Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η UNICA είναι ένα από τα μεγαλύτερα Δίκτυα Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Ευρώπης και περιλαμβάνει στους κόλπους της Πανεπιστήμια που έχουν την έδρα τους σε Πρωτεύουσα Ευρωπαϊκής χώρας. Ιδρύθηκε το 1990 και σήμερα αποτελείται από 56 Πανεπιστήμια (από 41 πρωτεύουσες της Ευρώπης) που σημαίνει ότι συγκεντρώνει πάνω από 150.000 πανεπιστημιακό προσωπικό και 1.500.000 φοιτητές! Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο της UNICA. Καθορίζει την πολιτική του Δικτύου και λαμβάνει όλες τις αποφάσεις που αφορούν στην οργάνωση, τη δράση, τον προϋπολογισμό και τα προγράμματα του Δικτύου. Η Γενική Συνέλευση αποτελείται από όλα τα πανεπιστήμια-μέλη, που συνήθως εκπροσωπούνται σε επίπεδο Πρυτάνεων ή Αντιπρυτάνεων, και συνεδριάζει μία φορά τον χρόνο. Το ΕΚΠΑ στη φετινή Γενική Συνέλευση εκπροσώπησε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθ. Δημήτρης Καραδήμας.

unica1

Η 33η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Ιουνίου 2023 και φιλοξενήθηκε από την UNICA στις Βρυξέλλες. Το απόγευμα της Τετάρτης (14 Ιουνίου) συνεδρίασε η Διοικούσα Επιτροπή της UNICA η οποία συζήτησε θέματα σχετικά με την προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης της επόμενης ημέρας, καθώς και τις τελευταίες λεπτομέρειες της προτεινόμενης προς την ΓΣ αλλαγής ορισμένων άρθρων του καταστατικού του Δικτύου με σκοπό τον εκσυγχρονισμό τους. Η Πέμπτη (15 Ιουνίου) ήταν αφιερωμένη στην Γενική Συνέλευση η οποία εκτός από την αναθεώρηση του καταστατικού περιλάμβανε και την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου και νέας Διοικούσας Επιτροπής, καθώς και τη συζήτηση και έγκριση του απολογισμού της απερχόμενης Διοίκησης και του  νέου προϋπολογισμού. Η εκλογική διαδικασία ανέδειξε ως νέο Πρόεδρο της UNICA τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου Καθ. Sorin Costeie. Ο Sorin Costreie αναλαμβάνει την ηγεσία του Δικτύου, αφού υπηρέτησε ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής μεταξύ 2019 και 2023. Διαδέχεται τον Καθ. Luciano Saso, από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, ο οποίος ολοκλήρωσε δύο θητείες ως Πρόεδρος της UNICA μεταξύ 2015 και 2023. Ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθ. Δημήτρης Καραδήμας, εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της UNICA. Η θητεία του Προέδρου είναι τετραετής και των μελών της Διοικούσας Επιτροπής διετής (βλ. https://www.unica-network.eu/unica-elections-2023/).

unica2

Στις 16 Ιουνίου, Παρασκευή, διεξήχθησαν οι καθιερωμένοι κύκλοι συζητήσεων οι οποίοι είναι γνωστοί με τον τίτλο «Rectors Seminars» και αφιερώνονται σε θέματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έρευνας, διοίκησης, κλπ. Οι συζητήσεις εφέτος στο Rectors Seminar απετέλεσαν  μια ακόμη ευκαιρία να διερευνηθούν στρατηγικές που θα ενισχύσουν τη συνεργασία των Πανεπιστημίων μεταξύ τους, καθώς και την προσπάθειά τους να συνεισφέρουν σημαντικά στην κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο ότι στις συζητήσεις συμμετέχουν ηγέτες πανεπιστημίων που εδρεύουν σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ήταν επίσης μια ευκαιρία (και μια ευθύνη) να εξεταστεί πώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τέτοιων ιδρυμάτων μπορούν να υπηρετήσουν τις νέες τάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ειδικότερα, και υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι 39 από τα 56 πανεπιστήμια-μέλη της UNICA συμμετέχουν σε συμμαχίες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, το «σεμινάριο» είχε ως στόχο να πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με τον νέο θεσμό των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Υπήρξαν τρεις διαδοχικές συνεδρίες με τα ακόλουθα θέματα και τους ομιλητές που αναφέρονται στη συνέχεια. Ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ έλαβε μέρος σε όλες τις συζητήσεις και συμμετέσχε ως προσκεκλημένος ομιλητής στην τρίτη συνεδρία (session 3). Τα θέματα και οι ομιλητές:

  • Session 1 – Innovation of Higher Education by European Universities Αlliances: multiple and joint degrees and other initiatives under development

Πρόεδρος: Romita IUCU, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου καιΣυντονιστής της Ομάδας Εργασίας UNICA EduLAB

• Vladan ĐOKIĆ, Πρύτανης, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου (συμμαχία Circle U.)

• Ina DRUVIETE, Αντιπρύτανης, Πανεπιστήμιο Λετονίας (συμμαχία Forthem)

• Nadine ENGELS, Αντιπρύτανης Εκπαίδευσης και Πολιτικής Φοιτητικών Θεμάτων, Vrije Universiteit Βρυξέλλες (συμμαχία Eutopia)

• Liviu MATEI,  Κοσμήτωρ της Σχολής Εκπαίδευσης, King’s College του Λονδίνου

• Jurica PAVIČIĆ, Αντιπρύτανης Διεθνούς και Ενδο-ιδρυματικής Συνεργασίας, Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ (συμμαχία UNIC)

• Artūras VASILIAUSKAS, Αναπληρωτής Πρύτανη για θέματα  συνεργασιών, Πανεπιστήμιο του Βίλνιους (συμμαχία Arqus)

• Eva VOLDŘICHOVÁ BERÁNKOVÁ, Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Charles University (συμμαχία 4EU+).

  • Session 2 – Models of governance and sustainability in the European Universities Αlliances

 Πρόεδρος: Sorin COSTREIE, Αντιπρύτανης, Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου

• Anastas GERDJIKOV, Πρύτανης, Πανεπιστήμιο Σόφιας «St. Kliment Ohridski» (συμμαχία T4EU)

• Boštjan MARKOLI, Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Ποιότητας, Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα (συμμαχία Eutopia)

• Ferenc TAKÓ, Επικεφαλής του Γραφείου CHARM-EU, Eötvös Loránd University of Budapest (συμμαχία CHARM-EU)

  • Session 3 – The Impact of ChatGPT on Higher Education: learning & teaching in the post-plagiarism era

Πρόεδρος: Tõnu VIIK, Πρύτανης, , University of Tallinn

• Rudolf ALLEMANN, Αντιπρύτανης,, Cardiff University

• Julio CAÑERO SERRANO, Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, University of Alcalà

• Alain FUCHS, Πρόεδρος, Université PSL (Paris Sciences & Lettres)

• Δημήτριος ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

• Gavin MCLACHLAN, Αντιπρόεδρος, University of Edinburgh

Η επόμενη τακτική Γενική Συνέλευση της UNICA αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2024 στην Στοκχόλμη.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN