Κάθε χρόνο, στις 14 Ιουνίου, ο κόσμος ενώνεται για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, έναν παγκόσμιο φόρο τιμής στα εκατομμύρια εθελοντών αιμοδοτών που προσφέρουν αίμα χωρίς αμοιβή και σώζουν ζωές καθημερινά.
Η συμβολή τους είναι ζωτικής σημασίας για τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, καθώς στηρίζουν τους ασθενείς που έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος όπως κατά τον τοκετό, σε χειρουργικές επεμβάσεις, στη θεραπεία του καρκίνου και στη δια βίου φροντίδα ασθενών με κληρονομικές αναιμίες ,όπως η μεσογειακή αναιμία.
Η φετινή εκστρατεία, με τίτλο «Μια σταγόνα ανθρωπιάς. Δώστε αίμα. Σώστε ζωές», τοποθετεί την ανθρωπιά στο επίκεντρο κάθε αιμοδοσίας. Μας υπενθυμίζει ότι κάθε αιμοδοσία είναι κάτι περισσότερο από μια ιατρική πράξη: είναι μια ισχυρή έκφραση αλληλεγγύης, συμπόνιας και συλλογικής ευθύνης. Εμπνευσμένη από την ιδέα ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα μπορεί να αντικατοπτρίζεται σε μια μόνο σταγόνα, η εκστρατεία υπογραμμίζει πώς κάθε αιμοδότης συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας γραμμής ζωής που μας συνδέει και μας προστατεύει όλους.
Αν και η πρόοδος της επιστήμης στα συστήματα ασφάλειας του αίματος έχουν καταστήσει τη μετάγγιση ασφαλέστερη από ποτέ, η ασφάλεια του αίματος εξακολουθεί να εξαρτάται από τα άτομα που είναι πρόθυμα να δωρίζουν το αίμα τους τακτικά και εθελοντικά.
Είναι υποχρέωση των κυβερνήσεων και των εταίρων
-να ενισχύουν τα εθνικά προγράμματα αίματος και να επενδύουν σε αυτά, με στόχο την καθολική πρόσβαση σε ασφαλείς μεταγγίσεις αίματος.
-να προωθούν τη βιώσιμη αύξηση της τακτικής, εθελοντικής και μη αμειβόμενης αιμοδοσίας
-να ευαισθητοποιούν σχετικά με τη ζωτική σημασία της αιμοδοσίας προωθώντας τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.
H δράση αιμοδοσία 365 του ΕΚΠΑ δημιουργήθηκε το 2021 με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση και επιστημονική υπέυθυνη την κ. Μαριάννα Πολίτου , Καθηγήτρια Αιματολογίας-Ιατρικής των Μεταγγίσεων.
Τα κοινωνικά οφέλη της δράσης αποτελούν η ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών για την προσέλκυση συνειδητοποιημένων αιμοδοτών και η συντήρηση της επαναλαμβανόμενης αιμοδοσίας με πρακτικές προσαρμοσμένες στον τοπικό πολιτισμό και περιβάλλον μέσω:
- Της εφαρμογής Στρατηγικής Επικοινωνιακής Πολιτικής προκειμένου να επηρεαστεί θετικά μέσω των μέσων δικτύωσης η στάση και η πρόθεση αιμοδοσίας των νέων ανθρώπων (καμπάνια “Το ήξερες ότι το αίμα λήγει”
- Του εγκεκριμένου ,από το Υπουργείο Παιδείας και ΙΕΠ, εκπαιδευτικού προγράμματος που αρχικά διερευνά τις γνώσεις των μαθητών Λυκείου και την άποψη τους για την εθελοντική αιμοδοσία και στην συνέχεια παρέχει εκπαίδευση με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας υπέρ της ενεργού αιμοδοσίας. Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 3000 μαθητές Λυκείου
- Της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των προσελκυτών των αιμοδοτών στις Ν.Υ.Αιμοδοσίας όλης της Ελλάδας .Εχουν διοργανωθεί 5 σεμινάρια και έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 500 προσελκυτές από όλη την Ελλάδα
- Την διοργάνωση αιμοδοσιών/ εξορμήσεων σε πανεπιστήμια και επιχειρήσεις. Εχουν εγγραφεί πεισσότεροι από 800 αιμοδότες πρώτης φοράς στο Εθνικό μητρώο εθελοντών αιμοδοτών.
- Tην δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον προγραμματισμό των ραντεβού των αιμοδοτών. (6000 αιμοδότες έχουν κάνει χρήση της πλατφόρμας)
Μαζί, μπορούμε να συμβάλουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ασφαλές αίμα για όλους, παντού και όποτε χρειαστεί.
Πληροφορίες για τη σημασία της αιμοδοσίας, τη χρήση του αίματος και αν μπορείτε να γίνετε εθελοντές αιμοδότες μπορείτε να βρείτε εδώ