Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής στρατηγικής του CIVIS για την καθιέρωση και την ανάπτυξη συνεργατικών ακαδημαϊκών πρωτοβουλιών, η νέα αυτή πρόσκληση βασίζεται στα θεμέλια που τέθηκαν τα τελευταία χρόνια, με περισσότερα από 200 υλοποιημένα BIP και χιλιάδες συμμετέχοντες φοιτητές. Το Blended Intensive Programme (BIP) είναι μια νέα μορφή κινητικότητας Erasmus+, σύμφωνα με τη νέα προσέγγιση της συμμαχίας για τη διοργάνωση και τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
– Κάθε BIP συνδυάζει την διαδικτυακή διδασκαλία με μια σύντομη περίοδο φυσικής κινητικότητας, μια καινοτόμο μορφή που ανοίγει ευκαιρίες για διεθνείς σπουδές.
– Κάθε BIP αναπτύσσεται, οργανώνεται και διδάσκεται από ακαδημαϊκούς σε τρία ή περισσότερα πανεπιστήμια-μέλη του CIVIS, πληρώντας τις απαιτήσεις και τους κανονισμούς του Erasmus+ προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση.
– Ακαδημαϊκοί από όλα τα πανεπιστήμια μέλη του CIVIS (συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημίων του CIVIS που δεν είναι μέλη του Erasmus+: Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και τα Συνδεδεμένα Πανεπιστήμια Μέλη στην Αφρική) καλούνται να συνεργαστούν με ομολόγους τους και να δημιουργήσουν καινοτόμα BIPs για φοιτητές σε πανεπιστήμια μέλη του CIVIS.
Γενικά χαρακτηριστικά πρόσκλησης
· Σχεδιασμένο και υλοποιημένο σε μικτή μορφή: τόσο το φυσικό (5 ημέρες), όσο και το εξ αποστάσεως μέρος είναι υποχρεωτικά.
· Περιλαμβάνει ακαδημαϊκό προσωπικό και φοιτητές από τουλάχιστον τρία πανεπιστήμια μέλη του CIVIS της ΕΕ. Το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, καθώς και οι Αφρικανοί συνεργάτες, μπορούν να συμμετάσχουν, αλλά δεν υπολογίζονται στην απαίτηση των «τουλάχιστον τριών εταίρων» (κριτήριο Erasmus+).
· Είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση οργανωτικής υποστήριξης (OS) Erasmus+ μεταξύ 4.000 και 8.000 ευρώ, με βάση τον αριθμό των φοιτητών που συμμετέχουν σε πρόγραμμα κινητικότητας με υποτροφία Erasmus+ (10 έως 20 φοιτητές). Το μέγιστο επίπεδο χρηματοδότησης OS μπορεί να είναι 8.000 ευρώ, ακόμη και αν ο αριθμός των φοιτητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας είναι πάνω από 20 (δεν υπάρχει ανώτατο όριο όσον αφορά τον αριθμό των φοιτητών που συμμετέχουν στο BIP). Η κατανομή και η διανομή των κονδυλίων OS γίνεται από το Γραφείο Erasmus του πανεπιστημίου-διοργανωτή, με βάση την πρόταση των συντονιστών του BIP. Τα δίδακτρα/τέλη μαθημάτων απαγορεύονται αυστηρά και δεν μπορούν να ζητηθούν από τους συμμετέχοντες.
· Η χρηματοδότηση της κινητικότητας θα χορηγείται με βάση τους εσωτερικούς κανονισμούς κάθε πανεπιστημίου αποστολής, σύμφωνα με το πρόγραμμα Erasmus+. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που προέρχονται από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης ή τα αφρικανικά πανεπιστήμια-εταίρους θα ταξιδεύουν με βάση τους εσωτερικούς κανονισμούς του αντίστοιχου πανεπιστημίου τους.
· Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης δίνεται η δυνατότητα διοργάνωσης και υλοποίησης από το Ε.Κ.Π.Α. μέχρι 7 προτάσεων BIPs. Ως διάστημα υλοποίησης των εν λόγω προτάσεων ορίζεται το εξής: 1 Οκτωβρίου 2026 / 1 Φεβρουαρίου 2027, το αργότερο έως 31 Μαρτίου 2027 / 31 Ιουλίου 2027 (ανάλογα την περίοδο υλοποίησης).
· Οποιοσδήποτε φοιτητής είναι εγγεγραμμένος σε ένα από τα 11 πανεπιστήμια CIVIS ή στα συνδεδεμένα Μέλη Πανεπιστήμια της Αφρικής, σε επίπεδο προπτυχιακού, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού προγράμματος, μπορεί να υποβάλει αίτηση, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένος στο πανεπιστήμιο της χώρας του καθ’ όλη τη διάρκεια του BIP.
· Μετά την επιτυχή αποφοίτησή τους από ένα BIP, οι φοιτητές λαμβάνουν από 3 έως 9 πιστωτικές μονάδες ECTS από το συντονιστικό πανεπιστήμιο.
· Τα μέλη του ακαδημαϊκού/διδακτικού/εκπαιδευτικού προσωπικού που συμμετέχουν στο φυσικό σκέλος του BIP πρέπει να αποδείξουν τουλάχιστον 8 ώρες διδακτικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των 5 ημερών του φυσικού σκέλους (εκτός από το προσωπικό του πανεπιστημίου υποδοχής). Τα πανεπιστήμια εκτός ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν τα δικά τους κεφάλαια και διαδικασίες για να υποστηρίξουν την κινητικότητα του προσωπικού. Η ελάχιστη απαίτηση διδασκαλίας μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τους κανόνες του πανεπιστημίου αποστολής.
· Η κύρια προτεινόμενη γλώσσα διδασκαλίας για τα BIP είναι η αγγλική, αλλά τα BIP μπορούν να σχεδιαστούν και να παραδοθούν σε οποιαδήποτε από τις άλλες γλώσσες των πανεπιστημίων CIVIS (DE | EL | ES | FR | IT | RO | SV).
Διαδικασίες υποβολής αιτήσεων – Η πρόσκληση περιλαμβάνει δύο διαδικασίες υποβολής αιτήσεων:
Ø Διαδικασία νέας έκδοσης («fast–track»)
Η διαδικασία αυτή είναι ανοιχτή για υποβολές αιτήσεων για νέα έκδοση των CIVIS BIPs4 που υλοποιήθηκαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024/2025, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που αναφέρεται στην παρούσα πρόσκληση.Υποβάλετε αίτηση για το Fast–Track Pathway.
Για να προετοιμάσετε την πρότασή σας πριν από την υποβολή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το πρότυπο.
Ø Κανονική διαδικασία (RegularPathway)
Αυτή η διαδικασία είναι ανοιχτή για προτάσεις BIP που υποβάλλονται για πρώτη φορά στο CIVIS ή για επαναυποβολές προηγουμένως υλοποιημένων BIP που δεν πληρούν όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας και αξιολόγησης που ορίζονται για τη διαδικασία νέας έκδοσης («Fast-Track») (όπως αναφέρεται παραπάνω).
Υποβάλετε αίτηση για το Regular Pathway.
Για να προετοιμάσετε την πρότασή σας πριν από την υποβολή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το πρότυπο.
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα κριτήρια αξιολόγησης και των δύο διαδρομών περιλαμβάνονται στο Παράρτημα 1 της πρόσκλησης.
Διαδικασία υποβολής αιτήσεων
Πριν από την υποβολή προτάσεων BIP (και για τις δύο κατηγορίες), οι συντονιστές των BIPs πρέπει να βεβαιωθούν ότι διαθέτουν την επίσημη γραπτή έγκριση ΟΛΩΝ των εμπλεκόμενων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του αντίστοιχου γραφείου διεθνών σχέσεων/Erasmus+/ CIVIS, μέσω επιστολών προθέσεων (Letters of Intent).
Για την έγκριση από το ίδρυμα, οι αιτούντες πρέπει να επικοινωνήσουν με το μέλος του CIVIS EducationUnit του ΕΚΠΑ:
· Ελένη Σπηλιοπούλου ([espiliop@phil.uoa.gr]espiliop@phil.uoa.gr)
· Οι υπογεγραμμένες επιστολές πρέπει να υποβληθούν μαζί με την αίτηση BIP και αποτελούν μέρος των κριτηρίων επιλεξιμότητας.
· Οι προτάσεις για τα BIPs πρέπει να υποβληθούν έως τις 14 Νοεμβρίου 2025.
· Οι υποβολές πρέπει να αποστέλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ανάλογα με την περίπτωση: FAST-TRACK ή REGULAR (βλ. αναλυτικά παραπάνω).
Επικοινωνία
– Γενικά για τα BIPs: bip@lists.civis.eu
– Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, γραφείο CIVIS: κα Άννα Νικοπούλου – Mobility Officer ([sanikopoulou@uoa.gr]sanikopoulou@uoa.gr) & κα Ελένη Σπηλιοπούλου – Education Officer ([espiliop@phil.uoa.gr]espiliop@phil.uoa.gr)
Εκ μέρους του γραφείου CIVIS στο Ε.Κ.Π.Α.