Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Μεταλλάξεις και εκρηκτικό ελληνικό ΑΕΠ”, άρθρο του Καθηγητή Π. Πετράκη στην εφημερίδα Real News

Η εφημερίδα Real News δημοσίευσε στις 12 Δεκεμβρίου 2021 άρθρο του Καθηγητή Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτη Ε. Πετράκη, με τίτλο “Μεταλλάξεις και εκρηκτικό ελληνικό ΑΕΠ“.

Το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:
Στη θεωρία, η γενική τάση των ιών είναι να γίνονται πιο μεταδοτικοί (για να εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους), αλλά με λιγότερο βαριά συμπτώματα (για να μην πεθαίνουν μαζί με τον ξενιστή). Σήμερα, πάντως, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα περιορισμού από τις κυβερνήσεις, που θα έχει αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα. Αυτό δεν σχετίζεται ειδικά με την «Όμικρον» (δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα), αλλά πρόκειται για το τελευταίο κύμα της COVID-19, που σαρώνει θανατηφόρα κυρίως αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Έτσι η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει, παρόλο που είναι άγνωστο αν η «Όμικρον» είναι περισσότερο ή λιγότερο μεταδοτική, προκαλεί ή όχι βαρύτερα συμπτώματα, ενώ είναι ακόμα ασαφές αν επιδρά αρνητικά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Όταν θα έχουμε τα στοιχεία αυτά, θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις οικονομικές εξελίξεις. Εάν η «Όμικρον» γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη αλλά προκαλεί ελαφρότερα συμπτώματα, τότε οι παρούσες αρνητικές επιδράσεις θα αντιστραφούν. Εάν, όμως, προκαλεί βαρύτερα συμπτώματα, τότε ο παγκόσμιος ρυθμός μεγέθυνσης, ο ευρωπαϊκός και ο εγχώριος μπορεί να μειωθούν μέχρι και 50% από τα προβλεπόμενα σημερινά επίπεδα. Ενώ, δηλαδή, αναμένουμε για το 2022 έναν ρυθμό μεγέθυνσης για την παγκόσμια οικονομία της τάξης του 4,5%, θα τοποθετούσαμε τον πήχη στο 2,3%. Αυτό θα ήταν ένα ξεκάθαρο πισωγύρισμα, αν και πρέπει να συμφωνήσουμε ότι, καθώς γράφονται οι γραμμές αυτές, πρόκειται για μία ακραία αρνητική πιθανότητα. Πάντως, μέχρι στιγμής, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε από τον ιατρικό χώρο, κινούμεθα προς το σενάριο όπου η «Όμικρον» να είναι περισσότερο μεταδοτική, αλλά με ελαφρότερα συμπτώματα και ενδεχομένως η νόσος να καταστεί ενδημική εντός του 2022. Για αυτό μάλλον κινούμεθα προς το θετικό σενάριο.

Όμως, η επικράτηση μιας σκιάς απαισιοδοξίας στις δυτικές οικονομίες δεν συνδέεται μόνο με τις μεταλλάξεις της COVID-19, αλλά και με το γεγονός ότι στις πρόσφατες ανακοινώσεις του ο πρόεδρος της FED Τζέρομ Πάουελ αφαίρεσε τη λέξη «προσωρινός» από την εκτίμησή του για την άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να αναμένουμε περιορισμό της αγοραστικής δραστηριότητας της FED σε κεφαλαιακούς όρους, γρηγορότερα από ό,τι αναμέναμε. Εξάλλου, στην Ευρώπη η πλειοψηφία των πιέσεων στον πληθωρισμό (που είναι βέβαια αξιόλογη, αφού έφτασε τον Νοέμβριο στο 4,9%) έχει ενεργειακή προέλευση αλλά από τα μέσα του 2022 αναμένουμε αποκλιμάκωση. Παρ’ όλα αυτά και στην Ευρώπη αρχίζει να παγιώνεται η εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν μονιμότερο χαρακτήρα, ενώ ελπίζουμε να διατηρηθούν στο 2%. Είναι, επίσης, πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε τι ακριβώς περιμένουμε και στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής (η μάχη τώρα αρχίζει), αν και γενικά και εδώ περιμένουμε μια αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων μέσα στο 2023, που θα έχει περισσότερο τον χαρακτήρα της κανονικοποίησης (επιστροφής σε λογικά θετικά επιτόκια), παρά τον χαρακτήρα επιθετικής μεταβολής.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ έφεραν μπροστά μας μια πολύ πιο αισιόδοξη εικόνα για την ελληνική οικονομία. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα τρία τρίμηνα του 2021, είχαμε έναν ρυθμό μεγέθυνσης για το πρώτο τρίμηνο της τάξης του -1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο το 2020, της τάξης του +16,6% για το δεύτερο τρίμηνο και +14,3% για το τρίτο τρίμηνο. Ο μέσος όρος του 9μηνου για την ΕΛΣΤΑΤ είναι +9,37%. Αυτό κάνει την Ελλάδα μάλλον πρωταθλήτρια της ανάκαμψης στην Ευρώπη και μάλλον προοιωνίζει ρυθμό μεγέθυνσης για το 2021 μεγαλύτερο του 9%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το 2021 ανακτήσαμε τις ζημιές του 2020!

Πού οφείλεται η ανάκαμψη τύπου V της Ελλάδας; Πρώτον, στην επιτυχημένη οικονομική πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας. Όσο και αν οι ειδικοί είναι δύσκολο να το αναλύσουν, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεύτερον, σε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο μεγάλος τουριστικός τομέας (ό,τι μπορεί να σε βυθίσει, μπορεί να σε φέρει και ψηλά στην ανάκαμψη), το μεσαίο επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης (δυνατότητα εξαγωγών), η απουσία διασύνδεσης με τις γραμμές εφοδιασμού και η γεωγραφική γειτνίαση με τις αγορές μας.

Το άρθρο αναδημοσιεύθηκε και στο InDeep Analysis.
Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα Real News, 12 Δεκεμβρίου 2021

Δείτε την αναδημοσίευση στο InDeep Analysis: http://indeepanalysis.gr

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN