Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή με θέμα: «Μικράς Ασίας Αύρα Μελωδική»

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» διοργάνωσαν μουσική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή με θέμα: «Μικράς Ασίας Αύρα Μελωδική».

LAB 3258

Η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου Ευάγγελου Σπανού, Ιδρυτή του Ομίλου Βιοϊατρικής, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2022 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30) και μεταδόθηκε παράλληλα και διαδικτυακά:

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, εκ μέρους της Πρέσβεως της Ουκρανίας η Πρόξενος κ. Άννα Τισένκο, Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αμανατίδης, ο Γενικός Γραμματεάς της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημήτριος Κουτσούμπας, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, η Υφυπουργός Εργασίας κ. Μαρία Συρεγγέλα, ο Υφυπουργός του Πρωθυπουργού και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, Βουλευτές, η εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΣ, Συνταγματάρχης υγειονομικού κ. Μαρία Γιαννοπούλου, π. Υπουργοί, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, Δήμαρχοι, Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης, Κοσμήτορες Σχολών και Πρόεδροι Τμημάτων, ο π. Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Επίτιμος Καθηγητής κ. Χρήστος Κίττας, Καθηγητές και Ομότιμοι Καθηγητές και εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

LAB 3446

Η προσφώνηση έγινε από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο -Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο.

Ο Πρύτανης στην προσφώνησή του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Με εξαιρετική τιμή και ιδιαίτερη χαρά σάς υποδεχόμαστε σήμερα εδώ σε μια εξαιρετικά συμβολική ημέρα, όπου το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» οργανώνουν μουσική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή με θέμα: «Μικράς Ασίας Αύρα Μελωδική».

[…]

Το ΕΚΠΑ θέλει να τιμήσει τη μνήμη του πλέον τραυματικού γεγονότος στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού, το οποίο καθόρισε καταλυτικά την πορεία της πατρίδας μας.

[…]

Η φυσιογνωμία άλλωστε του ίδιου του Πανεπιστημίου μεταβλήθηκε μέσα από την υποδοχή και εκπαίδευση χιλιάδων προσφύγων φοιτητών και φοιτητριών, αλλά και την στελέχωσή του από διδακτικό και διοικητικό προσωπικό με προσφυγική καταγωγή.

[…]

Με την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν χαμένες Πατρίδες αλλά μόνον αλησμόνητες, και με το αίσθημα ότι η Μικρά Ασία ζει και θα ζει μέσα στις καρδιές μας, Σας υποδεχόμαστε σήμερα εδώ, στο Πρώτο Πανεπιστήμιο της Χώρας, για τη συμβολική μουσική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή με θέμα: «Μικράς Ασίας Αύρα Μελωδική».

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που πριν από λίγους μήνες συμπλήρωσε 185 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς, θα συνεχίσει με το έργο του -εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό- να είναι μέσα στην Κοινωνία, στους Αγώνες και τις Αγωνίες των Πολιτών.

Επίκεντρο όλων των ενεργειών μας ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο Άνθρωπος.

Τόσο ο ανθρωπισμός, δηλαδή η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, όσο και η αντιμετώπιση του ανθρώπου ως ολότητα, σωματική, πνευματική και ψυχική, είναι κοινός τόπος για την Επιστήμη και τη Θρησκεία.

Μένουμε, όμως, πάντα πιστοί σε αυτό που μας δίδαξε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης:

«Ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστί, καὶ ὁ μένων ἐν τῇ ἀγάπῃ ἐν τῷ Θεῷ μένει καὶ ὁ Θεὸς ἐν αὐτῷ». 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναπληρωτής καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης και ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης.

Η κεντρική εισαγωγική ομιλία έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, Ιδρυτή και Προέδρο του Ωδείου, με τίτλο: «Ένα μουσικό αυλάκι για να ποτίζει την παιδεία και τα παιδιά της περιφέρειας».

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από την μικτή χορωδία και την παραδοσιακή ορχήστρα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τη διεύθυνση του Διευθυντή του Ωδείου, Δρ. Ανδρέα Ιωακείμ.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN