίου απετέλεσε ο εξελισσόμενος ρόλος της Ευρώπης στη διαμόρφωση της παγκόσμιας εκπαίδευσης. Στην κεντρική του ομιλία, ο καθηγητής Bernhard Rittberger, Καθηγητής στο LMU του Μονάχου, μίλησε για «το παράδοξο» της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
«Η ίδια η επιτυχία της Ε.Ε. γίνεται όλο και περισσότερο η καταστροφή της, μια παρατήρηση που αποτύπωσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», δήλωσε ο Καθηγητής Rittberger, ενώ η Καθηγήτρια Ariadna Ripoll Servent από το PLUS επανέλαβε αυτό το συναίσθημα και παρομοίασε την Ε.Ε. με έναν έφηβο: «γεμάτος δυνατότητες, αλλά συχνά πολύ ανασφαλής για να τις αξιοποιήσει».