Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκε η τελετή επίδοσης Τιμητικού Τόμου στον τ. Αντιπρύτανη και Ομ. Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Θωμά Σφηκόπουλο

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 η τελετή επίδοσης Τιμητικού Τόμου στον τ. Αντιπρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμά Σφηκόπουλο.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε και διαδικτυακά:

LAB 3546 1

Η προσφώνηση πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητής Ιωάννης Εμμανουήλ και ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Παναγιώτης Ροντογιάννης εκ μέρους του Προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, καθηγητή Δημήτριου Γουνόπουλου.

LAB 3530

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Με ιδιαίτερη τιμή σας υποδεχόμαστε σήμερα, εδώ, στην Μεγάλη Αίθουσα για την τελετή επίδοσης Τιμητικού Τόμου προς τιμήν της Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Θετικών Επιστημών κ. Θωμά Σφηκόπουλου.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρουσιάσει κανείς μια τόσο πολυσχιδή προσωπικότητα. Οι εκλεκτοί ομιλητές που θα ακολουθήσουν στο βήμα είναι οι πλέον ειδικοί να αναδείξουν το έργο του Καθηγητή Θωμά Σφηκόπουλου.

Οφείλουμε, όμως, ωστόσο να τονίσουμε ότι η επιστημονική του διαδρομή έχει αναγνωρισθεί στην Ελλάδα και διεθνώς.

Οξύνους και διορατικός, επικοινωνιακός, χαμογελαστός, προσηνής και διαλεκτικός, μεθοδικός και εργασιομανής, «στρατηγός» και «στρατιώτης», ανοίγει δρόμους και καθοδηγεί.

Μέσα από δυσκολίες και αντιξοότητες δείχνει ότι η επιμονή, η αρετή και η μεθοδικότητα, όταν συνδυάζονται με τη συλλογικότητα και το ομαδικό πνεύμα μπορούν να είναι δυνάμεις δημιουργίας.

Ο καθηγητής Θωμάς Σφηκόπουλος ήταν και παραμένει ένας αυθεντικός δημιουργός, ένας σπουδαίος καθηγητής, ένας αληθινός φίλος και συνοδοιπόρος, διαχρονικός συνεργάτης και έμπειρος «οδηγός» και συμπαραστάτης. 

[…]

Ο Καθηγητής Θωμάς Σφηκόπουλος όλα αυτά τα χρόνια σμίλευσε ένα πραγματικά σπάνιο πρότυπο πανεπιστημιακού δασκάλου. Προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στη Δημόσια Παιδεία, με πρωτοποριακό έργο στο αντικείμενο του, ανοίγοντας νέους δρόμους σε διευρυμένους ορίζοντες.

Με βαθύτατη και καθολική αποδοχή του Άλλου, ο Θωμάς Σφηκόπουλος δούλεψε για το «ΕΜΕΙΣ», υπηρετώντας το Δημόσιο Πανεπιστήμιο με όραμα και συμβάλλοντας καθοριστικά στον μετασχηματισμό και την μετάβαση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε μια νέα, ψηφιακή εποχή με στρατηγικό σχεδιασμό και όραμα.

Σε προσωπικό επίπεδο, συνεργάζομαι με τον Θωμά Σφηκόπουλο από το 2011 και βεβαίως πολύ στενότερα από το 2015. Είμαι στην καλύτερη θέση από τον καθένα να βεβαιώσω ότι πολλές από τις πρόσφατες δράσεις και πρωτοβουλίες δεν θα είχαν γίνει χωρίς την παρουσία του Θωμά Σφηκόπουλου.

[…]

Η λειτουργία ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στην Ελλάδα είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση και απαιτεί την παρουσία ανθρώπων με πείρα, γνώσεις, εργατικότητα, ακαδημαϊκό ήθος και αγάπη για το Ίδρυμα. Όλα αυτά τα υπερκάλυψε ο Θωμάς Σφηκόπουλος. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί στην ηγεσία του ΕΚΠΑ να συνεχίσουν να αναδεικνύονται άτομα με αυτά  τα χαρακτηριστικά.

Ας αποτελεί ο Θωμάς Σφηκόπουλος το πρότυπο στις επιλογές μας.

Η παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έγινε από τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Σέργιο Θεοδωρίδη, τον καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Δημήτριο Συβρίδη και τον καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Θωμά Καμαλάκη.

Στη συνέχεια ακολούθησε η αντιφώνηση του τιμωμένου, τ. Αντιπρύτανη του Ε.Κ.Π.Α., ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμά Σφηκόπουλου.

Ο τιμώμενος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Θα ήθελα, από το βήμα αυτό, να ευχαριστήσω θερμά όλους τους προλαλήσαντες για τα καλά τους λόγια και κυρίως τον Πρύτανή μας για την αγάπη του και την πρωτοβουλία του να οργανώσει, μέσα στα τόσα που επιλαμβάνεται καθημερινά, την έκδοση αυτού του τιμητικού για μένα τόμου. Κυρίως όμως να τον ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου έδωσε να υπηρετήσω δίπλα του το Πανεπιστήμιό μας, σε μια από τις πλέον παραγωγικές, κατά την άποψή μου, περιόδους του. Τα χρόνια αυτά, υπό την ηγεσία του, το Πανεπιστήμιό μας έκανε ποιοτικά άλματα, ενδυναμώθηκε και εκσυγχρονίστηκε από κάθε άποψη, προβλήθηκε διεθνώς και μεγεθύνθηκε. Όλα αυτά, μάλιστα, λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι συνέβησαν εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης.

[…]

Το 2009, αιφνιδιάστηκα με την παραίνεση του τότε Πρύτανη Χρήστου Κίττα να υποβάλλω υποψηφιότητα στη θέση του Αντιπρύτανη. Η μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό του με οδήγησε τελικά στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου, χωρίς ποτέ πριν η ιδέα αυτή να έχει περάσει από το μυαλό μου.

[…]

Είχα, επιπλέον, την τύχη να θητεύσω ως Πρόεδρος του Τμήματός μου  σε μια περίοδο κατά την οποία υπηρετούσαν πολλοί συνάδελφοι με πραγματικές ηγετικές ικανότητες, οι οποίοι αντιλαμβάνονταν την αξία της συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας, της δημιουργίας ενός υγιούς κλίματος και την υιοθέτηση ενός οράματος που μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Με αυτή τη στάση, οδηγήθηκε τότε το Τμήμα μας μεταξύ των 100 καλύτερων Τμημάτων Πληροφορικής στον κόσμο. Ένα Τμήμα που λειτουργούσε με ιδρυματική κουλτούρα, ως συντεταγμένη ακαδημαϊκή μονάδα με κοινούς εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς στόχους, κοινές υποδομές, συγκλίνουσες δράσεις και συμπληρωματικές συνεργασίες. Ένα Τμήμα που είχε ξεπεράσει την παθογένεια του μοντέλου λειτουργίας ως “εμπορικό κέντρο”, όπως το αποκαλώ, όπου καθένας κατοχυρώνει ένα χώρο και αναπτύσσει τις όποιες δραστηριότητές του αυτόνομα, ασυντόνιστα και ανεξέλεγκτα. Ένα Τμήμα που την εποχή εκείνη λειτούργησε ως επιτυχημένο παράδειγμα για πολλά άλλα.

Ένα παρόμοιο όραμα γίνεται πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια, σε όλο το Πανεπιστήμιό μας υπό την ηγεσία του Πρύτανη και των Πρυτανικών Αρχών του.

Ελλοχεύει όμως, φοβάμαι, ένας σοβαρός κίνδυνος. Πολλές φορές, κάτι που κατακτάται δύσκολα, με κόπο και προσπάθεια πολλών ετών, μπορεί να κατεδαφιστεί γρήγορα και εύκολα από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ή έχουν ιδιοτελείς προσωπικούς στόχους. Κάποτε, μάλιστα, οι τελευταίοι, μπορεί να μετέρχονται και αντιακαδημαϊκών μεθόδων που θυμίζουν τη ρήση του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη: “Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά πασχίζουν να βρουν λεκέδες στη δική σου.”

Έχουν άραγε γνώση οι φύλακες; Αυτό μένει να το αποδείξει στο προσεχές μέλλον η Πανεπιστημιακή μας κοινότητα. […]

LAB 3688

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN