Η Ερευνητική Υποδομή FoodOmicsGR διοργανώνει και σας προσκαλεί σε ημερίδα με θέμα: Εθνική Ερευνητική Υποδομή FoodOmicsGR_RI: Ενδελεχής Χαρακτηρισμός και ανάδειξη της αλυσίδας αξίας των Ελληνικών Τροφίμων
20 Σεπτεμβρίου 2022, 12:00-18:00, Μεγάλη Αίθουσα Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).
Η εθνική Ερευνητική υποδομή FoodOmicsGR συντονίζει το έργο 8 Ιδρυμάτων (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΓΠΑ, Παν. Ιωαννίνων, Παν. Κρήτης, Παν. Αιγαίου, Διεθνές Πανεπιστήμιο, ΙΙΒΕΑΑ) στον ενδελεχή χαρακτηρισμό τροφίμων με στόχο την ανάδειξη της ποιότητας και των μοναδικών χαρακτηριστικών των ελληνικών τροφίμων. Με χρηματοδότηση 3 εκ. Ευρώ έως το τέλος του 2022 η Ερευνητική υποδομή έχει υλοποιήσει 500 ανθρωπομήνες εργασίας για νέους ερευνητές (υποψ. διδάκτορες, μεταδιδάκτορες) οι οποίοι σε συνέργεια με 60 μέλη τακτικού προσωπικού (ΔΕΠ και ερευνητές) εργάζονται σε τομείς όπως γενομική, πρωτεομική, μεταβολομική, στοιχειακή μεταβολομική, έλεγχο επιμολυντών για την εναρμόνιση μεθόδων και πρωτοκόλλων και την αναβάθμιση τεχνολογιών και ενίσχυση της υποδομής.
Η Ημερίδα θα μεταδίδεται διαδικτυακά στο:
Τελικός στόχος είναι ανάπτυξη ερευνητικών υπηρεσιών για ερευνητές και παραγωγούς με στόχο:
1. τον έλεγχο αυθεντικότητας, ιχνηλασιμότητας και γεωγραφικής προέλευσης τροφίμων (ελαιόλαδο, οίνος, αποστάγματα, γαλακτοκομικά, μέλι κ.α. τρόφιμα και προϊόντα)
2. την ανάδειξη ποιοτικών χαρακτηριστικών σύστασης και ασφάλειας, και την ενίσχυση ισχυρισμών υγείας μέσω μελετών διατροφικής παρέμβασης.
3. την ανάπτυξη καινοτόμων τροφίμων/προϊόντων/υπηρεσιών στο χώρο τροφίμων-διατροφής αλλά και λύσεων για την εκμετάλλευση αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων.
Το ανθρώπινο δυναμικό της εθνικής Ερευνητικής υποδομής FoodOmicsGR έχει υλοποιήσει δεκάδες ερευνητικά-αναπτυξιακά έργα με χρηματοδότηση είτε άμεση από τεχνολογικές εταιρείες, είτε από χρηματοδοτικούς φορείς και προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η υποδομή είναι ανοιχτή για συνεργασία και προτάσεις για διερεύνηση ερευνητικών-αναπτυξιακών θεμάτων.
Σας προσκαλούμε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα συμμετοχής:
Για Αθήνα: https://docs.google.com/forms/d/100sGxkRksjw6ESRrgXYuBRFQbfvIh1wK4J0QVKFcpsk/edit?hl=EL
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Ιστοσελίδα:
Για Αθήνα: http://foodomics.gr/?p=659&lang=el
H εργασία αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «FoodOmicsGR Ενδελεχής Χαρακτηρισμός Τροφίμων» (MIS 5029057) που εντάσσεται στη Δράση «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).