Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριάντα χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών οργανώνουν επετειακό συνέδριο με τίτλο: «Ελληνική Επανάσταση και Θέατρο» συμμετέχοντας στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

KAR 2158

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου παραγματοποιήθηκε σήμερα, 10/11/2021, στις 11:00, στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του κεντρικού κτηρίου του ΕΚΠΑ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο, στην οποία αναφέρθηκε στην αισθητή, απαραίτητη και πλέον αυτονόητη και ζωτική την παρουσία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στην ακαδημαϊκή, καλλιτεχνική, εκπαιδευτική και κοινωνική κοινότητα. “Και αυτό το επέτυχε με τη συνεπή, σοβαρή και συστηματική προσήλωσή του στους αρχικούς στόχους του, τους οποίους έθεσαν οι πρωτεργάτες ιδρυτές και διδάσκοντες του Τμήματος (ειδική μνεία οφείλουμε στον αείμνηστο Σπύρο Ευαγγελάτο και στον αειθαλή Βάλτερ Πούχνερ) και τους οποίους ακολούθησαν με πίστη και υπευθυνότητα όλοι οι άλλοι σημαντικοί, παλαιότεροι και νεότεροι, καθηγητές και διδάσκοντες που στελέχωσαν κατά καιρούς ή στελεχώνουν σήμερα το Τμήμα. Ανάμεσα στους (λίγο) παλιότερους καθηγητές, που ζωογόνησαν το Τμήμα με την επιστημονική συμβολή και το ακαδημαϊκό ήθος τους, είναι οι ομότιμοι καθηγητές Άννα Ταμπάκη και Νάσος Βαγενάς, στους οποίους αφιερώνεται το αρχόμενο Συνέδριο.
Μεγάλη η τιμή για τους τιμωμένους, αλλά και μεγάλη η τιμή για το Τμήμα, που αναγνωρίζει τις οφειλές του και φροντίζει τη διατήρηση της «συνέχειάς» του, αναλαμβάνοντας συχνά αφιερωματικές πρωτοβουλίες που αποτίουν φόρο ακαδημαϊκής και ανθρώπινης τιμής σε παλαιότερα στελέχη του Τμήματος.”

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι είναι “Διπλή γιορτή όμως η σημερινή και διπλά τα γενέθλια: Μια επέτειος ιδρυματική και πιο ειδική συνδυάζεται με την εθνική και πανελλήνια επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ένας συνδυασμός συμβολικά ισχυρός αλλά και πολύ πραγματικός και επιβεβαιωμένος ιστορικά, καθώς το θέατρο συνδέθηκε στενά με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, συμβάλλοντας στην προετοιμασία του, παρακολουθώντας την εξέλιξή του αλλά και θρέφοντας τόσο τη βιωματική ανάμνησή του όσο τον κριτικό στοχασμό πάνω σ’ αυτόν τον αγώνα και τις διαφορετικές πτυχές του σε όλο το μετέπειτα της Επανάστασης και της Απελευθέρωσης μέχρι σήμερα.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, ευχήθηκε “στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, που βρίσκεται στην ώριμη νεότητά του, να μακροημερεύσει για πάρα πολλά χρόνια και δεκαετίες και, γιατί όχι, αιώνες. Αν εμείς είμαστε φθαρτοί, οι θεσμοί, οι αξίες και το έργο που αυτοί φέρουν, μπορούν και εύχομαι να είναι υπεραιωνόβιοι.”

KAR 2170

Την προσφώνηση του Πρύτανη ΕΚΠΑ ακολούθησαν χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη, και σύντομες ομιλίες από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, καθηγητή Ιωσήφ Βιβιλάκη, με τίτλο: «Τριάντα χρόνια Τμήμα Θεατρικών Σπουδών» και από τον επίτιμο καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Βάλτερ Πούχνερ, με τίτλο: «Ο ρόλος του θεάτρου στην Επανάσταση του 1821: Ηθοποιοί στη σκηνή και στο πεδίο των μαχών».

Το Συνέδριο «Ελληνική Επανάσταση και Θέατρο», που διεξάγεται 10-11-12 Νοεμβρίου 2021 αφιερώνεται στον ομότιμο καθηγητή Νάσο Βαγενά και στην ομότιμη καθηγήτρια Άννα Ταμπάκη για το έργο και την προσφορά τους στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

KAR 2391

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, οι τιμώμενοι καθηγητές απηύθυναν κεντρικές ομιλίες, ενώ παρουσιάστηκε το έργο τους από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, καθηγητή Ιωσήφ Βιβιλάκη, και τους επιδόθηκε τιμητική πλακέτα.

KAR 2530

Τέλος, στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού, παρουσιάστηκε ο επετειακός τόμος με τίτλο: «Τριάντα χρόνια Τμήμα Θεατρικών Σπουδών» από:
− την ομότιμη καθηγήτρια του Ε.Κ.Π.Α. Χρυσόθεμη Σταματοπούλου Βασιλάκου
− την επίκουρη καθηγήτρια Αλεξία Αλτουβά
− την λέκτορα Ιωάννα Ρεμεδιάκη

Η τελετή μεταδόθηκε διαδικτυακά και είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: https://youtu.be/_Tri5D9rYXw

Βλ επίσης: https://hub.uoa.gr/anniversary-conference-greek-revolution-and-theater/

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN