Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκδήλωση προς τιμήν του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την προσφορά του στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) σε μια ιδιαίτερη συμβολική τελετή τίμησε το μεγάλο ευεργέτη, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), διαχρονικά για την προσφορά του προς το Ε.Κ.Π.Α. αλλά και ειδικότερα για την δωρεά του ΙΣΝ προς το Τμήμα Νοσηλευτικής, που αποτελεί μέρος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία που υλοποιεί το ΙΣΝ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 2024 στην Μεγάλη Αίθουσα του Ε.Κ.Π.Α., παρουσία, μεταξύ άλλων, του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου, του Υφυπουργού Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, του πρώην Πρύτανη και Υπουργού, καθώς και επίτιμου καθηγητή κ. Χρήστου Κίττα, του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης, καθηγητή κ. Νίκου Θωμαΐδη, των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης καθηγητή κ. Σπύρου Βλαχόπουλου και καθηγήτριας κ. Αθανασίας Σμυρνιώτου, των Αντιπρυτάνεων καθηγητή κ. Ευστάθιου Ευσταθόπουλου και καθηγήτριας κ. Σοφίας Παπαϊωάννου, μελών της Συγκλήτου και πολλών μελών ΔΕΠ.

Η εν λόγω δωρεά του ΙΣΝ προς το Τμήμα Νοσηλευτικής περιλαμβάνει:

– Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό εξοπλισμό
– Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
– Εκπαιδευτικές και Ακαδημαϊκές Υποτροφίες

LAB 4886

Στην ειδική τελετή απόδοσης τιμής προσφώνηση απηύθυνε ο Πρύτανης καθηγητής κ. Γ. Σιάσος, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “Εκ μέρους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζω την βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και για αυτή τη δωρεά και συνολικά για τη στήριξή του με μεγάλες δωρεές ιδιαίτερα στον Τομέα της Υγείας και στο Πανεπιστήμιό μας. Η γενναιοδωρία σας αποτελεί πυλώνα για την πρόοδο και την καινοτομία που μας ενισχύει να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στους φοιτητές μας και να συμβάλουμε στην προαγωγή της επιστήμης, της έρευνας και της δημόσιας υγείας”.

LAB 4666

Απολογισμό της δωρεάς παρουσίασε ο Πρόεδρος του Τμήματος καθηγητής κ. Π. Μυριανθέας. Ακολούθησαν ομιλίες από την Αντιπρόεδρο του Τμήματος, καθηγήτρια κ. Δ. Καϊτελίδου και τον ακαδημαϊκό, επίτιμο καθηγητή κ. Χ. Ρούσσο.

LAB 4734
LAB 4797
LAB 4846

Εκ μέρους του ΙΣΝ την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο κ. Γ. Αγουρίδης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΝ, ο οποίος στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε το Ε.Κ.Π.Α. και το Τμήμα για την τελετή: «Η δωρεά που απόψε τιμάται και αποτιμάται σε αυτή την εκδήλωση δεν είναι αριθμοί, μηχανήματα και προγράμματα. Είναι άνθρωποι, που σήμερα ονειρεύονται να γίνουν νοσηλευτές και να στηρίξουν τον συνάνθρωπό τους. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τις προκλήσεις που θα κληθούν από την πρώτη μέρα να διαχειριστούν. Και είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε, με τη βοήθειά σας, με τη συνδρομή και πολύτιμη καθοδήγηση των Καθηγητών του Τμήματος, να τους προσφέρουμε ορισμένα εφόδια για να γίνει καλύτερη αυτή η διαδρομή τους. Με γνώμονα την ενίσχυσή τους, με ελπίδα την ενθάρρυνσή και με οδηγό την πίστη μας στις δυνατότητές τους».

LAB 4894

Η τελετή ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τη Σοφία Καπετανάκου, soprano, και την Ελένη Δάβου, πιανίστα με έργα Saint-Saëns, Mon coeur s’ouvre à ta voix, Gounod, Ave Maria, Puccini, O mio babbino caro.

Η δωρεά προς το Τμήμα Νοσηλευτικής

Η υλοποίηση της δωρεάς ξεκίνησε με την υπογραφή στις 21 Μαρτίου, 2018, Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την υλοποίηση της Πρωτοβουλίας για την Υγεία στην Ελλάδα. Το μνημόνιο υπεγράφη σε τελετή στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία παρευρέθηκε, μετά από πρόσκληση, και η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής.
Στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 (ν.4564/2018(Α΄170), κυρώθηκε με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία ορίζει το συμβατικό πλαίσιο, τους γενικούς όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης των δωρεών της Πρωτοβουλίας.
Η δωρεά αποτελεί μέρος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ 31 Ιανουαρίου του 2020 (ΦΕΚ16, ΤΑ’) Νόμος 4655. Καθοριστική υπήρξε η βοήθεια του ακαδημαϊκού και καθηγητή κ. Χ. Ρούσσου. Η δωρεά περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Α. Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό εξοπλισμό
Έχει παραληφθεί και χρησιμοποιείται στην εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος από την ακαδημαϊκή χρονιά 2023 – 2024

– Περιλαμβάνει προσομοιωτές και εξοπλισμό για εργαστήρια βασικής Νοσηλευτικής, Παιδιατρικής, Αναισθησιολογικό και Πρώτων Βοηθειών
– Ψηφιακά τραπέζια ανατομίας
– Περιλαμβάνει ερευνητικό εξοπλισμό για εργαστήριο Βιολογίας, Παιδιατρικής – Παιδιατρικό Ερευνητικό Εργαστήριο
– Επίσης, εξοπλισμό γραφείων και αιθουσών διδασκαλίας

Β. Εκπαιδευτικά (8) και Ερευνητικά (3) Προγράμματα
Σε πλήρη ανάπτυξη και εξέλιξη (σε διαφορετικό βαθμό)

– Έως σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί 3 εκπαιδευτικά προγράμματα και 2 ερευνητικά προγράμματα

Γ. Υποτροφίες – Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι
Σε πλήρη ανάπτυξη, προς ολοκλήρωση αρχές 2025
– Κάλυψη ακαδημαϊκών υποτροφιών διαφόρων νοσηλευτικών ειδικοτήτων και βιολογίας, πλήρους ή μερικής απασχόλησης
– Υποτροφίες για προγράμματα εκπαίδευσης σε κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα στο εξωτερικό όπως το Johns Hopkins School of Nursing και το London School of Economics

Στην επιμέρους σύμβαση, ένα σημαντικό μέρος της δωρεάς αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση προσομοιωτών στα βασικά εργαστήρια του Τμήματος, όπως Ανατομίας, Κλινικο-νοσηλευτικών και παιδιατρικών εφαρμογών, Αγγειακής Προσπέλασης, Υγιεινής της Εργασίας, Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Πρώτων Βοηθειών (π.χ. προσομοιωτές καρδιοαναπευστικής ανάνηψης και προσομοιωτές προχωρημένης υποστήριξης της ζωής/εξειδικευμένης καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης και αυτόματος εξωτερικός απινιδιστής με οπτικές φωνητικές οδηγίες).

Επιπρόσθετα, η δωρεά δίνει τη δυνατότητα οργάνωσης σύγχρονων εργαστηρίων Ανατομίας, Βιολογίας-Βιοχημείας και Παιδιατρικού Ερευνητικού Εργαστηρίου με ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό, (π.χ. η Τράπεζα Anatomage είναι το μόνο σύστημα ανατομίας που έχει πλήρως τμηματοποιημένο πραγματικό ανθρώπινο σώμα σε τρισδιάστατη (3D) δομή. Οι φοιτητές μπορούν να οπτικοποιήσουν την ανατομία σε πραγματικές διαστάσεις ανθρωπίνου σώματος. Οι μεμονωμένες δομές (όργανα-ιστοί) ανακατασκευάζονται σε ακριβή 3D δομή δημιουργώντας ένα εξαιρετικό επίπεδο ανατομίας).

Επίσης, ο εξοπλισμός για το εκπαιδευτικό εργαστήριο Βιολογίας-Βιοχημείας θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση όλων των πρωτοετών φοιτητών Νοσηλευτικής στις βασικές μεθόδους βιολογίας του κυττάρου και μοριακής βιολογίας (όπως μικροσκοπία, ELISA και ανάλυση DNA). Αυτό θα ενισχύσει την κατανόηση των εννοιών σχετικά με το κύτταρο και τη μοριακή βιολογία του, τις κυτταρικές αντιδράσεις τόσο κάτω από φυσιολογικές καταστάσεις όσο και παρουσία νοσημάτων.

LAB 4963
LAB 4704

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN