Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 τα εγκαίνια της πλήρως ανακαινισμένης αίθουσας εκδηλώσεων (υπ’αριθμόν 917) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Με εξαιρετική τιμή και ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στα εγκαίνια της πλήρως ανακαινισμένης αίθουσας εκδηλώσεων (917) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών!

[…]

Η χορηγία, ο μαικηνισμός, η δωρεά, η φιλανθρωπία κατέχουν έως σήμερα σημαίνουσα θέση στην εύρυθμη λειτουργία κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων, αλλά και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε να θεωρούνται ευεργετικές πρακτικές και στο πλαίσιο λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας, και της Φιλοσοφικής Σχολής ειδικότερα, και να τυγχάνουν της θερμής αποδοχής μας.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου μας συγχαίρει θερμά τον χορηγό, τον αγαπητό συνάδελφο καθηγητή Νικόλαο Μαλιάρα, γι’ αυτήν την καθοριστική συμβολή του στην υλοποίηση της ανακαίνισης της παρούσας αίθουσας. Στον ίδιο αυτόν χώρο, όπου θεραπεύονται οι Μούσες, ο χορηγός, ως οδηγός του χορού, σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, θα αποτελεί τον καθοδηγητή και εμπνευστή για παρόμοιες δράσεις με καλλιτεχνικό και επιστημονικό χαρακτήρα.

[…]

Το Πανεπιστήμιό μας είναι σε συνεχή κίνηση και πρόοδο!

Έχουν πραγματοποιηθεί και είναι ήδη σε εξέλιξη σημαντικές παρεμβάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών του ΕΚΠΑ.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης ή/και δημιουργίας νέων υποδομών σε όλα τα σημεία παρουσίας του ΕΚΠΑ, ενώ υλοποιούνται και μεγάλες προμήθειες εξοπλισμού.

Προσεχώς, μάλιστα, θα λειτουργήσουν και τα Core Facilities που αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στο ερευνητικό έργο.

Ειδικότερα, τα εγκαίνια της αίθουσας 917, όπως και, πριν από μερικές μέρες, της αίθουσας 624 στη Φιλοσοφική Σχολή, στην οποία στεγάζεται το Εργαστήριο Ψυχογλωσσολογίας και Νευρογλωσσολογίας, εντάσσονται στο πλαίσιο μεγάλων έργων του ΕΚΠΑ για την αναμόρφωση των σπουδαστηρίων της Φιλοσοφικής Σχολής.

Οι εργασίες που είναι σε εξέλιξη στη Φιλοσοφική Σχολή, αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών του ΕΚΠΑ, μια προτεραιότητα που έθεσαν εξαρχής ψηλά οι Πρυτανικές Αρχές και την υλοποιούν με συγκεκριμένες προγραμματικές δράσεις.

Ειδικότερα προχωρούν εργασίες αναδιαρρύθμισης Σπουδαστηρίων και Βιβλιοθηκών, η ανακαίνιση του αμφιθεάτρου της Φιλοσοφικής AULA, η προμήθεια καθισμάτων, σκίασης και λοιπού εξοπλισμού, καθώς και οι εργασίες υγρομόνωσης και στεγανοποίησης.

Στη Φιλοσοφική Σχολή έχει πρόσφατα εγκαινιασθεί και λειτουργεί η νέα Βιβλιοθήκη, μια από τις μεγαλύτερες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας σε ένα από το πλέον σύγχρονα κτήρια διεθνώς, που έχει ήδη λάβει διακρίσεις για τον σχεδιασμό του.

Κυρίες και κύριοι,

Το Πανεπιστήμιό μας είναι σε συνεχή κίνηση και πρόοδο!

Όλες οι εργασίες που υλοποιήθηκαν και οι εν εξελίξει, καθώς κι οι προγραμματιζόμενες, ενισχύουν δομές, υποδομές και λειτουργίες, έτσι ώστε να στηρίζεται σταθερά η εξωστρέφεια του Ιδρύματος και κυρίως και το διδακτικό, το ερευνητικό έργο και το ευρύτερα κοινωνικό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

img 04
Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αχιλλέας Χαλδαιάκης μαζί με τον Καθηγητή του ίδιου Τμήματος, Νικόλαο Μαλιάρα

Ο Καθηγητής Νικόλαος Μαλιάρας αντιφώνησε με εμφανή συγκίνηση, επισημαίνοντας ότι προχώρησε ανεπιφύλακτα στη συγκεκριμένη χορηγία ελαυνόμενος από διάθεση υποστήριξης και ενίσχυσης των ποικίλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Ο ίδιος, ως μέλος ΔΕΠ του Τμήματος εδώ και πάνω από 30 χρόνια, έχει συμβάλει καθοριστικά στη διεύρυνση και ανάπτυξη του προγράμματος σπουδών προς καλλιτεχνικά αντικείμενα αλλά και στην περαιτέρω καλλιέργεια των φοιτητριών και φοιτητών σε ειδικές μουσικές δεξιότητες. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η δράση της μικτής χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, που τελεί υπό την διεύθυνσή του, αλλά εσχάτως και η δυναμικώς ήδη αναπτυσσόμενη ανάλογη δραστηριότητα επιμέρους μουσικών συνόλων, τη σύσταση και διδασκαλία των οποίων ο ίδιος επίσης επιμελείται. Εύχομαι, είπε εν κατακλείδι ο κ. Μαλιάρας, αυτή η αίθουσα να στεγάσει και να αναδείξει με τον αρμόζοντα τρόπο όλες τις πολυσχιδείς καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. 


Τέλος, η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Καθηγήτρια Αναστασία Γεωργάκη αναφέρθηκε διεξοδικά στις συστηματικές ενέργειες για την περαιτέρω οργάνωση και ουσιαστική ενίσχυση της καλλιτεχνικής παραμέτρου των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος, που μεθοδεύεται κατά τρόπο συμβατό με τα διεθνή μουσικολογικά δεδομένα αλλά και με σεβασμό και ιδιαίτερη έμφαση στην μακραίωνη σχετική ελληνική παράδοση. Η κυρία Πρόεδρος ανακοίνωσε επισήμως την προσφάτως (10/6/2022) εγκριθείσα από τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ απόφαση για συνεργασία του Τμήματος με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), μιαν απόφαση υψίστης ακαδημαϊκής σημασίας για το Ίδρυμά μας και ειδικότερα τη Φιλοσοφική Σχολή και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ένα εγχείρημα που σηματοδοτεί μιαν καλλιτεχνική προοπτική υψηλής περιωπής, μια συνεργασία που θα επιτρέψει στις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Τμήματος να συνδυάσουν τη θεωρητική μουσικολογική σπουδή με την ανωτάτου αισθητικού επιπέδου εντρύφηση στην καλλιτεχνική (εν προκειμένω την ενόργανη) μουσική πράξη. Επιλέγοντας, η κυρία Πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ, που έστερξαν και με γενναιόφρονη οικονομική ενίσχυση κατέστησαν εφικτή την υλοποίηση αυτού του πάγιου αιτήματος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.   


Ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα από τον κ. Δημήτριο Κοτρωνάκη (κιθάρα) και από τη Μικτή Χορωδία του ΤΜΣ υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Νικολάου Μαλιάρα (με συνοδεία στο πιάνο από τον κ. Σάββα Ρακιντζάκη).

img 01 1

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN