CIVIS

Hub 2 Κοινωνία, Πολιτισμός, Κληρονομιά: Ανάπτυξη και δράσεις στο δεύτερο έτος λειτουργίας του (Οκτώβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022)

Hub 2 Κοινωνία, Πολιτισμός, Κληρονομιά: Ανάπτυξη και δράσεις στο δεύτερο έτος λειτουργίας του (Οκτώβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022)

Ολοκλήρωθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη διετής, πιλοτική φάση λειτουργίας του HUB 2 του CIVIS, της Θεματικής Ενότητας Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος με τίτλο «Κοινωνία, Πολιτισμός, Κληρονομιά» (Society, Culture, Heritage), του οποίου την προεδρία (Chair) έχουν αναλάβει από κοινού, το ΕΚΠΑ με συντονίστρια την καθηγήτρια κα Θεοδώρα Αντωνοπούλου, και το Πανεπιστήμιο του Tübingen Γερμανίας με συντονίστρια την καθηγήτρια κα Dorothee Kimmich. Από τον Φεβρουάριο 2022 μάλιστα το ΕΚΠΑ ανέλαβε ως co-Chair 1 πρωταρχικό ρόλο στις διεργασίες.

Για το πρώτο έτος λειτουργίας του HUB 2 SCH έχει αναρτηθεί σύντομη έκθεση στο Hub του ΕΚΠΑ: https://hub.uoa.gr/civis-hub2-society-culture-heritage/

Το δεύτερο έτος λειτουργίας του HUB 2 SCH (Οκτώβριος 2021-Σεπτέμβριος 2022) ξεκίνησε με τη δημοσίευση στις 21 Οκτωβρίου 2021 της δεύτερης πρόσκλησης (2nd Call) για κατάθεση ως τις 20 Νοεμβρίου 2021 προτάσεων για τη δημιουργία εκπαιδευτικών – ερευνητικών δράσεων από τα ιδρύματα της συμμαχίας του CIVIS. Στις 26 Νοεμβρίου 2021, κατά την διάρκεια των Global CIVIS Days που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Hub 2 για την οριστική αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν. Συνολικά εγκρίθηκαν επτά (7) εκπαιδευτικές προτάσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2021–22, επιπλέον των δεκαοκτώ (18) που είχαν εγκριθεί με την πρώτη πρόσκληση. Μία (1) ακόμη πρόταση εγκρίθηκε στη συνέχεια από το Hub Council, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός προτάσεων που εγκρίθηκαν στην πρώτη φάση να ανέρχεται σε είκοσι έξι (26).

Ειδικότερα όσον αφορά στο ΕΚΠΑ, από τις οκτώ επιπλέον δράσεις το Πανεπιστήμιό μας ανέλαβε τον συντονισμό μίας (1) (Sacred Sound-Sacred Spaces: in search of the lost sound), ενώ συμμετείχε σε τέσσερεις (4) ακόμη προτάσεις ως συνεργάτης (partner).

Μπορείτε να δείτε τον κατάλογο των εγκριθεισών προτάσεων στον παρακάτω επισυναπτόμενο πίνακα.

Hub 2 Society, Culture, and Heritage
Κατάλογος εγκριθεισών εκπαιδευτικών προτάσεων Δεύτερης Πρόσκλησης (List of Αpproved Proposals, 2nd Call)
[Το Πανεπιστήμιο που συντόνισε την εκάστοτε πρόταση σημειώνεται με έντονους χαρακτήρες / Coordinating Partner universities are highlighted in bold]

TitleUniversitiesActivity type
Resonances: Identifying the Linguistic Cultures of Communities within and around the Universities of Athens, Bruxelles, Bucharest, Glasgow, Madrid and Rome. An ongoing European Database for Eurotales – A Museum of the Languages in Europe.Athens, Rome, Madrid, Brussels, Bucharest, GlasgowWorkshop / academic meeting Workshop
Conceptualizing and understanding the role of the African diaspora in Europe and in AfricaAthens, Rome, Stockholm, BucharestAllied Course (short Course)
Cultural Heritage and Global EpistemologiesRome, Madrid, Bucharest, GlasgowSummer School
MAMPS – Master in Ancient Mediterranean Pottery Studies: From Excavations to MuseumsTübingen, Athens, BrusselsWorkshop/ academic meeting Workshop
Graduate-Network Baroque/Neo-BaroqueAMU, Tübingen, Rome, Stockholm, Madrid, Brussels, BucharestSpring School
Global ethicsTübingen, Glasgow, StockholmSummer School
Sacred Sound-Sacred Spaces: in search of the lost soundTübingen, Athens, Mardid, Glasgow (Συντονιστής ΕΚΠΑ)Summer School
European Law and Rule of Law (Additional project)Tübingen, Bucharest, Glasgow, Madrid, Athens, RomeSeminar (short Course)

Η πρώτη διετία του HUB 2 SCH ολοκληρώθηκε αφενός με την πέμπτη, διήμερη συνεδρίαση του Hub Council (8-9 Σεπτεμβρίου 2022), για την οποία αναρτήθηκε σχετική αναφορά στο Hub του ΕΚΠΑ (https://hub.uoa.gr/hub-society-culture-heritage-coordinator-and-council-meeting-review/) και αφετέρου με την υποβολή στο τέλος Σεπτεμβρίου προς το Work Package 4 του CIVIS αναλυτικής έκθεσης και εσωτερικής αξιολόγησης των πεπραγμένων του, συνοδευόμενης από έκθεση των θεμάτων που τέθηκαν στην πορεία και των μελλοντικών του στόχων.

Περίληψη Δραστηριοτήτων (σε αριθμούς)

  1. 2 Προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων για εκπαιδευτικές – ερευνητικές δράσεις + αξιολόγηση μίας Πρόσκλησης υποβολής BIPs για το CIVIS 2.
  2. Συνολικά 26 δράσεις επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση στις Προσκλήσεις 1 και 2 (εκπαιδευτικές δράσεις και συναντήσεις δικτύωσης)· για όλες προσφέρθηκε ακαδημαϊκή και διοικητική υποστήριξη.
  3. 460 μετακινήσεις φοιτητών / 110 μετακινήσεις προσωπικού (περίπου).
  4. 5 συνεδριάσεις του Συμβουλίου του Hub (2 διαδικτυακές και 1 σε υβριδική  μορφή στις Βρυξέλλες που συγκλήθηκαν από το UT, και 2 συνεδριάσεις σε υβριδική μορφή που συγκλήθηκαν από το ΕΚΠΑ στην Αθήνα και την Aix-en-Provence). Τα πρακτικά όλων των συνεδριάσεων με τα συνοδευτικά powerpoints διανεμήθηκαν στα μέλη του Hub Council.
  5. 2 συνεδριάσεις υλοποίησης δράσεων (όλα τα έργα, Ιανουάριος 2022 και Σεπτέμβριος 2022: η πρώτη συγκλήθηκε διαδικτυακά από το UT, ενώ η δεύτερη συγκλήθηκε σε υβριδική μορφή από το ΕΚΠΑ στην Aix-en-Provence σε συνδυασμό με την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου του Hub κατά την πρώτη φάση της λειτουργίας του).
  6. Παρουσίαση από τις δύο συμπροεδρεύουσες της Θεματικής Ενότητας Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος «Κοινωνία, Πολιτισμός, Ιστορική Κληρονομιά» κατά τη συνάντηση για την υπογραφή της συμφωνίας του CIVIS με τους Αφρικανούς εταίρους στη Μασσαλία (Μάρτιος 2022).
  7. Σειρά συναντήσεων ανάμεσα στις δύο συμπροεδρεύουσες και το Δίκτυο Μουσείων στην αρχική του φάση (2021-22), που βοήθησαν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του Δικτύου και της σύνδεσης του Hub με Πανεπιστημιακά και άλλα μουσεία.
  8. Συμμετοχή της Θεματικής Ενότητας Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος «Κοινωνία, Πολιτισμός, Ιστορική Κληρονομιά» στις Παγκόσμιες Ημέρες CIVIS (CIVIS Global Days) στο ΕΚΠΑ (Μάιος 2022) με τρεις (3) στρογγυλές τράπεζες (εργαστήρια), που μεταδόθηκαν σε απευθείας διαδικτυακή σύνδεση. Οι εν λόγω συνεδριάσεις οργανώθηκαν από το ΕΚΠΑ ως συντονιστή του Hub ως προς τους ομιλητές και την διεξαγωγή των στρογγυλών τραπεζών, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Θεματικής Ενότητας και με συμμετέχοντες από όλα τα Πανεπιστήμια του CIVIS. Πρόκειται για μια απόλυτα θετική εμπειρία, που ανέδειξε ιδιαίτερα τον ρόλο της Θεματικής Ενότητας Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος «Κοινωνία, Πολιτισμός, Ιστορική Κληρονομιά». Δείτε σχετικά https://civis.eu/en/global-civis-days-2022

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://civis.eu/en/global-civis-days-2022/open-sessions-2022

Τα βίντεο από τις στρογγυλές τράπεζες είναι διαθέσιμα στο youtube, ως εξής:

https://www.youtube.com/channel/UCz9D6aUKkfItjR6cPrn1OVw

  1. Οι κοινωνίες σε περίοδο πανδημίας και ψευδών ειδήσεων
  • Ευρωπαϊκή ταυτότητα
  • Η (πολιτιστική) κληρονομιά στη σύγχρονη Ευρώπη

Εννέα από τις εκπαιδευτικές δράσεις/μαθήματα (courses) του HUB 2 SCH θα συνεχιστούν με τη μορφή των BIPs και στη δεύτερη φάση του CIVIS, που ξεκινά άμεσα. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στην Πρόσκληση (1st BIPs Call) που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου 2022 και αξιολογήθηκαν από τα μέλη του Hub Council τον Ιούνιο 2022.

Συνολικά εγκρίθηκαν δεκαέξι (16) δράσεις που θα προσφέρονται κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2022-23.  Το ΕΚΠΑ συμμετέχει ως εταίρος σε οκτώ (8) από αυτές, ενώ συντονίζει τις εξής πέντε (5):

  1. In/Transitive Modernities: Dis/continuities and Cultural Transformation
  2. Languages in Europe and their diachronies (Focus on historical language contact)
  3. Multicultural and multilingual Mediation: Second or/and foreign Language Acquisition on the example of the German language.
  4. Summer School No 2 in Critical Museum & Heritage Studies – Refugee legacies in museum and heritage sites: Multi-modal approaches to interpreting stories and objects of forced displacement
  5. Religion and Power in the Eastern Mediterranean in Late Antiquity and early Middle Ages

Σχετικές πληροφορίες αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του CIVIS, στην κατηγορία CIVIS Courses. Οι φοιτητές του ΕΚΠΑ μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής με βάση τα οριζόμενα στο κάθε μάθημα.

To HUB 2 SCH θα συνεχίσει τη δράση του μεταξύ άλλων με την προετοιμασία των δύο προγραμμάτων μάστερ που είχαν εγκριθεί στην πρώτη φάση καθώς και με τη 2η Πρόσκληση για BIPs, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μία πλήρης εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS – Europe’s Civic University Alliance, με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences». Φοιτητές από πανεπιστήμια–μέλη του δικτύου CIVIS είχαν τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία με πληθώρα drones και […]

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Στο Στρασβούργο, από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε τo τέταρτo κατά σειρά European Student Assembly – ESA25, στο πλαίσιο του προγράμματος European Universities Community Voices (EUC), φιλοξενώντας πάνω από 230 φοιτητές από ολόκληρη την Ευρώπη. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μετατράπηκε για τρεις ημέρες σε τόπο δημοκρατικού διαλόγου, […]

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικτυακή διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2025  στο πλαίσιο της τρίτης σειράς σεμιναρίων για υποψήφιους διδάκτορες με τίτλο «Προκλήσεις των Ψηφιακών και Τεχνολογικών Μετασχηματισμών», που διοργανώθηκε από τη συμμαχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων CIVIS – Europe’s Civic University Alliance. Η διάλεξη, με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό», δόθηκε από τον […]

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

*Της Σοφίας Παπαϊωάννου, Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ Από τη διδασκαλία και την έρευνα, μέχρι την κοινωνική και διεθνή δικτύωση — η πρωτοποριακή διαδρομή του ΕΚΠΑ στη Συμμαχία του CIVIS. Ο ηγετικός ρόλος του ΕΚΠΑ στο νέο Ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό οικοσύστημα Από το 2019, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνιστά θεμελιώδη […]

Η νέα διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS διερευνά την κληρονομιά της πολυγλωσσίας από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η νέα διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS διερευνά την κληρονομιά της πολυγλωσσίας από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι μπορεί να μας διδάξει η Ευρώπη του 19ου αιώνα για τη σύγχρονη πολύγλωσση Ευρωπαϊκή Ένωση; Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην πρώτη διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS, αφιερωμένη στην πολυγλωσσία που διοργανώνεται στις 2 Ιουνίου 2025 από το Κέντρο Γλωσσών του Paris Lodron Πανεπιστημίου του Salzburg, για να εξερευνήσετε πώς τα ιστορικά διδάγματα από την πολύγλωσση […]

Ενισχύοντας την ηγετική θέση της Ευρώπης στις Βιοεπιστήμες – Κοινό Συνέδριο του Marseille Immunology Biocluster (MIB, Γαλλία) και του InFLAMES (Φινλανδία)

Ενισχύοντας την ηγετική θέση της Ευρώπης στις Βιοεπιστήμες – Κοινό Συνέδριο του Marseille Immunology Biocluster (MIB, Γαλλία) και του InFLAMES (Φινλανδία)

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου 2025, από 09:30 έως 17:00 CET, στις Βρυξέλλες, με θέμα την ενίσχυση της ηγετικής θέσης της Ευρώπης στις βιοεπιστήμες. Η εν λόγω εκδήλωση, η οποία φιλοξενείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, επιδιώκει να γεφυρώσει την επιστημονική αριστεία με την πολιτική δράση, […]

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Στο Στρασβούργο, από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε τo τέταρτo κατά σειρά European Student Assembly – ESA25, στο πλαίσιο του προγράμματος European Universities Community Voices (EUC), φιλοξενώντας πάνω από 230 φοιτητές από ολόκληρη την Ευρώπη. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μετατράπηκε για τρεις ημέρες σε τόπο δημοκρατικού διαλόγου, […]

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικτυακή διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2025  στο πλαίσιο της τρίτης σειράς σεμιναρίων για υποψήφιους διδάκτορες με τίτλο «Προκλήσεις των Ψηφιακών και Τεχνολογικών Μετασχηματισμών», που διοργανώθηκε από τη συμμαχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων CIVIS – Europe’s Civic University Alliance. Η διάλεξη, με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό», δόθηκε από τον […]

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

*Της Σοφίας Παπαϊωάννου, Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ Από τη διδασκαλία και την έρευνα, μέχρι την κοινωνική και διεθνή δικτύωση — η πρωτοποριακή διαδρομή του ΕΚΠΑ στη Συμμαχία του CIVIS. Ο ηγετικός ρόλος του ΕΚΠΑ στο νέο Ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό οικοσύστημα Από το 2019, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνιστά θεμελιώδη […]

Η νέα διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS διερευνά την κληρονομιά της πολυγλωσσίας από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η νέα διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS διερευνά την κληρονομιά της πολυγλωσσίας από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι μπορεί να μας διδάξει η Ευρώπη του 19ου αιώνα για τη σύγχρονη πολύγλωσση Ευρωπαϊκή Ένωση; Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην πρώτη διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS, αφιερωμένη στην πολυγλωσσία που διοργανώνεται στις 2 Ιουνίου 2025 από το Κέντρο Γλωσσών του Paris Lodron Πανεπιστημίου του Salzburg, για να εξερευνήσετε πώς τα ιστορικά διδάγματα από την πολύγλωσση […]

Ενισχύοντας την ηγετική θέση της Ευρώπης στις Βιοεπιστήμες – Κοινό Συνέδριο του Marseille Immunology Biocluster (MIB, Γαλλία) και του InFLAMES (Φινλανδία)

Ενισχύοντας την ηγετική θέση της Ευρώπης στις Βιοεπιστήμες – Κοινό Συνέδριο του Marseille Immunology Biocluster (MIB, Γαλλία) και του InFLAMES (Φινλανδία)

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου 2025, από 09:30 έως 17:00 CET, στις Βρυξέλλες, με θέμα την ενίσχυση της ηγετικής θέσης της Ευρώπης στις βιοεπιστήμες. Η εν λόγω εκδήλωση, η οποία φιλοξενείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, επιδιώκει να γεφυρώσει την επιστημονική αριστεία με την πολιτική δράση, […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο