*Γράφει ο Δημήτρης Κουτσομπόλης, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.Εφημερίδα «Πανεπιστήμιο Αθηνών», Φύλλο 3, κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» 30 Μαρτίου 2025
Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη δημιουργία παραρτήματος του Ιδρύματος στην Κύπρο. Ήδη, μια υψηλού ενδιαφέροντος συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο. Εκεί εκφράστηκε επίσημα η κοινή επιθυμία για λειτουργία του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Μεγαλόνησο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρύτανη του Ιδρύματος καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο.
Η συνάντηση έγινε παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου Αθηνάς Μιχαηλίδου και της υφυπουργού παρά τω Προέδρω Ειρήνης Πίκη από τη μια πλευρά και αντιπροσωπείας του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κοσμητόρων και Προέδρων του Ιδρύματος από την άλλη.
Όπως είπε δε χαρακτηριστικά υποδεχόμενος τα μέλη του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Χριστοδουλίδης, πρόκειται για το ανώτατο ίδρυμα που μόρφωσε δεκάδες γενιές Κυπρίων, ενώ σχετικά με την πρόθεση του Ιδρύματος να ανοίξει παράρτημα στην Κύπρο, πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε στην πράξη το συντομότερο δυνατόν».
«Όλες οι πόλεις της Κύπρου έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να σας φιλοξενήσουν. Αυτό είναι ενδεικτικό της αγάπης των Κυπρίων για το αρχαιότερο σχολείο του ελληνισμού» τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.
«Στο πλαίσιο και της στρατηγικής που έχουμε εκπονήσει ως Κυβέρνηση για τη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και λόγω και της σχέσης που έχουμε Κύπρος και Ελλάδα χρόνια τώρα στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης, είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι να έχουμε επιτέλους αυτή τη ρύθμιση που έχουμε καταφέρει να έχουμε από τη Βουλή, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον στόχο της λειτουργίας παραρτήματος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών» πρόσθεσε από την πλευρά της μετά τη συνάντηση και η κυρία Μιχαηλίδου.
Ακολούθως, η κυρία Μιχαηλίδου ανέφερε ότι στη συνάντηση εξετάστηκαν οι διάφορες παράμετροι που αφορούν «σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα», εκφράζοντας, παράλληλα, την επιθυμία «να δούμε το συντομότερο δυνατό τη λειτουργία της πρώτης σχολής (σ.σ.: του Πανεπιστημίου Αθηνών) στην Κύπρο και να δώσουμε αυτή την ώθηση στην ανώτερη εκπαίδευση του τόπου μας».
«Στόχος μας είναι κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας του Παραρτήματος να προσφέρονται τουλάχιστον τρία προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και επιπλέον μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Προγράμματα σπουδών που μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν είναι: Ιατρική, Νοσηλευτική, Οικονομικές Επιστήμες, Κλασικές Σπουδές, Ψυχολογία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Παιδαγωγικά Τμήματα» δήλωσε σχετικά ο κ. Σιάσος.
Τα σχέδια και η απόφαση της Συγκλήτου
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σχεδιάζει τη λειτουργία του Παραρτήματός του στην Κύπρο ως το πλέον καταξιωμένο διεθνώς Πανεπιστήμιο της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θέλοντας να παρέχει σύγχρονη εκπαίδευση υψηλού επίπεδου και να υπηρετήσει εθνικούς και ιστορικούς σκοπούς προσφέροντας την επιστημονική του βοήθεια στην κυπριακή κοινωνία, τον Κύπριο πολίτη και τον Ελληνισμό συνολικότερα.
Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι η κυπριακή κοινωνία εξετάζει πολύ θετικά αυτό το ενδεχόμενο, όπως προκύπτει δε και από τα στοιχεία δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η ALCO στην Κύπρο. Με καθολικά θετική γνώμη για τη δημιουργία Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κύπρο, το 87% των ερωτηθέντων τοποθετούνται θετικά και μόλις 6% τοποθετούνται αρνητικά.
Η ιδιαίτερα θετική γνώμη διαπιστώνεται σε όλες τις δημογραφικές κατηγορίες αλλά και στις διαφορετικές περιοχές της Κύπρου. Επιπλέον, το 85% των ερωτηθέντων αναγνωρίζει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ιστορία και φήμη, το 76% υψηλό κύρος πτυχίου και το 72% ποιότητα σπουδών, χαρακτηριστικά που επιζητούν οι Κύπριοι πολίτες.
Η ίδρυση του Παραρτήματος του Ιδρύματος στην Κύπρο αποφασίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της Συγκλήτου του, οι Σχολές του μπορούν να εγκατασταθούν σε μία από τις μεγάλες πόλεις σε κτίρια τα οποία θα είναι κατάλληλα για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του (ύπαρξη αμφιθεάτρων και επιπλέον αιθουσών διδασκαλίας, βοηθητικών χώρων, χώρων γραφείων κ.λπ.), ενώ καθίσταται εφικτή η εγκατάσταση Τμημάτων του Παραρτήματος σε διαφορετικές πόλεις.